Διαπραγματευτικό «θρίλερ» για το κεφαλαιακό έλλειμμα των τραπεζών

Κορυφώνεται η αγωνία στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των τεσσάρων συστημικών ομίλων, καθώς μετά την προκαταρκτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων των stress tests την περασμένη εβδομάδα η διαδικασία επικύρωσής τους από την τρόικα έχει εισέλθει στην τελική ευθεία.

Κορυφώνεται η αγωνία στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των τεσσάρων συστημικών ομίλων, καθώς μετά την προκαταρκτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων των stress tests την περασμένη εβδομάδα η διαδικασία επικύρωσής τους από την τρόικα έχει εισέλθει στην τελική ευθεία. Παρά την ικανοποίηση των τραπεζιτών για τα νούμερα που παρουσιάστηκαν την περασμένη Πέμπτη, η διαφαινόμενη διαφωνία του ΔΝΤ αναφορικά με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα διαπραγματευτικό «θρίλερ», καθώς το ΔΝΤ φέρεται να ανεβάζει το κεφαλαιακό έλλειμμα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα πολύ υψηλότερα από τα 5,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το βασικό σενάριο πορείας των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, που χρησιμοποιήθηκε από την BlackRock για την εκτίμηση της πορείας των επισφαλειών.
Ενδεικτικό της διαφαινόμενης εμπλοκής είναι δημοσίευμα των «Financial Times» στο οποίο επισημαίνεται ότι το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της κόντρας του με την ΕΕ για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, απειλεί να δημοσιοποιήσει δικές του εκτιμήσεις για το «άνοιγμα» των τραπεζών, τοποθετώντας το στην περιοχή των 20 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό, το οποίο αν επιβεβαιωνόταν θα δημιουργούσε ζήτημα για τη συστημική ευστάθεια του κλάδου»
αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, εκφράζοντας την έκπληξή τους για το σχετικό ρεπορτάζ, καθώς, όπως αναφέρουν, «το ΔΝΤ δεν έχει τον μηχανισμό και τα εργαλεία για την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών».
Κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν ήδη καταλήξει στη μεθοδολογία των ασκήσεων αντοχής, ενώ από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παίρνει θέση δηλώνοντας αναρμόδια επί του θέματος, παραπέμποντας, ορθώς, στους επόπτες του συστήματος, που είναι οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των αντοχών του συστήματος.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η διαφοροποίηση του ΔΝΤ σχετίζεται με παλαιότερο αίτημα της κυβέρνησης για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών με τη χρήση του αποθέματος από το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης ύψους 8,5 δισ. ευρώ περίπου. Βέβαια μετά την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων τα πράγματα έχουν αλλάξει και η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει εγκαταλείψει αυτή την ιδέα. Ως εκ τούτου η διαφορά του ΔΝΤ ενδεχομένως να αφορά ευρύτερες πολιτικές επιδιώξεις σχετικά με τη συμμετοχή στα προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη.
Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πρέπει να λήξει, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να κρατείται σε ομηρεία ένα ολόκληρο τραπεζικό σύστημα, καθώς από τη μία πλευρά προκαλεί ανασφάλεια στην αγορά, στους μετόχους και στους πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων και από την άλλη δεν επιτρέπει την έναρξη της χρηματοδοτικής διαδικασίας προς την κατεύθυνση στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Δημοσιεύτηκε στο HELIOS PLUS στις 24 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk