Σπαζοκεφαλιά για την Ν.Δ. η πολιτική εξίσωση της περιφέρειας Αττικής

Στην πιο δύσκολη πολιτική εξίσωση εξελίσσεται για την Νέα Δημοκρατία η περιφέρεια Αττικής, για την οποία ακόμα δεν έχει επιλέξει υποψήφιο, μόλις τρεις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η αδυναμία εξεύρεσης ικανού και δυνατού υποψηφίου για να δώσει την μάχη για την ΝΔ στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, στην οποία θα εξαχθούν και πολιτικά συμπεράσματα το βράδυ της 25ης Μαϊου, έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς αναδεικνύονται λάθη, παραλείψεις και αστοχίες των τελευταίων εβδομάδων.
Υπό αυτές τις συνθήκες και εν μέσω πολλών εισηγήσεων να μην υπάρξει «γαλάζια» υποψηφιότητα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει και γίνονται δεύτερες σκέψεις τις τελευταίες ημέρες, μετά και το κίνημα υποστήριξης που έχει εκδηλωθεί από στελέχη της ΝΔ υπέρ του νυν περιφερειάρχη Αττικής κ. Ι. Σγουρού.
Αρχικά η εισήγηση ήταν να επιλεγεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης στέλεχος της ΝΔ, ενώ είχε γίνει και προσέγγιση με τον νυν δήμαρχο Περιστερίου, κ. Ανδρ. Παχατουρίδη, αλλά δεν προχώρησαν οι συζητήσεις, λόγω λανθασμένων χειρισμών.
Ο ίδιος ο κ. Παχατουρίδης, το όνομα του οποίου εξακολουθεί να συζητείται στο εσωτερικό της ΝΔ, είχε θέσει τρία στοιχεία για την υποψηφιότητά του: «ανεξάρτητος, αυτοδιοικητικός και αντιμνημονιακός», ενώ προ ημερών ξεκαθάρισε ότι θέλει να μείνει στο δήμο Περιστερίου.
Αναμφίβολα το γεγονός ότι η μάχη στην περιφέρεια Αττικής είναι αμιγώς πολιτική και έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, έχει αποθαρρύνει πολλά στελέχη της ΝΔ να δοκιμάσουν την τύχη τους στην περιφέρεια και οι αρνήσεις είναι πολλές.
Και αυτό, διότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρασκήνιο, να λάβει μέρος σε μια αναμέτρηση που ενδέχεται να είναι και «δημοψήφισμα» και άρα να υποστεί δεινή ήττα, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι πρέπει να γίνει και ο φάκελος «περιφέρεια Αττικής» πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» να κλείσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα και είτε η ΝΔ θα έχει δικό της υποψήφιο ή θα υπάρξει μια άτυπη, διακριτική και έμμεση στήριξη στον κ. Σγουρό.
Πάντως, δεν αποκλείεται να γίνει η υπέρβαση και στην μεγαλύτερη περιφέρεια, τελικά να μην υπάρξει υποψηφιότητα, κάτι που για πολλούς θα μπορούσε να είχε γίνει και σε μεγάλους δήμους, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Πάντως στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν αντικρουόμενες εισηγήσεις, καθώς από την μια πλευρά έχει διατυπωθεί η άποψη ότι πρέπει να υπάρξει «γαλάζια» υποψηφιότητα, όπως έγινε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αλλά και στους τρεις μεγάλους δήμους και από την άλλη πλευρά, έχει επισημανθεί πως από τη στιγμή που υπάρχει ένας πολύ καλός περιφερειάρχης, όπως στην Αττική, δεν βρίσκουν τον λόγο να μην υποστηριχθεί.
Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο αριθμός των γαλάζιων, υπουργών, βουλευτών και δημάρχων που στηρίζουν τον κ. Σγουρό. Η πιο χαρακτηριστική ήταν η στάση του υπουργού Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλου που μίλησε θετικά για τον κ. Σγουρό στην τηλεόραση του Σκάι το μεσημέρι της Κυριακής και είπε ανοικτά ότι θα μπορούσε η ΝΔ να τον στηρίξει διακριτικά.
Είχε προηγηθεί πριν καιρό, πρώτος από την ΝΔ, ο υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης, ενώ κατ’ ιδίαν πολύ καλή άποψη για τον κ. Σγουρό έχουν και κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, αλλά και κεντρικά στελέχη, όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
Παράλληλα, μεγάλο είναι το δίκτυο των δημάρχων που στηρίζουν τον κ. Σγουρό, το οποίο εκφράστηκε δημόσια χθες από τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κ. Διον. Χατζηδάκη που είπε ευθέως στο Μέγκα: «Έχουμε έναν περιφερειάρχη αποδεδειγμένα ικανό, έντιμο. Όλοι οι δήμαρχοι είναι ενθουσιασμένοι μαζί του, τον αποκαλούν αδελφό. Γιατί να μη στηρίξουμε έναν επιτυχημένο αυτοδιοικητικά άνθρωπο, ο οποίος δεν δρα πολιτικά;».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk