Βουλευτική τροπολογία που προβλέπει το ακαταδίωκτο των δημοσίων λειτουργών που διαχειρίζονται συμβάσεις μίσθωσης έργου, έκανε αποδεκτή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λ. Γρηγοράκος, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Την τροπολογία κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ κ. Σ. Αναστασιάδης στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τις ευρωεκλογές. Όπως αναφέρεται σε αυτήν «στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης έργου που νομίμως έχουν συναφθεί κατά τους όρους του άρθρου 6 του Ν. 2527/1997 και για τις οποίες το παραδοτέο έργο διαφέρει από το περιγραφόμενο στη σύμβαση αλλά άπτεται της υπηρεσίας του ίδιου φορέα που παρέχει η αναθέτουσα αρχή και η τελευταία το αποδέχεται, δεν δημιουργούνται ποινικές ευθύνες για τους κατά νόμο υπευθύνους για την σύναψή τους».

Η ρύθμιση αφορά δημάρχους, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα πάντως με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών η τροπολογία ως στόχο έχει να διευκολύνει τους δήμους, οι οποίοι έχουν συνάψει συμβάσεις μίσθωσης έργου (αφορά προσλήψεις) αλλά λόγω των έκτακτων οικονομικών και διοικητικών αναγκών εξαιτίας της κρίσης, μεταβάλλεται το αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου. Όπως αναφέρεται εξάλλου στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, κατά τις περιπτώσεις αυτές συχνά οι απασχολούμενοι με συμβάσεις αυτού του είδους χρειάζεται άμεσα να απασχοληθούν εν όλω ή εν μέρει σε έργο συναφές με αυτό για το οποίο σύναψαν συμβάσεις και που πάντα αφορά τη δημόσια υπηρεσία που παρέχει η αναθέτουσα αρχή.

Ωστόσο, λόγω της συγκυρίας, δεν υπάρχει η χρονική ή οικονομική δυνατότητα να συναφθούν νέες συμβάσεις και παρατείνονται οι ισχύουσες, κάτι που αντιμετωπίζει νομοθετικά προσκόμματα, καθώς «ακόμα και αν το παραδοθέν έργο είναι το επιθυμητό και γίνει αποδεκτό από τις αναθέτουσες αρχές, υπάρχει κίνδυνος οι κατά νόμο υπεύθυνοι για τη σύναψη των συμβάσεων να διωχθούν ποινικά εφόσον το παραδοθέν έργο διαφέρει από το περιγραφόμενο στις συμβάσεις έστω και αν το συμβατικό τίμημα αποδοθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σύμβαση». Έτσι, στην τροπολογία γίνεται λόγος για «αυξημένη ευελιξία» προς τις αναθέτουσες αρχές ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους κατά την παρούσα συγκυρία χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Πάντως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι «πρόκειται για ντροπολογία όμοια με εκείνη του Πάχτα», ενώ έκανε λόγο για απόπειρα «κουκουλώματος». Μάλιστα είπε στον κ. Γρηγοράκο ότι «διεκδικεί να πάρει την ευθύνη για την απόσειση των ποινικών ευθυνών επίορκων δημοσίων λειτουργών». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης άσκησε δριμεία κριτική για την πρακτική των τροπολογιών κάνοντας λόγο για «όνειδος» και «παραβίαση του Συντάγματος» ενώ ζήτησε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της επίμαχης ρύθμισης.

Ενστάσεις διατύπωσε και η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη ζητώντας από την κυβέρνηση να την αποσύρει, ενώ εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο κ. Π. Κουκουλόπουλος εμφανίστηκε θετικός, αν και εξήγησε ότι το κόμμα του δεν θα την στηρίξει εφ’ όσον προκύψει ότι υπάρχει δόλος.

Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε στην αντιπολίτευση ότι είναι κακό να θεωρεί πως ο κάθε βουλευτής που φέρνει μια τροπολογία «πάει κάτι να κρύψει». «Εμείς δεν θεωρούμε ότι οι τροπολογίες που φέρνουν οι βουλευτές κρύβουν την αμαρτία μέσα τους», του είπε ο κ. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας πάντως ότι «δεν μπορούμε να πούμε πως εν όψει εκλογών απαλλάσσουμε τους δημάρχους».

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η τροπολογία γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση προς διευκόλυνση των δήμων. «Αν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι το κάνουμε εν όψει εκλογών, θα την είχα αποσύρει, αλλά επειδή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα την κάνουμε αποδεκτή», υπογράμμισε.