Σε άνοδο και το 2014 οι ευρωπαϊκοί προορισμοί

Αύξηση μεταξύ 3% και 4% στον διεθνή τουρισμό προσδοκά το 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (European Travel Commission – ETC). Το 2013 οι ευρωπαϊκοί προορισμοί ενισχύθηκαν κατά 5%, ξεπερνώντας τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, ενώ διένυαν την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης.

Αύξηση μεταξύ 3% και 4% στον διεθνή τουρισμό προσδοκά το 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (European Travel Commission – ETC). Το 2013 οι ευρωπαϊκοί προορισμοί ενισχύθηκαν κατά 5%, ξεπερνώντας τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, ενώ διένυαν την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ETC «Ευρωπαϊκός Τουρισμός 2013 – Τάσεις και Προοπτικές», η εμπιστοσύνη αυξάνεται στον τομέα, καθώς μερικοί από τους παράγοντες που διέπουν την ανάπτυξη θα διατηρηθούν. «Ο ευρωπαϊκός τουρισμός έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων κ. Εντουάρντο Σαντάντερ, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Destination Europe 2020, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Το 2013 η Ευρώπη δέχθηκε 29 εκατ. περισσότερους διεθνείς επισκέπτες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τις 563 εκατ. αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ). Υψηλότερη από τον μέσο όρο ανάπτυξη παρατηρείται στους πέντε μεγαλύτερους προορισμούς, καθώς η Γαλλία ενίσχυσε τη θέση της με ποσοστό 8%, ενώ η Ισπανία δέχθηκε 60 εκατ. διεθνείς τουρίστες, αριθμό πρωτόγνωρο με ποσοστό ανόδου 6%. Αντίστοιχα, η Ιταλία σημείωσε αύξηση 3%, ενώ η Τουρκία παρουσίασε άνοδο 10%, παρά την αναστάτωση στα μέσα του χρόνου.

Ανοδικά κινήθηκε και η Γερμανία με ποσοστό 4% και 30 εκατ. ξένους επισκέπτες.

Στην Ελλάδα το 2013 ήταν χρονιά ανάκαμψης, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 15,5% και διαμορφώθηκε στα 17,920 εκατ. ταξιδιώτες, από 15,518 εκατ. το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Διψήφια αύξηση κατέγραψαν και μικρότεροι προορισμοί της Ευρώπης, όπως η Ισλανδία με ποσοστό 21%, η Λετονία με 14%, η Σερβία με 13%, η Σλοβακία και η Μάλτα με 10%, αντίστοιχα.
Βασικοί δείκτες της βιομηχανίας δείχνουν μια αύξηση της εμπιστοσύνης στον τομέα του ευρωπαϊκού τουρισμού. Η πληρότητα των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων ξεπέρασε όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 και η αύξηση στις τιμές, φανερώνει την ενισχυμένη εμπιστοσύνη στον τομέα. Παράλληλα αυξημένη ήταν και η δυναμικότητα αεροπορικών θέσεων σε όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, αντικατοπτρίζοντας τις προσδοκίες της βιομηχανίας για τη συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης.
Για το 2014, πέρα από την αύξηση κατά 3%-4% στον διεθνή τουρισμό η ETC εκτιμά ότι με την περιοχή της Ευρωζώνης να βρίσκεται στην καμπή από την ύφεση προς την ανάκαμψη, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η εσωτερική αγορά θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του τουρισμού τη χρονιά που διανύουμε. Παράλληλα, η Ρωσία αναμένεται να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της ως εξερχόμενη ταξιδιωτική αγορά, καθώς η διευρυνόμενη μεσαία τάξη της εξοικειώνεται περισσότερο με τα ταξίδια.
Σε ό,τι αφορά τις μακρινές αγορές, οι ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνουν η μεγαλύτερη δύναμη στην τουριστική ζήτηση για Ευρώπη, ενώ η Κίνα διατηρεί τα ηνία της ανάπτυξης. Από την άλλη οι μεγάλες διοργανώσεις και το γενικότερο πλαίσιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ήπια αύξηση του εξερχόμενου ρεύματος από τη Βραζιλία, ενώ οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Ρωσία και το Ετος Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στη Γερμανία, θα συμβάλλουν στο να παραμείνει η προσοχή στραμμένη σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk