Σε νέα συνάντηση Προβόπουλου-τρόικας η συμφωνία για τα στρες τεστ

Για την ερχόμενη εβδομάδα ανανέωσαν το ραντεβού τους ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος και οι επικεφαλής της τρόικας, μετά από την 50 λεπτών συζήτηση που είχαν την Τετάρτη στην έδρα της εγχώριας νομισματικής αρχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν ένα χρονικό περιθώριο 4 – 5 ημερών για να μελετήσουν το φάκελο κάθε τράπεζας ξεχωριστά, προκειμένου να συναντηθούν για την τελική συμφωνία με την ελληνική πλευρά την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για την οριοθέτηση του ελάχιστου δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%, ωστόσο υπήρξαν κάποιες ενστάσεις ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.
Προσθέτουν ωστόσο ότι τα τελικά νούμερα που θα ανακοινωθούν δε θα απέχουν σημαντικά από τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν πριν λίγες ημέρες στις διοικήσεις των τραπεζών, σημειώνοντας ότι οι αποκλίσεις δε θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.
Ως εκ τούτου ο λογαριασμός για το σύνολο του συστήματος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 6,5 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, διαψεύστηκε το σενάριο που κυκλοφόρησε στον Τύπο ότι το ΔΝΤ υπολογίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 20 δισ. ευρώ. ​

Λίγες ώρες πριν την συνάντηση της τρόικας με την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η επικεφαλής του ΤΧΣ κ. Αναστασία Σακελαρίου έθεσε στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις ελληνικές τράπεζες, επεσήμανε τις αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις και την αναβλητικότητα της τρόικας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Eurobank και στην καθυστέρηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Πριν την συνάντηση

Η εγχώρια νομισματική αρχή έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη χρήση του ήπιου σεναρίου για την πορεία των επισφαλειών και τη μείωση του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%, ωστόσο για την οριστικοποίηση της μεθοδολογίας των ασκήσεων αντοχής χρειάζεται το πράσινο φως και από το ΔΝΤ, το οποίο φέρεται να διατυπώνει αντιρρήσεις.
Ο κ. Προβόπουλος θα επιχειρήσει να κλείσει το θέμα, που ταλαιπωρεί την αγορά τους τελευταίους μήνες, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που δημιουργεί η αναμονή για την δημοσιοποίηση των στρες τεστ και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του συστήματος.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις διοικήσεις των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, το κεφαλαιακό έλλειμμα διαμορφώνεται στα 5 – 5,5 δισ. ευρώ, με την υιοθέτηση του βασικού σεναρίου για τις καθυστερήσεις.
Εάν όμως γίνει χρήση του ακραίου σεναρίου οι ανάγκες μπορεί να φτάσουν έως και τα επίπεδα των 8 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τις τράπεζες, για την ανταλλαγή στοιχείων, με στόχο την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της άσκησης.
Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στα προηγούμενα στρες τεστ, κατά την οποία οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων διαβουλεύονται τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και επικαιροποίησή τους.
Ενδεικτικό των διαβουλεύσεων που γίνονται είναι το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας, η διοίκηση της οποίας έχει παρουσιάσει μία σειρά από νούμερα αναφορικά με την πορεία της θυγατρικής στην Τουρκία Finansbank με στόχο να ρίξει το λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών που υπολόγισε η Blackrock.​
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk