Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα και εν όψει του εορτασμού των εορτών των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Κατά το εορταστικό τετραήμερο θα ισχύει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου:

  • Παρασκευή (28-2-2014) για το ρεύμα εξόδου: 16.00-21.00
  • Σάββατο (1-3-2014) για το ρεύμα εξόδου: 08.00-13.00
  • Καθαρά Δευτέρα (3-3-2014) για το ρεύμα εισόδου: 15.00-21.00

Σε περίπτωση που κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οδηγοί παρακαλούνται:

  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση
  • να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους.
  • σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Σε επιφυλακή και το λιμενικό

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται λιμενικοί κατά τη διάρκεια του τριημέρου για την διευκόλυνση όσων επιλέξουν να ταξιδέψουν με πλοία για την Καθαρά Δευτέρα.
Ειδικότερα κατόπιν εντολής του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εξέδωσε οδηγίες προς τις Λιμενικές Αρχές «για εντατικοποίηση των διενεργούμενων ελέγχων στους χώρους ευθύνης τους, λόγω της αναμενόμενης αυξημένης διακίνησης επιβατών και οχημάτων».
Ειδικότερα δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς «ασφάλειας, ενδιαίτησης, υγιεινής και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος των δρομολογημένων επιβατηγών πλοίων, αστυνόμευσης, τάξης και τροχονομίας για την ομαλή διακίνηση επιβατών, οχημάτων και αγαθών, αγορανομίας και παραεμπορίου για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας και διαφυγής δασμών».
Επίσης δόθηκε εντολή να γίνονται εντατικοί έλεγχοι στις ιχθυόσκαλες, «λόγω της αναμενόμενης έντασης της αλιείας και της διακίνησης σαρακοστιανών αλιευμάτων, κυρίως οστρακοειδών, προς διαπίστωση της τήρησης, των προβλεπομένων από το νόμο διατάξεων, αναφορικά με την αλιεία, εμπορία καθώς και τους υγειονομικούς όρους που διέπουν τη διάθεσή τους στην αγορά».
Οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά, τόσο στα λιμάνια, όσο και εν πλω, από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές και από κλιμάκια λιμενικών που έχουν συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό.