Βαρβιτσιώτης: Ευκαιρία για την χώρα η προσέλκυση επενδυτών για τον ΟΛΠ

Ως μεγάλο παράθυρο και ευκαιρία για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στο λιμάνι του Πειραιά παρουσίασε στην Βουλή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτης την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ (προβλέπεται η πώληση του 67%), με την παράλληλη διαβεβαίωση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κ. Μανιατόπουλου ότι η σχετική διαδικασία θα γίνει με κανόνες που διασφαλίζουν τα συμφέροντα του δημοσίου (από το 2011 έχει περάσει το 74% των μετοχών του ΟΛΠ στο ΤΑΙΠΕΔ).

Ως μεγάλο παράθυρο και ευκαιρία για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στο λιμάνι του Πειραιά παρουσίασε στην Βουλή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτης την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ (προβλέπεται η πώληση του 67%), με την παράλληλη διαβεβαίωση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κ. Μανιατόπουλου ότι η σχετική διαδικασία θα γίνει με κανόνες που διασφαλίζουν τα συμφέροντα του δημοσίου (από το 2011 έχει περάσει το 74% των μετοχών του ΟΛΠ στο ΤΑΙΠΕΔ).

Την ίδια στιγμή συγκεντρωμένοι έξω από την Βουλή αντιδρούσαν για την απόφαση ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Πάντως ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι τα οφέλη από την αποκρατικοποίηση είναι πολλαπλά.

«Για να βγει η χώρα από την οικονομική δυσπραγία πρέπει να μπορεί να δεχθεί ξένες επενδύσεις που θα αυξήσουν την απασχόληση και θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, να υποδεχθεί ξένους επενδυτές και να μην τους διώχνει, να μην τους απειλεί, να μην τους προπηλακίζει και να μην ποινικοποιεί την διάθεσή τους να επενδύσουν στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά καταλογίζοντας σε όσους αντιδρούν ότι είναι «προσκολλημένοι σε αγκυλώσεις».

Επίσης, τονίστηκε ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ εξυπηρετεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί και συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης. «Όποιος μιλάει για συμβάσεις παραχώρησης να γνωρίζει ότι καμία σύμβαση δεν θα γινόταν με την παραχώρηση και των εργαζομένων και αυτό που θα γινόταν είναι να πηγαίναμε σε κατάργηση θέσεων εργασίας», τόνισε σχετικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Από την πλευρά του ο κ. Μανιατόπουλος τόνισε ότι «ο Πειραιάς δεν μπορεί να μείνει ένα υποβαθμισμένο τοπικό λιμάνι προς χάριν συμφερόντων και ιδεοληψιών» και σημείωσε πως η λύση που επελέγη είναι η μόνη συμφέρουσα δημοσιονομικά, εργασιακά και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Αντέδρασε δε για τα επιχειρήματα περί «σκοπιμότητας και ξεπουλήματος του λιμανιού», όπως ειπώθηκε από την αντιπολίτευση.

«Εμείς δεν πάμε με την χρηματιστηριακή ή οποιαδήποτε αξία που όποιος έχει κάποιο συμφέρον μπορεί να φουσκώνει ή να ξεφουσκώνει», είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, διαβεβαιώνοντας ότι «έχουμε κανόνες που διαφυλάσσουν τα συμφέροντα του δημοσίου». Όπως εξήγησε, θα έχουμε ανεξάρτητη εκτίμηση και «αν είμαστε κάτω από αυτό που θέλουμε δεν θα προχωρήσουμε». «Αν πάει πάνω από το όριο, τότε θα προχωρήσουμε. Θα γίνει μια σωστή διαδικασία. Αυτό αποτελεί δέσμευση. Είμαστε σε γνώση ότι εκτός από εσάς παρακολουθούν το θέμα και οι εισαγγελείς», πρόσθεσε ο κ. Μανιατόπουλος. Μάλιστα είπε ότι αποτελεί μύθο η κερδοφορία του ΟΛΠ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ζημιογόνος».

Αναφορικά με τον διαγωνισμό, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ι. Εμίρης τόνισε ότι «ο διαγωνισμός δεν σχεδιάζεται για να εξυπηρετήσει τους Κινέζους ή την COSCO». «Τα κριτήρια που μπήκαν δίνουν την ευελιξία για να έλθουν και άλλοι επενδυτές. Τα τεχνικά κριτήρια θα πληρωθούν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, ώστε να ανοίξουμε το πεδίο σε μεγάλους χρηματοοικονομικούς οίκους που δεν έχουν τα κριτήρια αυτά να τα συγκεντρώσουν για να μπουν στην δεύτερη φάση», διευκρίνισε.

Κριτική για καθυστερήσεις στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ άσκησε η πρώην υπουργός της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο κ. Μανιατόπουλος απάντησε σχετικά ότι «ενδεχομένως να καθυστερήσαμε, όμως η αποκρατικοποίηση δεν είναι ΄΄γουρούνι στο σακί΄΄ και δεν πρέπει να γίνεται υπό το καθεστώς πίεσης».

Για την πιο ακραία μορφή ιδιωτικοποίησης που ισοδυναμεί με ξεπούλημα, σε μία Ευρώπη που το 94% των λιμανιών της διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα τους, μίλησε η κυρία Νάντια Βαλαβάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι το προβλεπόμενο τίμημα των 320 εκατ. ευρώ για την πώληση είναι εξευτελιστικό. «Δεν υπάρχει φορέας του Πειραιά που να είναι υπέρ του σχεδίου πώλησης: δήμοι, εργατικές ενώσεις και θεσμικές εκπροσωπήσεις και σήμερα διαπιστώνουμε πως ούτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπάρχει για συναίνεση σε αυτή την πώληση», τόνισε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσας.

«Για επιμέρους ασάφειες που χρήζουν διευκρινίσεων», είχε κάνει νωρίτερα λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠαΣοΚ κ. Φ. Σαχινίδης ζητώντας επιπλέον εγγυήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των υπαρχουσών. Μάλιστα ο βουλευτής του ΠαΣοΚ ζήτησε εγγυήσεις ώστε να μην υπάρξει μετακύλιση βαρών στην ακτοπλοία σε ότι αφορά την τιμολόγηση των εισιτηρίων. Απαντώντας επ’ αυτού ο κ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε ότι θα προβλέπεται πως το τιμολόγιο της ακτοπλοΐας θα υπόκειται απ’ευθείας στον έλεγχο του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ αναφορικά με τις επιφυλάξεις του ΠαΣοΚ δήλωσε ότι «δεν είδα διαφωνία ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση». «Το ότι το ΠαΣοΚ έθεσε επιφυλάξεις δεν σημαίνει ότι διαφωνούμε», εξήγησε.

Κατά του σχεδίου αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ τάχθηκαν και οι ΑΝ.ΕΛ., η Χ.Α., η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk