Πιέζει η τρόικα για σταθερή λιτότητα – Η κίνηση δεν αιφνιδίασε την Αθήνα

Θέμα δημοσιονομικού κενού και (διαρθρωτικών) μέτρων για το 2014 άνοιξε εκ νέου η τρόικα τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα της παρουσίας της στην Αθήνα, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση αλλά όχι έκπληξη στο οικονομικό επιτελείο.

Θέμα δημοσιονομικού κενού και (διαρθρωτικών) μέτρων για το 2014 άνοιξε εκ νέου η τρόικα τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα της παρουσίας της στην Αθήνα, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση αλλά όχι έκπληξη στο οικονομικό επιτελείο.
«Εθεσαν ξαφνικά θέμα κενού και για το 2014 κάτι που για παράδειγμα στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας (σ.σ.: 17 Φεβρουαρίου) δεν είχε τεθεί» σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου με ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Η κίνηση αυτή δεν αιφνιδίασε την Αθήνα. Ο λόγος; Η τακτική του επιθετικού ανοίγματος όλων των θεμάτων στις πρώτες συναντήσεις, ακόμη και όσων θεωρούνται κλεισμένα, έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και θεωρείται πάγια τακτική των «τροϊκανών» σε κρίσιμες διαβουλεύσεις.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», στις δύο συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, την Δευτέρα και την Τρίτη, η τρόικα άνοιξε το θέμα του 2014 με βάση δύο παραμέτρους.
Η πρώτη είναι οι διαρκείς επιπτώσεις που θα έχει στις δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου η εφαρμογή μιας απόφασης της δικαιοσύνης που ουσιαστικά θα δίνει μόνιμες αυξήσεις στους ένστολους.
Πιο απλά, πέρα από το ποσό που θα δοθεί αναδρομικά, η τρόικα υπολογίζει και τη μόνιμη επίπτωση για τον Προϋπολογισμό από την επιστροφή των μισθών στα επίπεδα προ των περικοπών της 1ης Αυγούστου του 2012.
Η δεύτερη παράμετρος είναι η ανησυχία ότι το λεγόμενο «carry over». Η τρόικα εκτιμά ότι οι θετικές επιπτώσεις από την καλύτερη του στόχου επίδοση το 2013, οι οποίες θα μεταφερθούν στο 2014, δεν επαρκούν για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2014.
Παράλληλα η τριμερής ανησυχεί ότι αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για τη διανομή του μεγαλύτερου μέρους του πλεονάσματος (το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα) αυτή η κίνηση θα περιορίσει τη λεγόμενη διατηρησιμότητα ή βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο πρέπει να ανέλθει σε 1.5% του ΑΕΠ το 2014 και σε 3% του ΑΕΠ το 2015 με βάση το μνημόνιο.
Η συγκεκριμένη συζήτηση φαίνεται ότι σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια της κυβέρνησης, ήδη από την Κυριακή το απόγευμα, να ρίξει τους τόνους των προσδοκιών για τη διανομή του πλεονάσματος.
Η φράση «είμαι του λίγου και του ακριβούς» από κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα εκφράζει σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους τη γραμμή που θα τηρηθεί στη διαπραγμάτευση.
Βασική προτεραιότητα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk