Deutsche Welle: Μια φράση που κόστισε στη Deutsche Bank €900 εκ.

Οι κληρονόμοι του μεγιστάνα του Tύπου Λέο Κιρχ κέρδισαν διακανονισμό με την Deutsche Bank μετά από 12 χρόνια δικαστικής διαμάχης. Η τράπεζα αμφισβήτησε την πιστοληπτική ικανότητα του συγκροτήματος.

Οι κληρονόμοι του μεγιστάνα του Tύπου Λέο Κιρχ κέρδισαν διακανονισμό με την Deutsche Bank μετά από 12 χρόνια δικαστικής διαμάχης, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle. Η τράπεζα αμφισβήτησε την πιστοληπτική ικανότητα του συγκροτήματος.

Υπάρχουν φράσεις που λέγονται και είναι ανούσιες, και υπάρχουν άλλες που μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή. Αυτό έγινε στην περίπτωση του Λέο Κιρχ, του πρώην γερμανού μεγιστάνα του Τύπου. Το 2002, ο Ρολφ Μπρόιερ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank, σε συνέντευξη στο Bloomberg TV, εξέφρασε αμφιβολίες για τη πιστοληπτική ικανότητα του Λέο Κιρχ. Η φράση έδωσε και τη χαριστική βολή στην αυτοκρατορία Κιρχ που αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Δικαστικός μαραθώνιος

Δύο μήνες αργότερα το συγκρότημα υπέβαλε αίτηση για να υπαχθεί στο πτωχευτικό δίκαιο. Το χρέος ανέρχονταν στα 6,5 δις ευρώ, και η χρεοκοπία ήταν η μεγαλύτερη στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Δύο μήνες αργότερα χρεοκοπεί και η εταιρεία χόλντινγκ Taurus. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Ακολούθησε δικαστική διαμάχη 12 χρόνων του Κιρχ με την Deutsche Bank και τον Ρολφ Μπρόιερ, τον οποίο κατηγόρησε για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου. Πριν λίγες μέρες γράφτηκε ο επίλογος: η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι συμβιβάστηκε με τους απογόνους του νεκρού στο μεταξύ Λέο Κιρχ. Το τίμημα τσουχτερό: 775 εκατομ. ευρώ συν τους τόκους, συνολικά γύρω στα 900 εκατομ. ευρώ.

«Προκαλεί εντύπωση, ότι η Deutsche Bank ξαφνικά συναίνεσε σε διακανονισμό, τη στιγμή που είχε πατήσει το πόδι με αποτέλεσμα να της κοστίσει εκατομμύρια», υποστηρίζει ο καθηγητής Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του Βαυαρικού Δημοσιονομικού Κέντρου στο Μόναχο. «Επιπλέον πρέπει να προστεθεί το κόστος από τη δικαστική διαμάχη. Πρόκειται για έναν πολύ ακριβό συμβιβασμό. Κατά βάση ένας διακανονισμός είναι κάτι το θετικό, δημιουργεί ασφάλεια, επιφέρει σχετική ησυχία, αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα».

«Δεν σηματοδοτεί αλλαγή κουλτούρας»

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι δύο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γύργκεν Φίτσεν και Aνσού Γιάιν σε ανακοίνωση τύπου. «Με τη συμφωνία κλείνει μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη, η συμφωνία είναι προς το συμφέρον των μετόχων, η τράπεζα θέλει να κάνει μέσα στο 2014 κι άλλη βήματα προόδου προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρεται. Κάτι το αναγκαίο, γιατί η διαμάχη με τους επιγόνους του Λέο Κίρχ ήταν μια από τις βαριές υποθήκες από την εποχή Μπρόιερ και αργότερα του Γιόζεφ Άκερμαν.

Μόλις πέρυσι το οικονομικό ινστιτούτο πλήρωσε 2,5 δις ευρώ για άλλες δικαστικές διαμάχες και πρόστιμα σε σχέση με το σκάνδαλο χειραγώγησης του βασικού διατραπεζικού επιτοκίου Libor. Στο σημείο αυτό καιροφυλακτεί ένας ακόμη κίνδυνος. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Deutsche Welle αναζητεί πιθανό διάδοχο του Ανσού Γιάιν, σε περίπτωση που αποδεχθεί ότι είναι αναμεμειγμένος σε αυτό το σκάνδαλο.

Για τον εμπειρογνώμονα σε θέματα τραπεζών Βόλφγκανγκ Γκέρκε η κατάληξη της διαμάχης με τους κληρονόμους του Λέο Κιρχν δεν σηματοδοτεί αλλαγή τραπεζικής κουλτούρας. «Νομίζω ότι θέλουν την ησυχία τους και φοβούνται ότι αν υπολογίσουν τα δικαστικά έξοδα, τελικά θα τους έρθει ακριβότερα». Πιθανότατα η τράπεζα να στραφεί τώρα εναντίον του Ρόλφ Μπρόιερ για καταβολή αποζημίωσης, άρα η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Και όλα ξεκίνησαν από μια φράση. Στην πορεία φάνηκε ότι δεν ήταν μόνο μια πρόταση. Τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε ένα μέιλ από το 2002, με περιεχόμενο ένα σχέδιο πιθανής διάλυσης του Λέο Κιρχ. Αποστολέας του ο Στέφαν Λάιτνερ, μέλος τους ΔΣ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk