Ελληνικό: Η Elbit Cochin Island απειλεί να φύγει από το διαγωνισμό

Μια ημέρα πριν την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, η Elbit Cochin Island, θυγατρική της ισραηλινής εταιρίας συμμετοχών Elbit Imaging, δήλωσε ότι δεν θα καταθέσει προσφορά, αν το ΤΑΙΠΕΔ, που διαχειρίζεται την αποκρατικοποίηση, δεν βελτιώσει τους όρους της πώλησης.

Ένας από τους τρεις υποψήφιους αγοραστές για το Ελληνικό προειδοποίησε την Τετάρτη ότι θα αποσυρθεί από τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Μόλις μια ημέρα πριν την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, η Elbit Cochin Island, θυγατρική της ισραηλινής εταιρίας συμμετοχών Elbit Imaging, δήλωσε ότι δεν θα καταθέσει προσφορά, αν το ΤΑΙΠΕΔ, που διαχειρίζεται την αποκρατικοποίηση, δεν βελτιώσει τους όρους της πώλησης.

«Ατυχώς, δεν μπορούμε να καταθέσουμε προσφορά, εκτός αν δοθούν συγκεκριμένες, ουσιώδεις διευκρινήσεις και γίνουν βελτιώσεις στην συμφωνία πώλησης» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Elbit Cochin Island.

Η κυριότητα και ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι ανάμεσα στα ζητήματα για τα οποία ζητάει διευκρινήσεις η Elbit Cochin, δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι παραμένει το ενδιαφέρον της εταιρίας για το Ελληνικό.

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

Εκτός από την Elbit Cochin, η ελληνική Lamda Development, η βρετανική London and Regional Properties και η Qatari Diar, είχαν προκριθεί στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Ωστόσο, η Qatari Diar, βραχίονας του ταμείου διαχείρισης περιουσίας του Κατάρ, απέσυρε πέρυσι το ενδιαφέρον της. Η κυβέρνηση δεν έχει πει ποιο ακριβώς ποσό επιδιώκει να αντλήσει από την παραχώρηση της έκτασης, που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 3,6 δισ. ευρώ από το φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι το Ελληνικό θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, την στιγμή που η ανεργία έχει φτάσει στο 28%.

Μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει εισπράξει 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, πολύ χαμηλότερα του στόχου των 22 δισ. που περιλάμβανε το πρώτο μνημόνιο το 2010.

Ο διαγωνισμός για το Ελληνικό, που περιλαμβάνει διάφορες πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις και την μαρίνα του Αγίου Κοσμά, προκηρύχθηκε το 2011, αλλά χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να διευθετηθεί το χωροταξικό και άλλα νομικά θέματα.

«Η αξιοποίηση του Ελληνικού είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας. Ένας χώρος αναξιοποίητος, γεμάτος ερειπωμένες εγκαταστάσεις θα μεταλλαχθεί σε μια νέα πόλη» δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk