Θηλιά για το Ωνάσειο οι υψηλές ιατρικές αμοιβές

Μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει με το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχει βρεθεί, τα βλέμματα στρέφονται σε ένα άλλο μεγάλο,

Μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει με το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχει βρεθεί, τα βλέμματα στρέφονται σε ένα άλλο μεγάλο, ειδικό νοσοκομείο: το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Το έλλειμμά του αγγίζει τα 21 εκατ. ευρώ, αφού τα έσοδα υπολείπονται των εξόδων του. Οι δε ανεξόφλητες οφειλές των ασφαλιστικών οργανισμών – ΕΟΠΥΥ και λοιπά Ταμεία πριν από την υπαγωγή τους στον ενιαίο οργανισμό – προς αυτό το 2012 υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Απρόσμενα την περασμένη Πέμπτη ήρθε και η παραίτηση του καθηγητή Καρδιολογίας κ. Ιωάννη Λεκάκη από τη θέση του προέδρου του Ωνασείου, καθώς αναλαμβάνει εντός των ημερών τη διεύθυνση της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν».

Πλέον είναι κοινός τόπος ότι αν δεν περιοριστούν τα σοβαρά έξοδα του νοσοκομείου, κυρίως λόγω των υψηλών σε πολλές περιπτώσεις αμοιβών γιατρών, το Ωνάσειο θα βρεθεί μελλοντικά σε οικονομικό αδιέξοδο. Αν μάλιστα επιβληθούν στο νοσοκομείο claw back και rebates (συστήματα αυτόματων επιστροφών), ύψους 20-25 εκατ. ευρώ, η οικονομική ασφυξία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη.
Αδ. Γεωργιάδης: «Παραφωνία»


Παρά τη σοβαρή οικονομική κατάσταση του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, γιατροί και εργαζόμενοι απαντούν με μια φωνή ότι το νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει. Τη θέση αυτή ασπάζεται και ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης. «Το Ωνάσειο δεν πρόκειται να κλείσει. Είναι ένα πολύ καλό νοσοκομείο, το μοντέλο λειτουργίας του οποίου όμως, το επίπεδο μισθοδοσίας του και το μέγεθος των ετησίων ελλειμμάτων του δεν προσιδιάζουν στην εποχή που ζούμε αλλά στην προηγούμενη. Είναι μια «παραφωνία», καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω ως προς την επίτευξη των οικονομικών στόχων του. Χρειάζεται ένα είδος μνημονίου, υπό την έννοια ότι έχει ένα πολύ μεγάλο ετήσιο έλλειμμα, το οποίο δεν μπορεί να καλύψει το κράτος» δηλώνει.
Αισιόδοξοι γιατροί και εργαζόμενοι


Ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια σημαντική συζήτηση στην κοινωνία, στη Βουλή, «για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Αυτή λέει ότι έχουμε ένα νοσοκομείο με τεράστιο έλλειμμα. Το κράτος δεν μπορεί να δώσει περισσότερα χρήματα, πρώτον διότι δεν έχει και δεύτερον επειδή απαγορεύεται από ένα σημείο και πέρα. Και αυτό διότι το Ωνάσειο εμπλέκεται στην ιδιωτική αγορά υγείας. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια κουβέντα».
Η άποψη του καθηγητή και προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρη Κρεμαστινού είναι ότι το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπως λειτουργεί σήμερα, ή θα πρέπει να επιχορηγηθεί για να καλύπτει τα ελλείμματά του και να παρέχει νοσηλεία χωρίς να πληρώνουν οι ασθενείς, παρά μόνο μέσω του Ταμείου τους, ή θα πρέπει τα έξοδά του, μεταξύ των οποίων και το μισθολογικό, να προσαρμοστούν στα επίπεδα της ελληνικής πραγματικότητας. Οπως επισημαίνει, αυτή η πραγματικότητα «υπάρχει για όλους τους γιατρούς, πανεπιστημιακούς και του ΕΣΥ. Τα έξοδά του θα πρέπει να προσαρμοστούν με βάση τα έξοδα των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Πάντως με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται οι πολίτες (να μην πληρώνουν ούτε καν τη διαφορά θέσης), ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που οι οικονομικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν».
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που εμφανίζονται αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η κατάσταση του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κάθε άλλο παρά έχει επιδεινωθεί. Παραδέχονται μάλιστα ότι τον τελευταίο καιρό η αποπληρωμή των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ έχει μπει σε έναν ρυθμό. Το νοσοκομείο έχει εισπράξει μέρος των παλαιών χρεών των Ταμείων, προτού υπαχθούν στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και του πρώτου εξαμήνου του 2013.

