Μπρα-ντε-φερ με Τόμσεν για πρωτογενές πλεόνασμα-διαρθρωτικά

Ολόκληρη τη βεντάλια των θεμάτων που σχετίζονται με τρέχουσα αξιολόγηση άνοιξε η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εστιάζοντας στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, στο νομοσχέδιο «σκούπα» που θα καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση, στα εργασιακά, αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από το «κόσκινο» της τρόικας θα περάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, όπως διαφάνηκε από την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) το απόγευμα της Δευτέρας.

Από το ύψος του πλεονάσματος θα εξαρτηθούν δύο πολύ βασικά θέματα. Πρώτον, η ύπαρξη ή όχι δημοσιονομικού κενού το 2014 (άρα και το κλείσιμο της συζήτησης για τη λήψη νέων μέτρων) και, δεύτερον, το ποσό που θα μπορέσει να διανείμει η κυβέρνηση στις ευάλωτες ομάδες.
«Υπάρχει εξαιρετική αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα του 2013» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα. «Δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2014 με βάση τα αποτελέσματα του 2013» σημείωσε ο ίδιος εκτιμώντας ότι οι καλύτερες επιδόσεις της περυσινής χρονιάς έχουν θετική επίπτωση (carry over) στο 2014.
Από την πλευρά της ωστόσο η τρόικα φαίνεται ότι «τα μασάει» για το τελικό ύψος του πλεονάσματος για το 2013, για το αν δηλαδή θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.
Ο λόγος; Όπως εξηγούσε κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών «εκκρεμούν κάποια στοιχεία για το πως θα κατανεμηθούν τα ποσά στη μετάβαση από το 2013 στο 2014» φέρνοντας ως παράδειγμα το ερώτημα για τη χρονιά που θα καταγραφούν έσοδα 550 εκατ. ευρώ για τους αυτοκινητοδρόμους και άλλα ποσά που αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).


«Δημιουργείται πρόβλημα»
Εν τω μεταξύ προβληματισμός επικρατεί μετά το δημοσίευμα των Financial Times που ανεβάζει σε 20 δισ. ευρώ τις επιπλέον ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η Αθήνα αμφισβητεί αυτή την εκτίμηση και μιλά ανεπισήμως για 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι «όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό προφανώς δημιουργείται πρόβλημα».


Διάταξη – διάταξη το φορολογικό
Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο-«σκούπα», το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των προστίμων, την αναπροσαρμογή του φόρου υπεραξίας, τις αποδείξεις και τις ευνοϊκές διατάξεις για τους αγρότες και τους ένστολους, η τρόικα ζήτησε να διαβάσει αναλυτικά όλες τις διατάξεις πριν απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι με τις αλλαγές.


Ανοιχτά μέτωπα
Φλέγον θέμα παραμένει η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει επέλθει συμφωνία εντός της κυβέρνησης για τα «καυτά» θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων
Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως και την προσεχή Πέμπτη.


Βρούτσης – τρόικα

Ακολουθεί το ραντεβού του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση με την τριμερή στις 10.00 το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή παραμένουν ανοιχτά τα παρακάτω ζητήματα:
-Η περαιτέρω μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (στο συγκεκριμένο πεδίο θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση)
-Τα δημοσιονομικά μεγέθη για την περίοδο 2015- 2017, τα οποία θα συμπεριληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο δίμηνο
-Οι ρυθμίσεις για τη διόρθωση φορολογικών αστοχιών και ο «οργανικός νόμος» (η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκών διατάξεων).
-Εργασιακά ζητήματα. Ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «δεν τίθεται τώρα άμεσα θέμα ομαδικών απολύσεων», αλλά βελτίωσης του υπάρχοντος πλαισίου
-Ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μητσοτάκη). Τα συγκεκριμένα θέματα αφορούν στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου
-Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk