Κεντροαριστερά: Κίνημα βάσης από τις τοπικές επιτροπές των «58» για να διατηρηθεί ζωντανό το εγχείρημα της Ελιάς

Κίνημα βάσης υπέρ της πλήρους ένταξης, πολιτικής και οργανωτικής, της πρωτοβουλίας των «58» στην Ελιά εκδηλώνεται τις τελευταίες ώρες ενόψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας των «58», το απόγευμα της Πέμπτης. Η μια μετά την άλλη, οι τοπικές επιτροπές πρωτοβουλίας των «58» απευθύνουν έκκκληση να διατηρηθεί ζωντανό το εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της παράταξης και να μην ματαιωθούν οι προσδοκίες που επενδύθηκαν σε αυτό. Ανακοινώσεις έχουν εκδόσει μέχρι στιγμής οι επιτροπές πρωτοβουλίας στον Πειραιά, τη Μαγνησία, τη Θεσσαλονίκη, τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά, Δυτική Μακεδονία.

Κίνημα βάσης υπέρ της πλήρους ένταξης, πολιτικής και οργανωτικής, της πρωτοβουλίας των «58» στην Ελιά εκδηλώνεται τις τελευταίες ώρες ενόψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας των «58», το απόγευμα της Πέμπτης. Η μια μετά την άλλη, οι τοπικές επιτροπές πρωτοβουλίας των «58» απευθύνουν έκκκληση να διατηρηθεί ζωντανό το εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της παράταξης και να μην ματαιωθούν οι προσδοκίες που επενδύθηκαν σε αυτό. Ανακοινώσεις έχουν εκδόσει μέχρι στιγμής οι επιτροπές πρωτοβουλίας στον Πειραιά, τη Μαγνησία, τη Θεσσαλονίκη, τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά, Δυτική Μακεδονία.
Επιτροπή Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης
Η Πρωτοβουλία των 58 ήταν και είναι μια μοναδική πρόκληση για τους ενεργούς πολίτες αυτής της χώρας. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, πολίτες σε όλη την Ελλάδα αυτοοργανώθηκαν στη βάση του ιδρυτικού κειμένου των 58 και απευθύνθηκαν στην κοινωνία με έναν νέο λόγο, που υπερέβαινε την ξύλινη πολιτική γλώσσα. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν και ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια.
Αυτό είναι ένα κεκτημένο που δεν πρέπει να το απεμπολήσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πολιτικός χρόνος έχει ιδιαίτερα πυκνώσει. Απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες για τις κρίσιμες εκλογές για την αυτοδιοίκηση και το ευρωκοινοβούλιο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για ατέρμονες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις. Δεν έχει νόημα να μην συμμετάσχουμε με όλες μας τις δυνάμεις, οργανωτικά και πολιτικά, στις διαδικασίες που οι ίδιοι δρομολογήσαμε. Πρέπει να συμβάλλουμε καταλυτικά και αποφασιστικά στη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής για τη συνδιάσκεψη των συγγενών δυνάμεων του χώρου, όπως επίσης και να προτείνουμε δικούς μας υποψήφιους, τόσο για τις ευρωπαϊκές όσο και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα σηματοδοτήσουν μια άλλη αντίληψη περί πολιτικής.
Πρέπει να συμβάλλουμε ενεργά, τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά, στις διαδικασίες συγκρότησης ψηφοδελτίου για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στη βάση των αρχών που συμφωνήθηκαν στην τελευταία συνάντηση στελεχών των 58 με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή με συνεννόηση και συναίνεση, για ένα ψηφοδέλτιο που να εμπεριέχει τα στοιχεία της ενότητας του χώρου, της αξιοκρατίας και της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού.
Σε αυτά τα πλαίσια προτείνουμε μια σύντομη πανελλήνια διαβούλευση ανάμεσα σε όσους συνυπέγραψαν το εγχείρημα των 58 και πιστεύουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να οριστικοποιηθούν τα ονόματα εκείνων, που εκ μέρους των 58, θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Κατανοούμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τις καχυποψίες που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ανάμεσα σε πολίτες που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Μόνο αν τολμήσουμε να τα υπερβούμε θα είμαστε αντάξιοι των ιστορικών περιστάσεων και της απαιτητικής συγκυρίας.
