Μια μεγάλη γκάμα ψυχικών διαταραχών σε παιδιά σχολικής ηλικίας συνδέεται με τη μεγάλη ηλικία του πατέρα, όπως έδειξε νέα μελέτη που περιελάμβανε εκατομμύρια άτομα.

Το «μεταλλαγμένο» σπέρμα στο εδώλιο

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «JAMA Psychiatry», πίσω από τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης αυτισμού, διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), διπολικής διαταραχής, σχιζοφρένειας, αυτοκτονικών τάσεων καθώς και προβλημάτων κατάχρησης ουσιών κρύβονται οι σοβαρές μεταλλάξεις του σπέρματος οι οποίες εμφανίζονται στους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες.

Η μελέτη αυτή που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στις ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες σχετικά με το θέμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2,6 εκατομμύρια άτομα και όπως είδαν τα παιδιά ενός 45χρονου άνδρα σε σύγκριση με εκείνα ενός 24χρονου αντιμετώπιζαν:

  • τριπλάσιο κίνδυνο αυτισμού

  • 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ΔΕΠΥ

  • διπλάσιο κίνδυνο ψυχωσικών διαταραχών

  • 25πλάσιο κίνδυνο διπολικής διαταραχής

  • 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτοκτονικής συμπεριφοράς ή κατάχρησης ουσιών

Τα παιδιά αυτά είχαν επίσης χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις.

Χαμηλός ο συνολικός κίνδυνος

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνολικός κίνδυνος παρέμενε χαμηλός. Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, ακόμη και αν διπλασιαστεί ο κίνδυνος μια σχετικά σπάνιας διαταραχής, αυτή είναι ελάχιστα πιθανό να εμφανιστεί σε ένα παιδί. Προσέθεσαν ωστόσο ότι το πρόβλημα είναι πως οι μικρές αυτές αυξήσεις του κινδύνου σε εκατομμύρια άνδρες που αποφασίζουν ολοένα και περισσότερο να αποκτήσουν παιδιά σε μεγάλη ηλικία, μπορούν τελικώς να οδηγήσουν σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών στον πληθυσμό.

Ενας από τους ερευνητές, ο δρ Μπράιαν ντ’Ονόφριο δήλωσε σοκαρισμένος από τα ευρήματα, τα οποία δείχνουν για πρώτη φορά πιο αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών σε παιδιά πατεράδων πιο μεγάλης ηλικίας σε σύγκριση με τον μέχρι σήμερα εκτιμώμενο.

Όπως ανέφερε ο δρ ντ’Ονόφριο στο BBC «η μελέτη μας δείχνει πως η καθυστέρηση στην απόκτηση τέκνων συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών καθώς και προβλημάτων στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών. Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε άλλα που μαρτυρούν πως τα ζευγάρια, οι γιατροί αλλά και η κοινωνία συνολικά πρέπει να αναλογιστούν τα υπέρ και τα κατά της καθυστέρησης στην απόκτηση απογόνων».

Ο άνδρας παράγει σπέρμα καθ’όλη τη διάρκεια της ζώης του. Καθώς όμως ο μηχανισμός παραγωγής σπέρματος γερνά εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες μεταλλάξεις στα σπερματοζωάρια.