ΗΠΑ : σχέδια για μείωση του αριθμού των μελών των ενόπλων δυνάμεων

Ο αριθμός των ενστόλων που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα μειωθεί – ελέω αναδιάρθρωσης και οικονομικής κρίσης -, φτάνοντας στα επίπεδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο αριθμός των ενστόλων που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα μειωθεί – ελέω αναδιάρθρωσης και οικονομικής κρίσης -, φτάνοντας στα επίπεδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό τουλάχιστον προτείνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, που επιθυμεί μια γενναία μείωση του προσωπικού καθώς και το «κόψιμο» μιας ολόκληρης σειράς μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας.
‘Ηδη από τα τέλη του 2013 το Πεντάγωνο έχει εκδώσει μια εσωτερική οδηγία στην οποία περιγράφει την ανάγκη να μειωθεί η δύναμη του Στρατού Ξηράς ( ενός από τα τέσσερα Σώματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τα άλλα τρία είναι η αεροπορία, το ναυτικό και οι πεζοναύτες ) σε 420.000 μέλη μέχρι το 2019, μείωση της τάξεως του 14%. Αν συμβεί αυτό, τότε οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν το μικρότερο αριθμό προσωπικού εδώ και 70 χρόνια, δηλαδή από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με ανώνυμες πήγες από το Πεντάγωνο που επικαλούνται οι New York Times, οι περικοπές αυτές έρχονται αμέσως μετά τη δέσμευση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πως, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, θα βάλει τέλος και στην αντίστοιχη αμερικανική εμπλοκή στο Αφγανιστάν.
Όπως λένε πολλοί, υπ’ αυτές τις συνθήκες είναι απλώς αδύνατον για την Ουάσιγκτον να συνεχίσει την ταυτόχρονη εμπλοκή της σε δυο μεγάλης εμβέλειας συρράξεις ( Ιράκ και Αφγανιστάν/Πακιστάν ). «Πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι, αλλά δεν γίνεται επ’ ουδενί να διατηρούμε ένα τεράστιο Υπουργείο Άμυνας, όταν δεν διεξάγουμε καν έναν μεγάλης εμβέλειας πόλεμο», είπε στην αμερικανική εφημερίδα ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που επιθυμούν στο μέλλον να συρρικνώσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους. Η κυβέρνηση της Τουρκίας μειώνει κι αυτή τη δύναμη του στρατού της κατά 100.000 μέλη. Η Αγκυρα, με 720.000 στρατιώτες, διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ [οι ΗΠΑ είναι πρώτες με δύναμη 1.5 εκατομμυρίου στρατιωτών]. Πλέον, με περίπου 620.000 στρατιώτες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος χώρας αναμένεται να μεταβούν στο επόμενο στάδιο: αυτό της ημι-επαγγελματικής δομής καθώς ο τουρκικός στρατός έχει έναν σχετικά μικρό επαγγελματικό πυρήνα, ο οποίος όμως ολοένα αυξάνεται.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk