Νέος Μπλερ ή νέος Μπερλουσκόνι;

«Μα τι κάνει κάποιος σαν εσένα, που προέρχεται από το μάρκετινγκ, ανάμεσα σε όλους αυτούς τους κομμουνιστές;» ρώτησε πριν από μερικά χρόνια ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Ματέο Ρέντσι,

«Μα τι κάνει κάποιος σαν εσένα, που προέρχεται από το μάρκετινγκ, ανάμεσα σε όλους αυτούς τους κομμουνιστές;» ρώτησε πριν από μερικά χρόνια ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Ματέο Ρέντσι, τον 39χρονο ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) που αναλαμβάνει νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας χωρίς να είναι καν βουλευτής. Ο Ρέντσι, δήμαρχος της Φλωρεντίας, έριξε τον προκάτοχό του, Ενρίκο Λέτα, μέσω εσωκομματικών διαδικασιών και αύριο, Δευτέρα, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τη Γερουσία. Ο νεότερος πρωθυπουργός στη μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας (που θα ορκιστεί από τον γηραιότερο πρόεδρο, τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο) φέρνει ένα νέο στυλ στην ιταλική Αριστερά – αλλά όχι τόσο νέο στην πολιτική γενικώς, αφού παραπέμπει στον Μπερλουσκόνι και στον Τόνι Μπλερ. Το νεαρό της ηλικίας του Ρέντσι είναι αναμφισβήτητο, αλλά η μακροβιότητά του στην πρωθυπουργία αβέβαιη, καθώς οι Ιταλοί, που παραδοσιακά αλλάζουν πρωθυπουργούς σαν τα πουκάμισα, εκφράζουν ήδη επιφυλάξεις για το πρόσωπό του.
Ο Ρέντσι υπόσχεται εντός τετραμήνου μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα, στην αγορά εργασίας, στη δημόσια διοίκηση και στη φορολογία. Αλλά οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Το μόνο σαφές είναι ότι προωθεί τα νιάτα ως πολιτικό ατού και την εικόνα ως μέσο προσέλκυσης ψηφοφόρων. «Είσαι ένας νέος γέρος. Εκπροσωπείς τις τράπεζες και τα ισχυρά κέντρα εξουσίας» του είπε ο Μπέπε Γκρίλο, έτερος μετρ της εικόνας στην ιταλική πολιτική και ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) που σάρωσε στις τελευταίες εκλογές («κλέβοντας» 19% από τους ψηφοφόρους τού PD).
Επί δεκαετίες η ιταλική Αριστερά «την πατάει» εκλογικά από τον Μπερλουσκόνι και το 2013, όταν πίστεψε ότι έφθασε επιτέλους η ώρα της να σαρώσει, την πάτησε από τον Γκρίλο. Σήμερα, με τον Ρέντσι επικεφαλής, τους αντιμετωπίζει και τους δύο αυτούς στα ίσα.
Ο Ρέντσι εισήγαγε στην πολιτική ρητορική την έννοια της απόσυρσης (rottamazione). Στέλεχος της Ενωσης Καθολικών Προσκόπων, μπήκε στην πολιτική σε ηλικία 21 ετών και αγωνίστηκε σκληρά εναντίον των δεινοσαύρων της (κεντρο)Αριστεράς για να αναδειχθεί στην τοπική σκηνή της Φλωρεντίας, όπου πρωτοεξελέγη δήμαρχος το 2009. Χάρη στον αγώνα του κατά της κομματικής νομενκλατούρας απονέμει στον εαυτό του την ταμπέλα του «αυτοδημιούργητου».
Λόγω της «πασπαρτού» ρητορικής του (και των χριστιανικο-αριστερών καταβολών του) έχει υπερκομματική απήχηση. Μιλάει με συνθήματα και πιασάρικες εκφράσεις χρησιμοποιώντας μη ιδεολογική φρασεολογία και παραπέμποντας στον «τρίτο δρόμο» του Μπλερ. Μάλιστα ο Ρέντσι δηλώνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας αποτελεί πρότυπό του.
Ο Ρέντσι, ο οποίος δηλώνει «μέχρι να γίνω 18 ετών είχε διαλυθεί και το Χριστιανοδημοκρατικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα», αντικατέστησε τον διαχωρισμό μεταχριστιανοδημοκράτες – μετακομμουνιστές με τον διαχωρισμό ανάμεσα σε νέους και γέρους.
Η επικοινωνιακή δεινότητά του θυμίζει Μπερλουσκόνι. Το ίδιο και μερικά από τα «μπερλουσκονικά ήθη» που ασπάζεται (άλλωστε σε ηλικία 19 ετών διαγωνίστηκε σε πέντε επεισόδια του «Τροχού της τύχης» σε μπερλουσκονοκάναλο). Σήμερα, σαν τον Σίλβιο, φέρνει τη διασκέδαση στην πολιτική: στις εμφανίσεις του χρησιμοποιεί d.j. και γιγαντοοθόνες που προβάλλουν εικόνες από την ποπ κουλτούρα (π.χ., σκηνές από τα «Φιλαράκια»), ενώ δεν λείπουν και οι συχνές αναφορές στο ποδόσφαιρο (α λα Μπερλουσκόνι, μόνο που, αντί της Μίλαν, αναφέρεται στη Φιορεντίνα).
Το στυλ του Ρέντσι αναμφισβήτητα τον καθιστά ικανό να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά τον Γκρίλο. Θα του χαρίσει όμως μακροβιότητα στην πρωθυπουργία; Ηδη, προτού καλά-καλά αναλάβει, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αμφιθυμία. Ενώ παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός, το 65% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας θεωρεί ότι ο Ρέντσι έδωσε «πλήγμα στη δημοκρατία» με τον τρόπο που «ανέτρεψε» τον Λέτα. Το 49% δηλώνει πως έχει «ελάχιστη ή καθόλου» εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση υπό τον Ρέντσι, ενώ «ψήφο εμπιστοσύνης» της δίνει το 46%.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Ιδεολογία; Ποια ιδεολογία;

Ο Ρέντσι ξαναλανσάρει την ιταλική Κεντροαριστερά στα ΜΜΕ αλλά κατηγορείται για «αριστερό μπερλουσκονισμό» ενώ πολλοί από τον σκληρό αριστερό πυρήνα του κόμματός του εκφράζουν επιφυλάξεις. Μιλάει με συνθήματα και πιασάρικες εκφράσεις, αποφεύγοντας όπως ο Διάβολος το λιβάνι την ιδεολογική φρασεολογία.

«Είσαι ένας νέος γέρος!»
Γεννημένος τον Ιανουάριο του 1975, αποκαλείται από τους οπαδούς του «ο ηγέτης της απόσυρσης» επειδή αναφέρεται συνεχώς στην ανάγκη απόσυρσης των πολιτικών της παλαιάς φρουράς για να κάνουν τόπο στα νιάτα. «Είσαι ένας νέος γέρος. Εκπροσωπείς τις τράπεζες και τα ισχυρά κέντρα εξουσίας» του είπε ο Μπέπε Γκρίλο.
Φιορεντίνα αντί για Μίλαν
«Υπερβολικά φιλόδοξος» (κατά δήλωσή του), ο Ρέντσι ντύνεται με μαύρα τζιν και πουκάμισα με σηκωμένα μανίκια, κυκλοφορεί με Smart ή ποδήλατο και μιλάει χωρίς σημειώσεις. Κάθε λίγο και λιγάκι αναφέρεται στην ποδοσφαιρική του ομάδα, τη Φιορεντίνα, θυμίζοντας το πώς ο Μπερλουσκόνι μιλούσε συνεχώς για τη Μίλαν.

Φάμπιο Μπορντινιόν
«Ταύτισε τον εαυτό του με το κόμμα και βγήκε στην TV»

«Ο Ρέντσι, όπως ο Μπερλουσκόνι και ο Μπλερ πριν από αυτόν, είναι ένας μεταμοντέρνος ηγέτης που ενσαρκώνει τη μεταϊδεολογική εποχή, δηλαδή απευθύνεται σε όλους χωρίς ιδεολογικούς διαχωρισμούς»
λέει στο «Βήμα» ο Φάμπιο Μπορντινιόν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο και συγγραφέας άρθρου με τίτλο «Ματέο Ρέντσι: ένας «αριστερός Μπερλουσκόνι» για το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα;» που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση «South European Society and Politics». «Και οι τρεις αυτοί πολιτικοί ηγέτες προτάσσουν την προσωπικότητά τους, την εικόνα τους, αντί του πολιτικού τους προγράμματος. Επίσης όλοι τους χρησιμοποιούν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ρητορική κατά της πολιτικής και για να αναδειχθούν επέκριναν σφοδρά το κόμμα τους. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο μείγμα προτείνεται στο εσωτερικό της ιταλικής Αριστεράς».

«Ο Ρέντσι έσπασε δύο ταμπού της Αριστεράς»
συνεχίζει ο κ. Μπορντινιόν. «Πρώτον, το ταμπού της προσωποποίησης του κόμματος και, δεύτερον, το ταμπού της «τηλεορασιοποίησης» της πολιτικής. Πριν από τον Ρέντσι, όλοι οι ηγέτες της ιταλικής Αριστεράς επικρίνονταν ότι δεν ήταν αρκετά επικοινωνιακοί. Και σε αυτό το πεδίο είναι πολλές οι ομοιότητες με τον Μπερλουσκόνι αλλά και με τον Μπέπε Γκρίλο».
Τι διαφορετικό θα φέρει ο Ρέντσι από τον προκάτοχό του τον Λέτα; ρωτάμε τον κ. Μπορντινιόν. «Ο Ρέντσι υπόσχεται ενθουσιασμό, ενέργεια και ταχύτητα για να προωθήσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που είχε μπλοκαριστεί στην προηγούμενη κυβέρνηση. Εχει πολύ ισχυρές συντηρητικές απόψεις για ζητήματα όπως η αγορά εργασίας, την οποία επιθυμεί να απλοποιήσει και να κάνει πιο ευέλικτη. Αντίθετα προς την προηγούμενη κυβέρνηση, ο Ρέντσι θα έχει απέναντί του μια «soft» αντιπολίτευση από τον Μπερλουσκόνι (σ.σ.: που δεν είναι πλέον στη Βουλή αλλά συνεχίζει να κινεί τα νήματα της Δεξιάς), ο οποίος δηλώνει ότι θα τον υποστηρίξει σε μεμονωμένα νομοσχέδια, όπως στην αλλαγή του εκλογικού νόμου».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk