Ιβιτσα Ντάτσιτς: χθες εκπρόσωπος του Μιλόσεβιτς, σήμερα ευρωπαΐστής

Στη δεκαετία του ’90 ο σημερινός πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ιβιτσα Ντάτσιτς ήταν εκπρόσωπος του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις.

Στη δεκαετία του ’90 ο σημερινός πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ιβιτσα Ντάτσιτς ήταν εκπρόσωπος του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις, μέσα στο βαρύ κλίμα της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και των εμφυλίων πολέμων που είχαν, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση και την οικονομική καταστροφή της Σερβίας. Σήμερα, δηλώνει ότι «η εποχή του Μιλόσεβιτς είναι πολύ μακρινή». Διαβεβαιώνει ότι ο ίδιος διαθέτει «ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα υπέρ της Ευρώπης» και γιαυτό διεκδικεί (ξανά) την ψήφο των συμπατριωτών του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 16ης Μαρτίου.
«Δεν είχαμε σταθερότητα στα Βαλκάνια τα τελευταία 100 χρόνια. Τώρα όμως όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο: να μπούμε στην Ευρωπαΐκή Ενωση» λέει ο κεντροαριστερός πολιτικός σε αποκλειστική συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent. Προσπερνάει γρήγορα τα «αγκάθια»: το λουτρό αίματος και τις εθνοκαθάρσεις του παρελθόντος στις οποίες συμμετείχε ως πολιτικό προσωπικό. Και δηλώνει ότι η πάμπτωχη σημερινή Σερβία είναι μία χώρα επενδυτικών ευκαιριών, υπενθυμίζοντας το εργοστάσιο της FIAT στην κεντρική Σερβία (που στοίχισε γύρω στο ένα δις ευρώ) καθώς και ότι το εργασιακό κόστος είναι χαμηλό, «με τον μέσο μισθό στα 400 ευρώ το μήνα».
Τον Απρίλιο του 2013 υπέγραψε μία ιστορική συμφωνία με την οποία το Βελιγράδι αναγνωρίζει de facto το καθεστώς του Κοσυφοπεδίου, επιβεβαιώνοντας απλώς τον έλεγχο που ασκεί το Βελιγράδι στις περιοχές της επαρχίας όπου ζει η εκεί σερβική μειονότητα. Ορισμένοι Σέρβοι αναλυτές έσπευσαν να μιλήσουν ακόμη και για «εθνική προδοσία», με αντάλλαγμα την αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, ώστε να μείνει ανοικτή η προοπτική εισόδου της Σερβίας στην ΕΕ.
«Η έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη είναι μια ιστορική στιγμή για τη Σερβία, διότι έστι καθορίζεται η διαδρομή μας για τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια. Η δική μας ατχζέντα προβλέπει να είμαστε έτοιμοι για πλήρη ένταξη στην ΕΕ μέχρι το 2020» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα.
Οσο για το Κοσσυφοπέδιο, ο Ντάτσιστς, που έχει και ο ίδιος γεννηθεί εκεί, ισχυρίζεται ότι «οι συνομιλιες με τις Βρυξέλλες δεν συνδέονται με το θέμα» και διαβεβαιώνει ότι «αποκλείεται να αναγνωρίσουμε πλήρως το καθεστώς της Πρίστινα».
Βασικός αντίπαλος του 48χρονου Ντάτσιτς είναι ο 44χρονος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντιπρόεδρος στην αποχωρούσα κυβέρνηση, ηγέτης του κεντροδεξιού Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και επικεφαλής ευρύτερου συντηρητικού συνασπισμού.
Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της μισο-κατεστραμμένης σερβικής οικονομίας, της ανεργίας και της εξάρτησης από την ΕΕ, καθώς και η εξαιρετικά διαδεδομένη διαφθορά, η αυταρχικότξητυα και η λογοκρισία, η στήριξη των Σέρβων προσφύγων του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου και οι «παραδοσιακά» προβληματικές σχέσεις με την γειτονική Κροατία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk