Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές εισέρχονται το ΠαΣοΚ, οι «58» και συνεργαζόμενες κινήσεις και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα έπειτα από την απόφαση για συγκρότηση της «Ελιάς» και συμμετοχή στην ανοιχτή Συνδιάσκεψη της 8ης και 9ης Μαρτίου με κεντρικό ομιλητή τον Μάρτιν Σουλτς.
Στις συναντήσεις που έγιναν την Πέμπτη και την Παρασκευή ετέθησαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους συμμετέχοντες με διάθεση να καταλήξουν σε συμφωνία. «Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε πολιτικά. Ολα τα υπόλοιπα τακτοποιούνται» επισήμαιναν συμμετέχοντες στο εγχείρημα.
Στις συναντήσεις συζητήθηκαν τα πάντα, από τον ορισμό εκλογικής επιτροπής ως το όνομα και το σήμα του ενιαίου σχήματος, ακόμη και η ανάγκη να οριστεί κάποιο πρόσωπο ως εκπρόσωπος του νέου σχήματος, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος ούτε επικεφαλής κόμματος ή κίνησης, προκειμένου να καταθέσει στον Αρειο Πάγο το ψηφοδέλτιο.
Παρότι συμφώνησαν πως την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, σε κάποια ζητήματα διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων. Παραδείγματος χάριν, το ΠαΣοΚ πρότεινε στο κοινό όνομα να υπάρχει η λέξη «Ενωση» ενώ οι «58» η λέξη «Παράταξη». Από την πλευρά της πρωτοβουλίας λέγεται ότι ενδεχομένως το ΠαΣοΚ να μην αισθάνεται βολικά με τη λέξη παράταξη, επειδή συμβολικά παραπέμπει σε μετασχηματισμό του χώρου και σε υπέρβαση του ΠαΣοΚ, κάτι που αποτελεί αιτία πολέμου για ένα τμήμα του κόμματος. Επιπλέον, οι «58» τάσσονται κατά της αλλαγής του νόμου σε ό,τι αφορά την άρση του κωλύματος εκλογιμότητας για τους βουλευτές. Η ενότητα του χώρου και η προοπτική ενός διευρυμένου ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές αποκτούν μεγαλύτερη σημασία καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί στη Ρώμη το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου θα αποφασιστεί η πλατφόρμα για τις ευρωεκλογές.
Οι εξελίξεις αυτές απελευθερώνουν τις συζητήσεις για τα ονόματα που θα περιληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο, λέγεται μάλιστα ότι ο Ευ. Βενιζέλος έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με νέα πρόσωπα από διάφορους χώρους . Από την πλευρά του ΠαΣοΚ δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα της Συλβάνας Ράπτη και προετοιμάζεται ο Κυρ. Πιερρακάκης. Ερώτημα παραμένει τι θα επιλέξει η Φώφη Γεννηματά, η Αννυ Ποδηματά (για την οποία προέχει το πολιτικό στίγμα) καθώς και οι Ν. Ανδρουλάκης, Αντ. Σαουλίδης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος όμως εξαρτά την υποψηφιότητά του από την άρση του κωλύματος για τους βουλευτές. Ενδιαφέρον έχουν και οι πιθανές υποψηφιότητες των Γ. Πεταλωτή και Π. Γερουλάνου, ενώ λέγεται ότι σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει και η Κατερίνα Μπατζελή. Η «Κίνηση των 75» αναμένεται να προτείνει κάποια πρόσωπα, προς το παρόν ακούγεται το όνομα της Κατερίνας Διαμαντοπούλου.
Από την πλευρά των «58» ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο Ν. Μπίστης. Η ένταξη στο ευρωψηφοδέλτιο δεν αφήνει αδιάφορο και τον Π. Καψή, ενώ η συμμετοχή του Γ. Παγουλάτου θεωρείται αυτή τη στιγμή απομακρυσμένο ενδεχόμενο. Η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα (Α. Λοβέρδος) θα προτείνει τους Ευ. Καρδαρά, Δ. Καρέλα και Ν. Τσολακίδη –όλοι από τη γενιά των 40ρηδων. Η Δυναμική Ελλάδα (Ηλ. Μόσιαλος) έχει συμφωνήσει στην υποψηφιότητα της καθηγήτριας Λίνας Παπαδοπούλου ενώ συζητούνται και τα ονόματα των Μ. Επιτροπάκη και Μιχ. Κούτρα.
Παράλληλα το ΠαΣοΚ κλείνει τις εκκρεμότητες του στις περιφέρειες. Στην Ηπειρο θα στηριχθεί από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ ο Γ. Ζάψας (μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ). Στη Στερεά Ελλάδα μάλλον καταλήγουν στον πρώην βουλευτή Ν. Τσώνη και στη Θεσσαλία στον γιατρό Ν. Τσιλιμίγκα, τον οποίο φαίνεται ότι θα στηρίξει και η ΔΗΜΑΡ. Για τα Ιόνια αναμένεται η απάντηση της Αντζελας Γκερέκου ενώ για την Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να ρυθμίσει το θέμα ο κ. Βενιζέλος. Στην Πελοπόννησο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της στήριξης του Π. Τατούλη έπειτα από την οριστική άρνηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου.
Πρόβλημα αντιμετωπίζει το ΠαΣοΚ και σε τρεις μεγάλους δήμους, στο Περιστέρι, στον Πειραιά και στην Πάτρα. Στους υπόλοιπους δήμους, μολονότι δεν θα δώσει χρίσματα, αναμένεται να στηρίξει τους Γ. Πετρίδη (Κομοτηνή), Κ. Σημιτζή (Καβάλα), Κ. Πούλιο (Ξάνθη), Κυρ. Χαρακίδη (Δράμα), Γ. Αγγελίδη (Σέρρες), Λαζ. Μαλούτα (Κοζάνη), Χρ. Μπαΐλη (Πρέβεζα), Ι. Παπαλέξη (Αρτα), Φ. Αλεξάκο (Καρδίτσα), Χρ. Λάππα (Τρίκαλα), Εκτ. Νασιώκα (Τρίκαλα), Στ. Μποζίκη (Ζάκυνθο), Σπ. Μαργέλη (Λευκάδα), Π. Μοσχολιό (Αγρίνιο), Μ. Παρασκευόπουλο (Πύργος), Χρ. Παγώνη (Χαλκίδα), Αλ. Πνευματικό (Κόρινθος), Κ. Ζούρο (Μυτιλήνη), Θ. Στυλιανό (Σάμος), Π. Λαμπρινούδη (Χίος), Γ. Κυρίτση (Κως), Εμμ. Σκουλάκη (Χανιά), Γ. Μαρινάκη (Ρέθυμνο), Ι. Κουράκη (Ηράκλειο), Θ. Ορφανό (Αλιμος), Κ. Κοκόρη (Γλυφάδα), Κ. Καλλίρη (Ζωγράφου), Β. Βαλασόπουλο (Ηλιούπολη), Αντ. Καμπάκα (Καισαριανή), Κ. Ασκούνη (Καλλιθέα), Α. Ευθυμίου (Μοσχάτο), Στ. Τζουλάκη (Ν. Σμύρνη), Κ. Βλάχο (Μαρούσι), Π. Μανούρη (Ν. Ιωνία), Χρ. Αράπογλου (Ν. Ιωνία), Ν. Σαράντη (Αγ. Ανάργυροι), Ν. Ζενέτο (Ιλιον), Χρ. Καρδαρά (Αιγάλεω). Στην Αθήνα στηρίζει τον Γ. Καμίνη, στη Θεσσαλονίκη τον Ι. Μπουτάρη, στον Βόλο τον Π. Σκοτεινιώτη και στα Ιωάννινα τον Φ. Φίλιο.


Διεργασίες
Η ΔΗΜΑΡ με τον δικό της… πόλο

Το προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται και η δημιουργία του τρίτου πόλου με κορμό τη ΔΗΜΑΡ. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εγκρίθηκαν οι κατευθύνσεις της διακήρυξης και το όνομα του σχήματος (υπήρχαν στο τραπέζι τρεις εκδοχές: Δημοκρατική Αριστερά και Προοδευτική Συμπαράταξη/Προοδευτική Συμμαχία/ Προοδευτική Συνεργασία, με επικρατέστερη την τρίτη).
Ο Φ. Κουβέλης παραμένει σταθερός στην άποψή του ότι η χώρα και η κοινωνία έχουν ανάγκη από τρίτο προοδευτικό πόλο και ότι ο άγονος δικομματισμός ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει τις χειρότερες παραδόσεις του δικομματισμού.
Η ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει ότι θα τηρήσει ίσες αποστάσεις τόσο από την κυβέρνηση συνεργασίας όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Κουβέλη στη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη ότι «αν σκίσουμε το Μνημόνιο να ετοιμαζόμαστε για τη δραχμή».
Στο διευρυμένο σχήμα μετέχουν οι Χ. Καστανίδης, Π. Μπεγλίτης, Αργ. Λαφαζάνης (πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ, ενώ λέγεται ότι ακόμα τέσσερις πρώην «πράσινοι» βουλευτές θα ενταχθούν στη ΔΗΜΑΡ), Στ. Μανίκας, Μ. Σταυρακάκης, Ι. Τσαμουργκέλης. Επίσης η Μαριλένα Κοππά, η οποία αποχώρησε από το ΠαΣοΚ επιλέγοντας τον τρίτο πόλο αλλά δεν θα ενταχθεί στη ΔΗΜΑΡ.
Η λίστα των συμμετεχόντων στον τρίτο πόλο θα δοθεί αύριο ενώ ετοιμάζεται μεγάλη εκδήλωση στις 10 Μαρτίου όπου θα παρουσιαστεί λίστα στήριξης διανοουμένων και το ευρωψηφοδέλτιο, για το οποίο προς το παρόν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Δ. Χατζησωκράτης και Γρ. Ψαριανός.
Η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει την πρωτοβουλία των 5 δημάρχων, αφού ο πρόεδρος του κόμματος έλυσε τον καβγά Παπατόλια – Σκοτεινιώτη με καθαρή παρέμβασή του υπέρ του δευτέρου. Ωστόσο, η μειοψηφία περί τον Σπ. Λυκούδη, παρότι έχει χαμηλώσει τους τόνους στο εσωτερικό του κόμματος, εξακολουθεί να θεωρεί ότι αποτελεί αρνητική εξέλιξη η αδυναμία συνεννόησης των δύο κεντροαριστερών ψηφοδελτίων και ότι αυτό που αναγγέλεται δεν είναι τρίτος πόλος.
Η τάση αυτή κρατά αποστάσεις και από τους «58», πιστεύει όμως ότι μετά τις ευρωεκλογές και εφόσον τα ψηφοδέλτια της «Ελιάς» και του τρίτου πόλου δεν συγκρουστούν, ίσως δημιουργηθούν ουσιαστικότερες συνθήκες για μια νέα προσπάθεια διαλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