Εκλογές δικηγόρων: Βγήκαν τα «μαχαίρια» από τους δύο πρώτους

Τον υποψήφιο που είχε την ευρύτερη πολιτική στήριξη από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις επέλεξαν οι δικηγόροι της Αθήνας ως πρώτο στις προτιμήσεις τους.

Τον υποψήφιο που είχε την ευρύτερη πολιτική στήριξη από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις επέλεξαν οι δικηγόροι της Αθήνας ως πρώτο στις προτιμήσεις τους. Παρ’ ότι ο κ. Βασίλης Αλεξανδρής, 59 χρόνων, είναι για πρώτη φορά υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, κατάφερε κερδίζοντας ποσοστό 34,76% να προηγηθεί του σημερινού προέδρου του Διμηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) κ. Γιάννη Αδαμόπουλου, ο οποίος βρίσκεται περίπου 9,5 μονάδες πίσω, με ποσοστό 23,14%. Η μονομαχία μεταξύ των δύο την Κυριακή 2 και την Τρίτη 4 Μαρτίου αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού μάλλον θα διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους. Ηδη βγήκαν τα μαχαίρια με τις δηλώσεις αμφοτέρων να αμφισβητούν τα λεγόμενα ο ένας του άλλου.
Η ανατροπή στον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας (αριθμεί 22.100 μέλη) δεν ήταν αναμενόμενη. Οι δημοσκοπήσεις έδιναν αέρα νικητή στον νυν πρόεδρο ή τουλάχιστον αυτό διέρρεαν όσοι τις παρακολουθούσαν. Καταγράφοντας αυτή την εκλογική αναμέτρηση «Το Βήμα της Κυριακής» είχε χαρακτηρίσει το εγχείρημα της υποψηφιότητας Αλεξανδρή παρόμοιο με αυτό της «Ελιάς».
Όχι ότι δεν είχε διαφορές, αφού στηριζόταν ευθέως από τη ΔΗΜΑΡ, κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι στιγμής με την υπό διαμόρφωση ελληνική «Ελιά». Άλλωστε οι δύο κόρες του κ. Φώτη Κουβέλη, δικηγόροι και αυτές, είχαν υπογράψει υπέρ της υποψηφιόητας Αλεξανδρή, κάτι που έδειχνε μια δυναμική μέσα στον Σύλλογο. Και συνδυασμοί από το ΠαΣοΚ (Βερβεσός, Καμενόπουλος, Κορκόβελος) αλλά και υποψήφιος που καταγραφόταν στη ΝΔ (Γιώργος Μπουλούκος) τον υποστήριξαν. Μάλιστα η στήριξη αυτή φαινόταν να αποκτάει μέρα με τη μέρα έναν «αέρα» νίκης.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Αδαμόπουλος από την άλλη φαινόταν ότι είχε πλήρως χρεωθεί τις μνημονιακές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και του καταλογιζόταν ότι «δεν είχε αντιδράσει αρκετά» σε αυτές τις ρυθμίσεις και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, το οποίο αναδεικνύεται σε πρώτης τάξεως θέμα αιχμής και για τους δικηγόρους μοιάζει με φάντασμα που πλανάται πάνω και από τη δεύτερη αναμέτρηση, η οποία και θα βγάλει τον νέο πρόεδρο. Ίσως γι’ αυτό δήλωσε ότι «οι δικηγόροι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες…»
Οι ρυθμιστές
Δύο είναι οι ρυθμιστές της νέας εκλογικής ανμέτρησης. Ο τρίτος σε ψήφους κ. Βασίλης Παπαστεργίου, που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ (13,24%), έχει πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Αλεξανδρή. Σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας δεν κατέληξε σε επιλογή στήριξης υποψηφίου στον δεύτερο γύρο, αλλά διαφάνηκε πρόθεση εύνοιας προς το πρόσωπο του κ. Αλεξανδρή.
Υπολογίσιμος είναι και ο κ. Παναγιώτης Γαλετσέλλης (έλαβε ποσοστό 10,97%), ο οποίος προεκλογικά είχε συγκρουστεί έντονα με τον κ. Αδαμόπουλο. Πάντως και ο κ. Παναγιώτης Περράκης συγκέντρωσε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοτό του 6,74%, ενώ μερίδιο στην επόμενη ημέρα έχουν και οι κκ. Άγγελος Βρεττός (5,45%), Γιώργος Παριανός (3,05%) και Γιώργος Μαραγκός (2,66%).
Διαξιφισμοί
Από την επομένη των αποτελεσμάτων βγήκαν τα μαχαίρια. Ο πρόεδρος κ. Αδαμόπουλος έδωσε τα συγχαρητήρια, αλλά κάλεσε τον κ. Αλεξανδρή να διεξάγουν έναν έντιμο και όμορφο αγώνα, «επιτέλους χωρίς λασπολογίες και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη».
Ο κ. Αλεξανδρής από την πλευρά του μιλώντας για τον αντίπαλό του τον κάλεσε να πει ειλικρινα πού είναι έμμισθος και υπεραμύνθηκε σθεναρά της ανεξαρτησίας της υποψηφιότητάς του. «Το μόνο που ξέρω είναι ο ελαιώνας στην πατρίδα μου» είπε με σημασία.
Όταν ρωτήθκε ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, έκανε λόγο για το Φορολογικό, το Αφαλιστικό και «την αξιοπρέπεια του δικηγόρου, η οποία έχει πληγεί» Με τη φράση αυτή επεδίωξε να αποστασιοποιηθεί από αυτούς, που τον εντάσσουν σε στενά κομματικά πλαίσια.
Στα περίεργα της αναμέτρησης εντάσσεται το γεγονός ότι τη Δευτέρα το απόγευμα δικηγόρος-ποινικολόγος επιχείρησε να πάρει σπίτι του δυο συλλεκτικά βιβλία από τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου. Του διέφευγε ότι όλα σε όλα έχει τοποθετηθεί αντικλεπτική ταινία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk