Ε.Ε: Εγκρίθηκε η αναδιάρθρωση των κυπριακών συνεταιριστικών τραπεζών

Tην αναδιάρθρωση των κυπριακών συνεταιριστικών τραπεζών ενέκρινε η Κομισιόν. Ειδικότερα, διαπίστωσε ότι τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης και ενισχύσεων υπέρ των συνεταιριστικών πιστωτικών ιδρυμάτων και του κεντρικού φορέα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο, είναι σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Tην αναδιάρθρωση των κυπριακών συνεταιριστικών τραπεζών ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης και ενισχύσεων αναδιάρθρωσης υπέρ των συνεταιριστικών πιστωτικών ιδρυμάτων και του κεντρικού φορέα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (που συναποτελούν τον «συνεταιριστικό τραπεζικό τομέα») στην Κύπρο, είναι σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Επιτροπή, τα μέτρα αυτά θα καταστήσουν δυνατή τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνεταιριστικού τραπεζικού τομέα, χωρίς συνέχιση της κρατικής στήριξης και συγχρόνως θα περιορίσουν τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκαλούν οι ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε σήμερα, συνιστά μείζονα αναμόρφωση της δομής και των εμπορικών πρακτικών του τομέα. Προβλέπεται ότι ο αριθμός των συνεταιριστικών πιστωτικών ιδρυμάτων θα μειωθεί σε 18 μέσω συγχωνεύσεων και τα πιστωτικά ιδρύματα θα ανήκουν στον συνεταιριστικό κεντρικό φορέα, ο οποίος και θα τα ελέγχει.

Ο συνεταιριστικός κεντρικός φορέας, με τη σειρά του, θα ανήκει κατά 99% στο νέο μέτοχο, δηλαδή το κράτος. Θα αναπτυχθούν κατάλληλες πολιτικές για τη διαχείριση κινδύνων, την αναδοχή δανείων και τη διαχείριση απαιτήσεων.

Βασικό στοιχείο του σχεδίου αποτελεί η αποτελεσματική διαχείριση του μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω μιας νέας εξειδικευμένης μονάδας. Η διαδικασία διορισμού νέων ομάδων διαχείρισης έχει ήδη ξεκινήσει, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Επιτροπή σημειώνει ότι θα παρακολουθεί στενά την ορθή και έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου επισημαίνοντας ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι Αρχές έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τα πρώτα βασικά μέτρα, όπως τη συγχώνευση των συνεταιριστικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η δυναμική αυτή πρέπει να διατηρηθεί για να διασφαλιστεί η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου, καταλήγει η Κομισιόν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk