Νιτσιάκος: ενδιαφέρον για την εξαγορά του συνεταιρισμού Αρτας

Για την απόκτηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού της Αρτας – ο οποίος βρίσκεται σε κατάστασης χρεοκοπίας – κινείται ήδη η οικογένεια Νιτσιάκου, που διαθέτει τον μεγαλύτερο πτηνοτροφικό όμιλο της ελληνικής αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί σειρά ετών λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο συνεταιρισμός της Αρτας, η εταιρεία Νιτσιάκου τον στήριξε πιστώνοντας τον με την χορήγηση ζωοτροφών.

Για την απόκτηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού της Αρτας – ο οποίος βρίσκεται σε κατάστασης χρεοκοπίας – κινείται ήδη η οικογένεια Νιτσιάκου, που διαθέτει τον μεγαλύτερο πτηνοτροφικό όμιλο της ελληνικής αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί σειρά ετών λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο συνεταιρισμός της Αρτας, η εταιρεία Νιτσιάκου τον στήριξε πιστώνοντας τον με την χορήγηση ζωοτροφών.

Στη διάρκεια του 2013 οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 170 εκατ. ευρώ έναντι 146 εκατ. ευρώ του 2012, κι όπως έλεγε στέλεχος της εταιρείας, «για πρώτη μετά από χρόνια πέρυσι η εταιρεία είχε κέρδη».
Πράγματι θα εμφανίσει EBITDA 9 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 1,5 εκατ. ευρώ – οι δανειακές υποχρεώσεις της μητρικής εταιρείας του ομίλου, της Nιτσιάκος ΑΒΕΕ, ανέρχονται στα 57 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο το 40% των πωλήσεων του ομίλου αφορούν σε ζωοτροφές – διαθέτει ήδη και μονάδα παραγωγής ζωοτροφών για σκύλους και γάτες – και το ίδιο στέλεχος παραδέχθηκε πως η κερδοφορία προέρχεται από την πώληση ζωοτροφών κι όχι από την παραγωγή και διάθεση νωπών πουλερικών.
Επ΄ αυτού είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι γίνονται κάθε χρόνο αθρόες ελληνοποιήσεις πουλερικών που προέρχονται από την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές – πωλούνται προς 60 λεπτά το κιλό στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις κυρίως της Βορείου Ελλάδος, όταν η ηπειρωτική πτηνοτροφική επιχείρηση αγοράζει από τους πτηνοτρόφους στο 1,05 ευρώ το κιλό.
Επίσης σε τιμές κάτω του κόστους εξάγουν στην ελληνική αγορά και ιταλικές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι ζημιογόνες, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση κοτόπουλου και γαλοπούλας στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων έχει αυξηθεί.
Στον όμιλο Nιτσιάκου απασχολούνται 600 εργαζόμενοι στα δύο εργοστάσια που διαθέτει, ενώ συνεργάζονται μαζί του 180 πτηνοτρόφοι. Ετησίως παράγει 16 εκατομμύρια πτηνά.
Τι αναφέρει ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας
«Ο Πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας κ. Λεωνίδας Τσιαντής ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στα τελευταία 15 χρόνια, ο Συνεταιρισμός θα παρουσιάσει ουσιαστικό λειτουργικό κέρδος (EBITDA), το οποίο μάλιστα θα υπερβεί το 1εκ €, στον ισολογισμό της 31/12/2013.

Το γεγονός αυτό που είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του Συνεταιρισμού, η οποία ξεκίνησε το 2012, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει και την επιτυχή ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας.

Ταυτόχρονα ο Συνεταιρισμός διαψεύδει και μια «είδηση» που κυκλοφόρησε στα ηλεκτρονικά media, σχετικά με πρόταση εξαγοράς από την εταιρία ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, αναφέροντας ότι όχι μόνο πρόταση, αλλά ούτε καν οποιαδήποτε συζήτηση υπάρχει με την παραπάνω εταιρία ή με οποιαδήποτε άλλη, σχετικά με πιθανή εξαγορά. Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η εταιρία ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ και συγκεκριμένα το τμήμα Ζωοτροφών της τελευταίας, είναι ένας καλός συνεργάτης και τίποτα περισσότερο»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk