Πρώην αστυνομικός και ο γιος του, εν ενεργεία λιμενικός, εμπλέκονται σε κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης σε διαφορές περιοχές της Μεσσηνίας.

Συνολικά συνελήφθησαν την Τρίτη 18 άτομα ανάμεσα στους οποίους και έγκλειστος στις φυλακές Ναυπλίου για ληστεία. Οι 12 εξ αυτών χαρακτηρίζονται ως τα «ενεργά μέλη» ενώ οι υπόλοιποι έξι κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. για να νομιμοποιήσουν τα έσοδα τους κάποια από τα μέλη χρησιμοποιούσαν ως «βιτρίνες» καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει συνολικά 80 κατηγορούμενους.

Οι αστυνομικοί αξιοποιώντας πληροφορίες και στοιχεία που συγκέντρωσαν καταγράφοντας τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμα και βιντεοσκοπώντας κινήσεις διαπίστωσαν την εμπλοκή των 12 ατόμων που είχαν διακριτούς ρόλους και είχαν δημιουργήσει εγκληματική οργάνωση, «η οποία είχε ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία».

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες λειτουργούσαν σε ομάδες. Τουλάχιστον το τελευταίο τετράμηνο και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης σε χρήστες των περιοχών της Μεσσήνης, της Καλαμάτας, της Ανάληψης, του Πεταλιδίου, της Πύλου, των Γαργαλιάνων, της Τρίπολης Αρκαδίας, του Πύργου Ηλείας και των ευρύτερων περιοχών.

Για να νομιμοποιούν τα έσοδα, δυο από τους εμπλεκόμενους χρησιμοποιούσαν ως «βιτρίνες» δυο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιοκτησίας τους.

Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, σε κάποιες περιπτώσεις λάμβαναν ως αντίτιμο της αγοραπωλησίας των ναρκωτικών και αντικείμενα αξίας, όπως λίρες, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις plasma κ.λ.π.

Παράλληλα προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία υπηκόων άλλων χωρών.

Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προσυνεννοημένο κώδικα.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε περισσότερες από 30 έρευνες, στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1 κιλό και 210 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 4,6 γραμμάρια κοκαΐνης, τρία περίστροφα, τρία κυνηγετικά όπλα, ένα αεροβόλο όπλο, στιλέτο, 17 φυσίγγια, 281 εκατοστά φυτίλι, 15 κιλά και 860 γραμμάρια πυρίτιδας, δυο πυροκροτητές, δυο φωτοβολίδες, 1.795 ευρώ, έξι ζυγαριές ακριβείας, 31 κινητά τηλέφωνα, πέντε ΙΧ αυτοκίνητα, μια μοτοσικλέτα, δυο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μια τηλεόραση.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Σε διαθεσιμότητα ο λιμενικός

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και σχετικής Απόφασης του Αρχηγού του Λιμενικού κ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου ο υπαξιωματικός του Λιμενικού τέθηκε σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα, ενώ συγχρόνως διετάχθει και η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού ο συγκεκριμένος βαθμοφόρος, που υπηρετεί στο Λιμεναρχείο Πύλου, συνελήφθη, πρωινές ώρες της Τρίτης από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας της Ελληνικής Αστυνομίας, με την κατηγορία για παράβαση του νόμου περί όπλων και ναρκωτικών, καθώς και εμπλοκή σε αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: ένα αναδιπλούμενο στιλέτο τύπου πεταλούδας, τρία ηλεκτρονικά μαγνητόφωνα, μία σιδερένια σφραγισμένη κονσέρβα που περιείχε 200 γραμμάρια πυρίτιδας, μία ρελιάστρα φυσιγγίων, τρία φυσίγγια πιστολιού διαμετρήματος 9 χιλιοστών, ένα φυσίγγιο διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών, δυο κινητά τηλέφωνα και 260 ευρώ.