Κάλπασαν τα πολιτικά σενάρια για τους …58, με αφορμή την παρουσία του πρώην υπουργού κ. Σταύρου Μπένου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα ΚΕΠ, το μεσημέρι της Τρίτης.
Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ο κ. Μπένος – Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις του κ. Κώστα Σημίτη– μετέχει στην πρωτοβουλία των 58 για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς και τη δημιουργία πολιτικής παράταξης ενώ είχε αναλάβει την κατάρτιση εκ μέρους των 58 ενός σχεδίου μεταρρύθμισης του κράτους …
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τον χαρακτήρισε «εμπνευστή και υλοποιητή του θεσμού» των ΚΕΠ και σημείωσε ότι «η παρουσία του σηματοδοτεί τη συνέχεια ενός δοκιμασμένου θεσμού που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».
Προχώρησε πιο πέρα, όμως, ο κ. Μπένος. Εκείνος χαρακτήρισε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης να παρευρεθεί στην παρουσίαση για τα ΚΕΠ ως έναν «υψηλό συμβολισμό για κάτι που λείπει από την πατρίδα, την εθνική συνεννόηση».
Απέφυγε να σχολιάσει – πέρα από το ανοιχτόκαρδο γέλιο – την δημοσιογραφική ερώτηση , αν η πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη και της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου έχει και χαρακτήρα….διείσδυσης στους 58!
Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης χαμογελώντας, επέμεινε ότι ήταν ένας τρόπος αναγνώρισης του σημαντικού έργου που έχει επιτελέσει ο κ. Μπένος, από τα ΚΕΠ έως το έργο του στο «Διάζωμα». -Μη σπεύσετε να βγάλετε άλλο συμπέρασμα. Καθένας βάζει ένα λιθαράκι σε αυτό που έχει κάνει ο προηγούμενος. Άλλοι ξηλώνουν το έργο των προηγούμενων. Δεν είμαστε σε αυτή την κατηγορία…, ανέφερε με νόημα.
Παράλληλα, η κυρία Χριστοφιλοπούλου, η οποία είχε χαρακτηρίσει τον κ. Μπένο «πατέρα» των ΚΕΠ, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι η εθνική συνεννόηση δεν είναι μόνο υπόθεση των 58 και της κεντροαριστεράς αλλά όλου του πολιτικού συστήματος.
Ο Νίτσε και η σκουριά των μεγάλων πραγμάτων
Πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Μπένος , νωρίτερα, κατά την παρέμβασή του στη συνέντευξη , θύμισε μια σκέψη του Νίτσε που έλεγε ότι οι μεγάλες ιδέες έρχονται σαν το πέταγμα των περιστεριών.

Έδωσε το μήνυμα για τις αμφίδρομες αλλαγές που επιφέρει στην κουλτούρα κράτους – πολίτη η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών δια της τεχνολογίας, λέγοντας στην ίδια θυμόσοφη λογική: «Καθάρισε τη σκουριά των μεγάλων πραγμάτων και κάνε τα απλά…».

Και δεν παρέλειψε να απευθύνει μια πρόταση προς τον κ. Μητσοτάκη. Έθεσε εαυτόν στη διάθεση του υπουργείου, ώστε να αναλάβει να «τρέξει» , την ομάδα διαδικασιών -στο δίπολο δίκτυο κοινωνικό και ανάπτυξη- που αφορούν την επιχειρηματικότητα και τα Ταμεία.
Και η δήλωση – μπαμ του κ. Μπένου (αν και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει): «Ο κύκλος των κομμάτων έχει κλείσει για μένα…».