Το κείμενο υπογράφουν οι: Νίκος Αλευρόπουλος, Λευκή Ανδρεάδου, Νίκος Αρκουδογιάννης, Σπύρος Βούγιας, Ρούλης Εδιάρογλου, Γιώτης Ιωαννίδης, Δημήτρης Λέκκας, Γιώργος Μήλιος, Νίκος Παπαμίχος, Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Χρήστος Παπαστεργίου, Θεοδόσης Πετρίδης, Μάριος Πουλιάκης, Χρήστος Σεβαστιάδης, Ρούλα Τριανταφυλλίδου, Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, Γιάννης Χατζηγώγας. Μάλιστα υπάρχει και η υποσημείωση: «Όσοι υπογράφουμε το κείμενο αυτό πήραμε μέρος στην ανοιχτή συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου 2014 της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη».
Συντονιστική Επιτροπή Μαγνησίας
Η συντονιστική επιτροπή της Κίνησης των 58 στη Μαγνησια θεωρεί ότι οι εξελίξεις των τριων τελευταίων ημερών δεν προωθούν την υπόθεση της ενότητας της δημοκρατικής παράταξης. Καλεί όλους και όλες να αρθουν στο ύψος των περιστάσεων γιατί στη σημερινή συγκυρία η πορεία προς τα εμπρός είναι σημαντικότερη των οιωνδηποτε ενστάσεων επι της εκλογικής διαδικασίας. Εμμένουμε στην ανάγκη συλλογικής και δημοκρατικής δράσης για τη συγκρότηση ευρώ ψηφοδελτίου ευρύτερης συναίνεσης
Επιτροπή πρωτοβουλίας για την Δημοκρατική Παράταξη της Κω
Στο Νησι μας, με την μεγάλη Δημοκρατική παράδοση, τον Δεκέμβρη του 2013, συναντηθήκαμε για πρώτη φορά άτομα του δημοκρατικού χώρου, με διαφορετική κομματική αφετηρίαα, αλλα με κοινή αγωνία: την ανάγκη ανασυγκρότησης της Δημοκρατικήςς Παράταξης!
Σε μια Ελλάδα, που η εποχή των μνημονίων φαίνεται να φτάνει στο τέλος της, πιο απαραίτητη από ποτέ προβάλλει αυτή η αναγκαιότητα..Για να υψωθεί η φωνή της λογικής και του ορθολογισμού, απέναντι στη λαίλαπα του λαικισμού..Για να βοηθηθεί η Ελλάδα να σχεδιάσει ξανά το μέλλον της..Να προσδιορίσει ξανά τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον..
Η χθεσινή θέση των 58, όπως τουλάχιστον εκφράστηκε από τον κ. Βούλγαρη, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους. Δεν γνωρίζουμε σε ποια συνεδρίαση πάρθηκε αυτή η απόφαση, κάτω από ποιές συνθήκες, ποιοι από τους 58 συμφωνούν με αυτη! Θέματα βέβαια που θα επιθυμούσαμε να γνωρίζουμε, μια και το νέο,στο οποίο πιστεύουμε,απαιτεί διαφάνεια και οχι κλειστές πόρτες!
Καλούμε όσους στήριξαν αυτή την άποψη να το ξαναδούν..Να συμμετέχουν οι 58 στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιας- Δημοκρατική Παράταξης.Να συνεχίσουν να δίνουν μαζί μας τη μάχη για την πραγματοποίηση του στόχου μας!
Η αρχή έγινε! Στη συνδιάσκεψη μας η Ελια- Δημοκρατική Παράταξη θα χαραξει την πορεία της! Σε αυτή την πορεια ΕΜΕΙΣ θα είμαστε εκεί ΟΛΟΙ!!
Τα μελη της 5μελους επιτροπής: Αγγελος Βάβλας, Μαρία Δραμουντάνη, Γιώργος Θάνος, Νίκος Κανταρτζής, Θεμελίνα Χουδρά.
Συντονιστική Επιτροπή Χανίων
Επιστολή προς την Ολομέλεια των «58»
Αγαπητοί φίλοι
Η χθεσινή (25/2/14) ανακοίνωσή σας, μας αιφνιδίασε άσχημα. Πάνω που οι προσπάθειες όλων μας, άρχισαν να καρποφορούν και η αρχική μας ΕΚΚΛΗΣΗ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς σε έναν φορέα- ομπρέλα, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά (πλην Λακεδαιμονίων της ΔΗΜΑΡ), έρχεται η ανακοίνωσή σας, σαν κεραυνός εν αιθρία, να φέρει τα πάνω-κάτω!
Δηλώνετε ότι οι 58 μένουν έξω από τις διαδικασίες συγκρότησης του Ευρωψηφοδελτίου της ΕΛΙΑΣ, τη στιγμή που η ΕΛΙΑ είναι επίτευγμα δικό σας αλλά και δικό μας- όλων των επιτροπών πρωτοβουλίας σε όλη τη χώρα!!!
Μέχρι εκεί ήταν οι αντοχές σας;
Αρνούμαστε να το πιστέψουμε.
Οι αντοχές της «υπεύθυνης- κυβερνώσας αριστεράς» της ΔΗΜΑΡ, κράτησαν μόλις ένα χρόνο, μέχρι να υποχωρήσουν στη μοναξιά της «αριστερής καθαρότητας». Ας μην ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.
Σας κάνουμε ΕΚΚΛΗΣΗ να το ξανασκεφθείτε και στην αυριανή (27/2/14) ολομέλειά σας, να ανασκευάσετε αυτή την βιαστική ανακοίνωσή σας. Πιστεύουμε σε εσάς και περιμένουμε, με νέα ανακοίνωση της ολομέλειάς σας: Να δηλώνετε περήφανοι που οι προσπάθειες όλων σας (- μας), στέφθηκαν με επιτυχία και η ΕΛΙΑ είναι τώρα πραγματικότητα. Να δηλώνετε τη δέσμευσή μας για πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή, πολιτική και οργανωτική, στα επόμενα βήματα, που είναι: η συγκρότηση ενός αξιόπιστου, αξιόμαχου, ενωτικού ευρωψηφοδελτίου και η προετοιμασία και πλήρης συμμετοχή (και από τις περιφερειακές πρωτοβουλίες) στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της 8-9 Μαρτίου. Εμείς, η πρωτοβουλία Χανίων για την Κεντροαριστερά, θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να πετύχουν αυτοί οι κοινοί μας στόχοι.

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Δυτικής Μακεδονίας

Ως Ομάδα Πρωτοβουλίας Δυτικής Μακεδονίας για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη οφείλουμε να εκφράσουμε την βαθιά απογοήτευσή μας για την τροπή που έλαβε τις τελευταίες ώρες η υπόθεση ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Επί μήνες τώρα εκατοντάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και εμείς, στρατευτήκαμε με ελπίδα και ενθουσιασμό στην προσπάθεια κοινής εκπροσώπησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στις ευρωεκλογές. Η ελπίδα αυτή διαψεύδεται με προφανείς αρνητικές συνέπειες για τον τόπο και την παράταξη. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να αναλογιστούν, έστω και την ύστατη ώρα τις ευθύνες τους και να αναθεωρήσουν την απόφαση περί μη συμμετοχής των 58 στην συνδιάσκεψη του Μαρτίου και στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, τουλάχιστον όσους εξ αυτών έχουν αποφασίσει έτσι. Η κοινωνία απαιτεί μαχητές και όχι αμέτοχους παρατηρητές. Ας σταθούν άπαντες στο ύψος των περιστάσεων.

Τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας: Σάκης Καραθανάσης, Παναγιώτης Κωστούλας, Γιώργος Λαζαρίδης, Θοδωρής Μαρδίρης, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Τσιάμης.

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πειραιά

Ανησυχούμε βαθύτατα για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Πρωτοβουλία μας. Η ανακοίνωση για μη συμμετοχή των «58» στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς – στο βαθμό που αποτελεί συλλογική απόφαση και όχι πρωτοβουλία κάποιων- μας βρίσκει αντίθετους. Ελπίζουμε στην σημερινή σας συνεδρίαση να επικρατήσει σύνεση και να επιστρέψουμε στον δρόμο που εμείς πρώτοι ανοίξαμε. Ανανιάδης Νότης, Βεντούρης Ανδρέας, Γλαμπεδάκης Μανώλης, Κλαπαδάκης Μίλτος, Μυργιαλή Χρύσα, Τράπαλης Γιώργος

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk