Το μέλλον της Κύπρου είναι στη συνύπαρξη

«Η δική μου πατρίδα έχει χωριστεί στα δυο / Ποιο από τα δυο κομμάτια πρέπει να αγαπώ;»

Το μέλλον της Κύπρου είναι στη συνύπαρξη | tovima.gr
«Η δική μου πατρίδα έχει χωριστεί στα δυο
Ποιο από τα δυο κομμάτια πρέπει να αγαπώ;»
(Νεσιέ Γιασίν, «Ποιο μισό;»)
Το παραπάνω δίστιχο αποτελεί το «διά ταύτα» ενός ποιήματος που γράφτηκε το 1977 από τη τότε δεκαοχτάχρονη τουρκοκύπρια Νεσιέ Γιασίν, σήμερα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Το ποίημα «Ποιο Μισό;» το οποίο μελοποιήθηκε από τον πρόωρα χαμένο ελληνοκύπριο συνθέτη Μάριο Τόκα, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα είδος ύμνου του δικοινοτικού κινήματος επανένωσης της Κύπρου.
Κι όσο και αν φαίνεται περίεργο, περισσότερο πολέμησαν για τον μεγάλο αυτόν στόχο οι τουρκοκύπριοι, οι αριστερές τους δυνάμεις και τα κοινωνικά τους κινήματα. Και αυτό έχει την εξήγησή του στο γεγονός ότι η επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, αποτελεί για την τουρκοκυπριακή κοινότητα ζήτημα επιβίωσης, αφού μετά την τραγωδία του 1974 έχει συρρικνωθεί δραματικά λόγω της μετανάστευσης μεγάλου μέρους της.
Η ίδια η Νεσιέ Γιασίν, την οποία συνάντησα πρώτη φορά το 1992 στο Φεστιβάλ Ειρήνης και Δημοκρατίας του δήμου Δικελί Τουρκίας (απέναντι από τη Μυτιλήνη), όπως και άλλοι αριστεροί τουρκοκύπριοι, έχει παίξει ενεργότατο ρόλο στο κίνημα της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Καμαρώνει για το γεγονός ότι έχει υπάρξει υποψήφια βουλευτής, σε διαφορετικές περιόδους, με το κόμμα «Νέα Κύπρος» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με το ΑΔΗΣΟΚ στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και υποψήφια βουλευτής Σμύρνης με το αριστερό «Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης» (ODP) όταν ζούσε στην Τουρκία. «Απομένει μόνο να γίνω υποψήφια και στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ», μου λέει όταν την συναντώ.
Έκανα την εισαγωγή αυτή διότι νομίζω ότι δεν έχει γίνει κατανοητό στην ελληνική κοινή γνώμη, και πολύ περισσότερο στις πολιτικές ηγεσίες, ότι το Κυπριακό, είναι πρωτίστως εθνικό θέμα της Κύπρου και δευτερευόντως της Ελλάδας και της Τουρκίας, διότι η Κύπρος αποτελεί κοινή πατρίδα των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, δηλαδή, του κυπριακού λαού ως σύνολο. Μόνο έτσι αν προσεγγίσουμε το πρόβλημα, μπορούμε να ενστερνιστούμε την ιδέα της επίλυσής του μέσω του διακοινοτικού διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Δυστυχώς, υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, που δεν υποστηρίζουν τον διάλογο αυτό, όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις τους στην πρόσφατη επανέναρξή του στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη- Έρογλου. Δεν θέλουν να απαλλαγούν από τις εθνικιστικές παρωπίδες και τα εθνικιστικά στερεότυπα οι δυνάμεις αυτές, απορρίπτουν λύση δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, παραβλέποντας το γεγονός ότι από την ίδρυσή της το 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δικοινοτικό χαρακτήρα, αφού η τουρκοκυπριακή κοινότητα συμμετείχε εξ αρχής ως συστατική πολιτική οντότητα και όχι ως μειονότητα. Παραβλέπουν επίσης το γεγονός ότι όσο παρατείνεται η σημερινή de facto διχοτόμηση στην Κύπρο, μεγαλώνει ο κίνδυνος οριστικής διχοτόμησης του νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της Κύπρου ως ανεξάρτητης χώρας, μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια από την κυπριακή τραγωδία του 1974 και 50 χρόνια από τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-64 (από τότε βρίσκεται στην Κύπρο η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ), καλούμαστε να υπερασπιστούμε την υπόθεση της Κύπρου με το βλέμμα στο μέλλον, όχι στο παρελθόν.
Και το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στην επανένωσή της, την απαλλαγή της από την Τουρκική κατοχή και την αποστρατιωτικοποίησή της, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Παράδειγμα συμβίωσης δύο διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, μέσα σε μια ενιαία ομοσπονδιακή κρατική δομή, γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με την πολύπαθη Μέση Ανατολή. Με την έννοια αυτή, διατηρεί την αξία του το κεντρικό σύνθημα της Διεθνούς Επιτροπής Αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό, που είχαμε υιοθετήσει αμέσως μετά το 1974: «Η Κύπρος αγωνίζεται για τον Κόσμο – ο Κόσμος πρέπει να αγωνιστεί για την Κύπρο».
* Ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διατελέσει ενεργό μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk