Προφυλακιστέος ο ιδιοκτήτης της ΕΤΕΚΑ για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκαν μετά την απολογία τους οι έξι (τέσσερις οδηγοί φορτηγών, ένας εργάτης και ένας πρατηριούχος) από τους επτά συλληφθέντες, που σύμφωνα με την αστυνομία, φέρονταν να εμπλέκονται στην υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων.
Οι περιοριστικοί όροι που τους επιβλήθησαν είναι χρηματική εγγύηση από 3.000 ευρώ έως 7.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ωστόσο εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν την προφυλάκιση του συνδικαλιστή και τμηματάρχη της διεύθυνσης εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών του ΥΠΕΚΑ ο οποίος θα οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ και μαζί με τον πρόεδρο της ΕΤΕΚΑ και της ομάδας του Ατρόμητου Γ. Σπανό και τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενους (υπεύθυνο εγκαταστάσεων ΕΤΕΚΑ, τελωνειακό υπάλληλο και μηχανικό πλοίου, θα οδηγηθούν αύριο στις φυλακές κορυδαλλού.
Στο μεταξύ χθες ανακοινώθηκε με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα η προφυλάκιση του προέδρου της ΕΤΕΚΑ και της ομάδας του Ατρόμητου Γ.Σπανού, μαζί με άλλους τρεις συγκατηγορουμένους του.
Ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ που κρατείται στη ΓΑΔΑ θα οδηγηθεί αύριο στις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τους άλλους τρεις.
Οι συνήγοροι του Προέδρου της ΕΤΕΚΑ μιλώντας το πρωί στους δημοσιογράφους χαρακτήρισαν άδικη και αυστηρή την απόφαση για προφυλάκιση και πρόσθεσαν ότι στα χέρια τους δεν έχουν ακόμα την αιτιολογική έκθεση, αλλά εκτίμησαν ότι πιθανόν ο πελάτης τους κρατήθηκε ως ύποπτος για τέλεση νέων αδικημάτων.

Στο άκουσμα της απόφασης δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια από συγγενείς κατηγορούμενων και εργαζόμενους της ΕΤΕΚΑ με αποτέλεσμα να υπάρξει επέμβαση ανδρών των ΜΑΤ. Μία ομάδα αγνώστων, ανάμεσα τους και οπαδοί του Ατρομήτου – προπηλάκισε μέλη τηλεοπτικών συνεργείων τα οποία κατέφυγαν στο κτίριο της εισαγγελίας όπου παρέμειναν έως τις 00.30 υπό την προστασία αστυνομικών.

Αυξημένα μέτρα είχαν ληφθεί από την αστυνομία και για το παιχνίδι του Ατρομήτου την Κυριακή στο Περιστέρι, ωστόσο δεν σημειώθηκαν επεισόδια

Στο μεταξύ ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου, υπέβαλε το πρωί της Κυριακής στον 7ο ανακριτή Πειραιά, ο συνήγορος του τμηματάρχη διεύθυνσης εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εμπλέκεται στην υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων.
Στην ένσταση αναφέρεται ότι «στο κατηγορητήριο δεν ορίζεται η ποσότητα του λαθρεμπορεύματος η οποία έχει κατασχεθεί, παρά μόνο η αξία του ανύπαρκτου λαθρεμπορεύματος που ανέρχεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στα 662.880 ευρώ».
Τονίζεται επίσης ότι «η αξία του ανύπαρκτου λαθρεμπορεύματος που αναφέρεται στο προσβαλλόμενο κατηγορητήριο και έχουν προσδιορισθεί αντίστοιχα σε αυτό, έχει γίνει από τον έβδομο ανακριτή Πειραιά βάσει του διαβιβαστικού εγγράφου της αστυνομίας». Χαρακτηριστικά ο συνήγορος αναφέρει στην ένσταση «ότι δεν υπάρχει λαθρεμπορία χωρίς λαθρεμπόρευμα όπως και ανθρωποκτονία χωρίς νεκρό!!!.»
Γι αυτόν τον λόγο η απολογία του υπαλλήλου του ΥΠΕΚΑ διακόπηκε μέχρι να συγκληθεί το δικαστικό συμβούλιο, που καλείται να αποφασίσει για την τύχη της ένστασης.

Η απολογία του Γ. Σπανού

Ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ Γ.Σπανός, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, απάντησε σε περισσότερες από 50 ερωτήσεις ενώ προσκόμισε σχετικά έγγραφα που καταρρίπτουν όλες τις κατηγορίες εναντίον του.
Καταθέσεις έδωσαν επίσης ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων της εταιρείας ΕΤΕΚΑ, ένας τελωνειακός υπάλληλος , ένας μηχανικός πλοίου, ο υπεύθυνος υπάλληλος γεφυροπλάστιγγας του ΟΛΠ και μία γυναίκα συνιδιοκτήτρια πρατηρίου υγρών καυσίμων.
Στην κατάθεσή του ο τελωνειακός σύμφωνα με το συνήγορό του φέρεται να τόνισε τα εξής: «Αντιμετωπίζω βιοποριστικό πρόβλημα.Τα χέρια μου δεν τα έχω λερώσει ποτέ.Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που να λέει ότι μου έχει δώσει ένα ευρώ είμαι έτοιμος να υποστώ όλες τις συνέπειες του νόμου.Ανοίξτε όλους τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς».
Ο συνήγορος της εταιρείας ΕΤΕΚΑ σε δηλώσεις του προς στους δημοσιογράφους τόνισε ότι από την μέχρι στιγμής, πορεία της ανάκρισης αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ούτε διακίνηση μαύρου χρήματος ούτε εγκληματική οργάνωση.
Υποστήριξε ότι, το διαβιβαστικό της ασφάλειας έλεγε για απώλεια δασμών ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ο ανακριτής περιόρισε σήμερα στα 600.000 ευρώ.
Τόνισαν επίσης ότι σε μια συνομιλία φαίνεται να υπάρχει ακύρωση παραγγελίας για παράδοση καύσιμου λόγω ελέγχου ωστόσο έχουν κατατεθεί σχετικά έγγραφα στον ανακριτή που αποδεικνύουν ότι τη συγκεκριμένη ημέρα έγινε κανονικά η παράδοση του καύσιμου.

Τι λένε οι συνήγοροί τους

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ανακριτής το ποσό των διαφυγόντων δασμών και φόρων κατ’ εκτίμηση δεν είναι 3,5 εκατ. ευρώ όπως είχε ανακοινώσει αρχικά η ΕΛ. ΑΣ αλλά 662.800 ευρώ.

Οι συνήγοροι υποστηρίζουν ότι το λεγόμενο λαθρεμπόρευμα δεν είναι 4,5 εκατ. λίτρα, περίπου, πετρελαίου ναυτιλίας που έχει αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛ. ΑΣ αλλά 8,5 χιλιάδες λίτρα, ενώ αναφέρουν ότι πολλά από τα στοιχεία που επισημαίνονται στα διαβιβαστικά της αστυνομίας αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και όχι σε συνθηματικούς κωδικούς.

Μάλιστα, όπως τόνισαν, έχουν προσκομιστεί στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δύο από τους κατηγορούμενους είχαν φιλική σχέση για πάνω από 20 χρόνια καθώς οι γυναίκες τους τυγχάνει να είναι συγγενείς, ενώ αναφορικά με τη συνθηματολογία για την πολυκατοικία δηλώνουν ότι αφορά καταγγελία πολιτών για όχληση από τη λειτουργία πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι στη δικογραφία δεν υπάρχει έκθεση προσδιορισμού διαφυγόντων φόρων και δασμών ενώ αναφορικά με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας δεν υπάρχουν προσημειωμένα χαρτονομίσματα και δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο από τηλεφωνικές συνομιλίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk