Ηλιακό καλειδοσκόπιο

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που μελετά τον Ηλιο κατέγραψε την ισχυρότερη έκλαμψη που έχει γίνει στο μητρικό μας άστρο το 2014. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA η έκλαμψη της Δευτέρας ανήκει στην ισχυρότερη κατηγορία, τη λεγόμενη «κλάση Χ»

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που μελετά τον Ηλιο κατέγραψε την ισχυρότερη έκλαμψη που έχει γίνει στο μητρικό μας άστρο το 2014. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA η έκλαμψη της Δευτέρας ανήκει στην ισχυρότερη κατηγορία, τη λεγόμενη «κλάση Χ». Οπως συμβαίνει πάντοτε στις εκλάμψεις έτσι και αυτή εκτόξευσε στο Διάστημα γιγαντιαίες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων.

Το ηλιακό «τσουνάμι» κινείται με ταχύτητα άνω των 7 εκ.χλμ/ώρα αλλά ευτυχώς δεν κατευθύνεται προς τη Γη. Σε περίπτωση που η Γη βρεθεί στην πορεία αυτών των γιγάντιων πιδάκων υλικού, τα φορτισμένα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και συστήματα ηλεκτροδότησης και να κάνουν ασυνήθιστα έντονο το βόρειο και το νότιο σέλας. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά εικόνων από την έκλαμψη της Δευτέρας η οποία απεικονίζεται σε διάφορα μήκη κύματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk