Σε προ μνημονίου επίπεδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Σε επίπεδα που είχαν σημειωθεί πριν την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο υποχωρούσε την Τετάρτη η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αυξάνεται για τους ελληνικούς τίτλους.

Σε επίπεδα που είχαν σημειωθεί πριν την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο υποχωρούσε την Τετάρτη η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αυξάνεται για τους ελληνικούς τίτλους.

Στις 13:30 ώρα Ελλάδας, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφωνόταν στο 7,18%, όσο ήταν στα μέσα Απριλίου του 2010 λίγο πριν την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, αναφέρει το Reuters.

Στις αρχές Φεβρουαρίου -όταν οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές- η απόδοση του ελληνικού ομολόγου είχε ανέλθει στο 8,7% από το 7,67% στα μέσα Ιανουαρίου, το χαμηλό από τις αρχές του έτους.

Αναλυτές είπαν ότι τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν το ράλι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών, υπεραποδίδοντας. Ωστόσο, λόγο της περιορισμένης ρευστότητας αυτό πραγματοποιείται με χαμηλούς όγκους.

«Υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον από ξένους που θέλουν να τοποθετηθούν, πολλοί όμως δεν μπορούν καθώς η ρευστότητα είναι περιορισμένη», είπε στο Reuters διαπραγματευτής ομολόγων σε μεγάλη ελληνική τράπεζα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Αυτό σημαίνει ότι η υποχώρηση (των αποδόσεων) πραγματοποιείται με μικρούς όγκους», πρόσθεσε.

Από το σύνολο των περίπου 320 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους μόνο τα 30 δισ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, μετά το PSI στις αρχές του 2012. Η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων παρέμενε αντεστραμμένη, υποδηλώνοντας ότι ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών παραμένει, ωστόσο η διαφορά μεταξύ του 10ετούς και του 30ετούς ομολόγου ήταν μόλις 17 μονάδες βάσης.

«Εάν δεν υπήρχε το πολιτικό ρίσκο ενόψει των εκλογών (ευρωεκλογές, προεδρικές) τότε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μπορεί να ήταν και στα επίπεδα του 6%», σχολίασε άλλος τραπεζίτης σε μεγάλη ελληνική τράπεζα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk