Πιθανή η επίσκεψη Βενιζέλου στην Ουκρανία τις προσεχείς ημέρες

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος σχεδιάζει να επισκεφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στο Κίεβο σε συνεννόηση με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος σχεδιάζει να επισκεφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στο Κίεβο σε συνεννόηση με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον.
Ο κ. Βενιζέλος είχε κατά τη διάρκεια της Τετάρτης τηλεφωνική συνομιλία επί των συζητήσεων που είχε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) στην ουκρανική πρωτεύουσα τις προηγούμενες ημέρες. Η κυρία Άστον εμφανίστηκε θετική σε μία επίσκεψη του κ. Βενιζέλου μόλις διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση, όχι μόνο για την πολιτική, αλλά και για την χρηματοοικονομική κατάσταση της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος και με την ιδιότητά του, του Προέδρου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνομιλία του με την κυρία Άστον επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη άμεσης διοργάνωσης μιας διεθνούς συνάντησης για τη χρηματοοικονομική στήριξη της Ουκρανίας – την οποία είχε αρχικά καταθέσει στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψής του στη Βουδαπέστη.
Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό που προέχει είναι ο σχηματισμός και η λειτουργία μίας συναινετικής κυβέρνησης, ικανής να εκφράσει όλες τις πολιτικές, κοινωνικές και περιφερειακές δυνάμεις της Ουκρανίας, να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης και την ενότητα της χώρας, μέσα σε ένα δημοκρατικό και δικαιοκρατικό πλαίσιο.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο κ. Βενιζέλος έχει το τελευταίο διάστημα τηλεφωνικές επαφές και με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ακόμη και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια ήταν σε διαρκή επαφή με κοινοτικούς και άλλους αξιωματούχους. Ήταν άλλωστε από εκείνους που επιμένουν ότι η λύση στην Ουκρανία δεν μπορεί να βρεθεί χωρίς τη συνεννόηση με όλους τους «μεγάλους παίκτες», όπως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Επίσης ο κ. Βενιζέλος και η κυρία Άστον συζήτησαν για το πρόγραμμα επισκέψεων εκπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ στην Ουκρανία, ώστε να διατηρηθεί αδιάπτωτο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες, θα μεταβούν στο Κίεβο οι υπουργοί Εξωτερικών όμορων, κατά βάση, προς την Ουκρανία κρατών (Σλοβακία, Ουγγαρία κ.α.).
Τέλος η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για την εικόνα που σχημάτισε κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο, αλλά και για τις προετοιμασίες που κάνει η Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΥΕΔ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σχήμα άμεσης χρηματοοικονομικής στήριξης της Ουκρανίας σε συνεργασία με το ΔΝΤ και τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk