Τέσσερις διακεκριμένοι δημιουργοί που με το έργο τους σφράγισαν τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο βρίσκονται στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους Λουί Μαλ, Βιμ Βέντερς, Τζίλο Ποντεκόρβο και Μπέλα Ταρ και αφορμή είναι το τρίτο μέρος του αφιερώματος «Κλασικές Ευρωπαϊκές Ταινίες», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου ως και την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου –Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι).

Συγκεκριμένα, το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες «Η μάχη του Αλγερίου» του Ποντεκόρβο (1966), «H φλόγα που τρεμοσβήνει» του Μαλ (1963), «Στο πέρασμα του χρόνου» του Βέντερς (1976) και «Οι αρμονίες του Werckmeister» του Ταρ (2000).
Η «Μάχη του Αλγερίου» του Τζ. Ποντεκόρβο μεταφέρει τον θεατή στο ταραγμένο Αλγέρι, όταν η γαλλο-αλγερινή ένοπλη αντιπαράθεση αγγίζει την κορύφωσή της, καταγράφοντας την ιστορική μάχη της πόλης του Αλγερίου το 1957 και τη δράση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλγερίας (FLN) εναντίον των γάλλων αποικιοκρατών.
Σύμφωνα με τον γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς το «Στο πέρασμα του χρόνου» (Δυτική Γερμανία, 1976) είναι μια ταινία για το «γιατί»: «Αναφέρεται στην ιστορία δύο ανδρών, αλλά είναι διαφορετική από τις αντίστοιχες αντρικές ταινίες του Χόλιγουντ, στις οποίες μένει απέξω η ουσία του πράγματος: το γιατί οι άνδρες προτιμούν να είναι μεταξύ τους και όχι με τις γυναίκες κι αν το κάνουν είναι μονάχα για να περάσουν τον καιρό τους» έχει πει ο Βέντερς. Τους υποδύονται ο Ρούντιγκερ Φόγκλερ και ο Χανς Τσίχλερ.
Βασισμένη στο μυθιστόρημα «Η μελαγχολία της αντίστασης», του Ούγγρου συγγραφέα Λάσλο Κραζναχορκάι, οι «Αρμονίες του Werckmeister» (Ουγγαρία –Γερμανία –Γαλλία, 2000) είναι η πιο γνωστή ταινία του Ούγγρου σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ. Ασπρόμαυρο φιλμ, σεκάνς μακράς (πολύ μακράς) διαρκείας σεκάνς, σκιές, ομίχλη, μεγάλα διαλλείματα χωρίς διαλόγους_ στοιχεία που μας βυθίζουν σε έναν κόσμο αδιευκρίνιστο και ασαφή, ενώ παρακολουθήσουμε την ατέλειωτη περιπλάνηση ενός ελαφροίσκιωτου ταχυδρομικού υπαλλήλου σε μια ανώνυμη περιοχή όπου πρόκειται να δώσει παράσταση κάποιο τσίρκο (ατραξιόν του οποίου είναι μια… φάλαινα).
Τέλος, η «Φλόγα που τρεμοσβήνει» (Γαλλία, 1963) του Λουί Μαλ, αφηγείται το τελευταίο εικοσιτετράωρο ενός αλκοολικού (Μορίς Ρονέ) ενώ οδεύει προς την αυτοκτονία. Η αποτυχία στη ερωτική του ζωή, οι μάταιες προσπάθειες αποτοξίνωσης, οι χαμένες φιλίες του παρελθόντος, η ανικανότητά του να προσαρμοστεί και να ενταχθεί στην κοινωνική πραγματικότητα, τον οδηγούν στη συνειδητοποίηση του κενού της ύπαρξής του. Ο πόθος, η φλόγα για ζωή σιγά-σιγά σβήνουν κι έτσι σταδιακά οδηγείται αναπότρεπτα στη μοιραία απόφαση.
Φιλοτεχνημένες με την πρωτοποριακή ματιά των δημιουργών τους, οι ταινίες του αφιερώματος είναι κλασικές, η καθεμιά με το δικό της τρόπο. Εστιάζουν σε καθοριστικά ιστορικά στιγμιότυπα, υπαρξιακά αδιέξοδα και ταξίδια αυτογνωσίας και αποτελούν σημεία αναφοράς στην έβδομη Τέχνη.
Πρόγραμμα προβολών
ΠΕΜΠΤΗ 27/2
18.30 Οι αρμονίες του Werckmeister
21.00 H φλόγα που τρεμοσβήνει
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/2
20.00 Στο πέρασμα του χρόνου
ΣΑΒΒΑΤΟ 1/3
18.30 H φλόγα που τρεμοσβήνει
21.00 Η μάχη του Αλγερίου
ΚΥΡΙΑΚΗ 2/3
18.30 Η μάχη του Αλγερίου
21.00 Οι αρμονίες του Werckmeister
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κλασικές Ευρωπαϊκές Ταινίες ΙΙΙ» και αποκλειστικά κατά τη διάρκεια αυτού, στο πωλητήριο του Μουσείου Κινηματογράφου –Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης θα διατίθενται σε ειδική, μειωμένη τιμή οι εκδόσεις του ΦΚΘ για τον Μπέλα Ταρ (από τα 5 στα 3 ευρώ) και τον Βιμ Βέντερς (από τα 15 στα 9 ευρώ).
Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου –Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.