«Το νοσοκομείο έχει μειώσει τα ελλείμματά του κατά 25% παρά την κακή οικονομική συγκυρία και αυτό οφείλεται και στη μείωση του μισθολογικού κόστους την τελευταία διετία, επίσης κατά 25%»
δηλώνει προς «Το Βήμα» ο τέως πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου κ. Ιωάννης Λεκάκης. Προσθέτει δε ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε τόσο ο αριθμός των εργαζομένων κατά 55 άτομα όσο και η κατανάλωση υλικών και φαρμάκων. Ενα πρόβλημα που θέτει ο κ. Λεκάκης είναι αυτό της επιβολής στο νοσοκομείο του claw back και του rebate, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Ταμείων. «Αυτά είναι θέματα που πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί και μπορεί να αντιμετωπιστεί δεδομένου ότι το Ωνάσειο έχει 100% πληρότητα. Με τη συνεχή προσπάθεια το Κέντρο θα μακροημερεύσει» δηλώνει.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επιδεινωθεί η κατάσταση του Ωνασείου»
αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων κ. Αλέκος Διονυσόπουλος. Οπως λέει, το έλλειμμα του νοσοκομείου προτού περιδινηθεί η Ελλάδα στην κρίση ήταν περίπου 37 εκατ. ευρώ. «Το 2013, με τις μειώσεις των μισθών όλων των εργαζομένων του Ωνασείου, καθώς και των τιμών ορισμένων υλικών το έλλειμμα φθάνει περίπου στα 20 εκατ. ευρώ» συμπληρώνει.
Αναθεώρηση των ΚΕΝ


«Αν τυχόν δεν υπάρξει αναθεώρηση της τιμολόγησης των προσφερόμενων υπηρεσιών (ΚΕΝ) και αναστολή του μέτρου του claw back (15%) και του rebate (20%), το οποίο αν εφαρμοστεί θα πρέπει το Ωνάσειο να επιστρέψει στον ΕΟΠΥΥ 20-25 εκατ. ευρώ, τότε θα μιλάμε για ασφυξία» υπογραμμίζει ο κ. Νίκος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Επιστημονικής Ενωσης Ιατρών Ωνασείου.
Οπως εξηγεί ο κ. Διονυσόπουλος, το 2010 το ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) για μία καρδιοχειρουργική επέμβαση ήταν στις 8.000 ευρώ. Αμέσως μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και την αναπροσαρμογή των ΚΕΝ, τα καρδιολογικά και καρδιοχειρουργικά ΚΕΝ μειώθηκαν κατά 50%. «Ετσι το νοσοκομείο εισπράττει από τον ΕΟΠΥΥ για μία καρδιοχειρουργική επέμβαση 4.000 ευρώ από 8.000 που έπαιρνε το 2010».
Αύξηση επεμβάσεων λόγω κρίσης


Το Ωνάσειο έχει ελλείμματα. Προσφέρει όμως και σημαντικό κοινωνικό έργο, καλύπτοντας βασικά κενά της χώρας στο κομμάτι της καρδιοχειρουργικής και των μεταμοσχεύσεων καρδιάς. Και αυτό ουδείς μπορεί να παραβλέψει. Πρόκειται για κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο, με εξαίρεση τις αμοιβές των γιατρών και δη των καρδιοχειρουργών, λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο όπως τα δημόσια νοσοκομεία. Δέχεται, δηλαδή, ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, ακόμη και ανασφάλιστους. Κατόπιν συμφωνίας με το υπουργείο Υγείας, καλύπτονται παιδιά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης ανεξαρτήτως αν έχουν ασφαλιστικό ταμείο. Το ίδιο ισχύει και για όσους πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς. «Ακόμη και ενήλικες που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη μπορούν να αντιμετωπιστούν στο Ωνάσειο, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αρκεί να φέρουν χαρτί από καρδιοχειρουργική κλινική δημοσίου νοσοκομείου το οποίο να αναφέρει ότι το περιστατικό δεν δύναται να αντιμετωπιστεί στο ΕΣΥ» διευκρινίζει ο κ. Διονυσόπουλος.
Εφημερεύει κάθε Σαββατοκύριακο για επείγοντα διαγνωσμένα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, τα οποία μεταφέρονται στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ τις καθημερινές τα χειρουργεία λειτουργούν από τις 07.00 ως τις 23.00 και τα ιατρεία από τις 08.00 ως τις 21.00.
Σημειώνεται ότι το 2013 ήταν για το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο η δεύτερη καλύτερη χρονιά από την ίδρυσή του, καθώς κατέγραψε άνοδο των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων κατά 7,6%. «Στα 20 χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου είχαμε ρεκόρ επεμβάσεων» αναφέρει ο κ. Διονυσόπουλος. «Ο κόσμος δεν έχει πια τη δυνατότητα να καταβάλει στον ιδιωτικό τομέα ούτε 5.000 ούτε 10.000 ευρώ για το χειρουργείο. Ερχονται πλέον περισσότεροι στο Ωνάσειο. Ετσι μεγάλωσαν οι λίστες. Το 2013 χειρουργήθηκαν περισσότερα από 2.000 περιστατικά και αντιμετωπίστηκαν περίπου 6.000 καρδιολογικά περιστατικά. Επίσης, σε λιγότερο από δύο χρόνια, οπότε επαναλειτούργησε το πρόγραμμα μεταμόσχευσης καρδιάς, έγιναν 32 μεταμοσχεύσεις».


Παράλογες απολαβές
Αμείβονταν χωρίς να είναι στο χειρουργείο

Το βασικότερο μειονέκτημα του Κέντρου είναι οι υψηλές αμοιβές των γιατρών, όχι βεβαίως με βάση τα διεθνή στάνταρντ αλλά τα ελληνικά δεδομένα την περίοδο της οικονομικής ύφεσης. Και το παράλογο; Αρκετοί χειρουργοί και αναισθησιολόγοι αμείβονται ακόμη και για χειρουργεία στα οποία δεν συμμετείχαν. Αυτό, όπως ψιθυρίζεται, συμβαίνει για να μη μένει κανείς παραπονεμένος…
Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αφορούν δεδομένα του 2012:
  • Οι πλέον παραγωγικοί καρδιοχειρουργοί του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου εκτελούν κατά μέσον όρο 100-200 καρδιοχειρουργικές πράξεις ετησίως. Οι συνολικές απολαβές τους (κόστος πράξης συν μισθός) κυμαίνονται από 80.000 ως 200.000 ευρώ ετησίως (κόστος πράξης, περίπου από 500 ως 1.800 ευρώ).
  • Οι… αντιπαραγωγικοί καρδιοχειρουργοί του Ωνασείου εκτελούν κατά μέσον όρο 15 καρδιοχειρουργικές πράξεις ετησίως. Οι συνολικές απολαβές τους (κόστος πράξης συν μισθός) κυμαίνονται από 78.000 ως 100.000 ευρώ ετησίως (κόστος πράξης, περίπου από 6.300 ως 103.000 ευρώ).
Σήμερα οι ίδιοι οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι αμοιβές τους έχουν περικοπεί περαιτέρω καθώς η τελευταία μείωση έγινε πριν από περίπου δύο μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν, ένα 30% των γιατρών έχει απολαβές κάτω από 60.000 ευρώ ετησίως (μεικτά), ένα 60% που είναι περισσότερο συνδεδεμένο με την παραγωγικότητα φθάνει ως 90.000 ευρώ ετησίως (μεικτά) και υπάρχει ένα 10% διευθυντών με απολαβές που φθάνουν ως 120.000 ευρώ (αναλόγως των χειρουργείων και των ιατρείων).
Ο βασικός μισθός ξεκινά από 1.700 ευρώ (του επιμελητή Β’) και αυξάνεται κατά 500 ευρώ σε κάθε βαθμίδα. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι ένας καρδιοχειρουργός του ΕΣΥ πραγματοποιεί περίπου 10-12 χειρουργεία μηνιαίως, δηλαδή κατά τεκμήριο αρκετά πάνω από 100 πράξεις ετησίως. Οι συνολικές απολαβές του (2.000-3.000 ευρώ τον μήνα) κυμαίνονται από 24.000 ως 36.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk