Μην πειράξεις τον άνθρωπο του Γιώργου

Εγγραφα-ντοκουμέντα για το πώς λειτουργούσε η χρηματοδότηση των ΜΚΟ από το υπουργείο Εξωτερικών και την ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας),

Εγγραφα-ντοκουμέντα για το πώς λειτουργούσε η χρηματοδότηση των ΜΚΟ από το υπουργείο Εξωτερικών και την ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας), τα οποία αποτελούν και μέρος της δικογραφίας που πρόσφατα σχηματίστηκε με αφορμή έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας για μία μόνο οργάνωση, αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα». Το έγκλημα, όπως αποδεικνύεται από δικογραφίες που ερευνούν η Δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ, ήταν διαχρονικό.
Στο επίκεντρο τώρα βρίσκεται η περίοδος της υπουργίας του κ. Γιώργου Παπανδρέου, αφού η επίμαχη Υπηρεσία δημιουργήθηκε το 1999 (ΦΕΚ 193Α, 6.9.1999) και παρατηρείται ότι χρηματοδοτήθηκαν με μεγάλα ποσά ΜΚΟ ως το 2009. Με αφορμή τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος του προφυλακισμένου πλέον υπευθύνου του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης Κώστα Τζεβελέκου, αποκαλύπτεται πόσο «συγκεντρωτική» ήταν η εξουσία του ανεξάρτητου οργανικού τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών στο μοίρασμα εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΚΟ και πόσο ανεξέλεγκτοι ήταν συγκεκριμένοι παράγοντες, μη εκλεγμένοι μάλιστα, που έβαζαν την υπογραφή τους σε αυτό το μοίρασμα. Από τα έγγραφα καταγράφεται:
  • Και επί Νέας Δημοκρατίας η ΜΚΟ του κ. Τζεβελέκου πήρε δύο έργα 91.000 ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις φέρουν ημερομηνία 25 Μαρτίου 2004. Οι αποφάσεις, δηλαδή, εμφανίζεται να λαμβάνονται την ημέρα της εθνικής εορτής που είναι αργία! Πάντως ο τότε αρμόδιος υφυπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν αυτός που έστειλε τον φάκελο στον Εισαγγελέα.
  • Από εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2000-2004 φαίνεται πως η συγκεκριμένη οργάνωση έλαβε τη μερίδα του λέοντος από τις επιχορηγήσεις της ΥΔΑΣ (συνολικά 8.985.598 ευρώ).
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, για να ερμηνεύσει κάποιος γιατί και πώς δίνονταν τα χρήματα αυτά, πρέπει να μεταφερθεί στην εποχή εκείνη. Στην ιστορία των χρηματοδοτήσεων που δίνονταν από τον κατηγορούμενο Αλεξ Ρόντο, ο οποίος την Πέμπτη επισκέφθηκε τόσο την τέταρτη ειδική ανακρίτρια όσο και την εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου, υπάρχουν όλα τα στοιχεία: οι σχέσεις ενός συμβούλου του τότε υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με πολιτικούς θύλακες της Βοσνίας αλλά και πρέσβεις του εξωτερικού στην Ελλάδα, ιστορίες κατασκοπείας και θρίλερ με συρράξεις στα Βαλκάνια, πολιτικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του υπουργείου Εξωτερικών και πολλά χρήματα με στόχο την άσκηση εξωτερικής πολιτικής από τη χώρα μας.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Βρισκόμαστε στο 2000 και η μεταπολεμική Σερβία διανύει την πρώτη δύσκολη και επίπονη μετά Μιλόσεβιτς εποχή… Ισχυρός άνδρας στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ο κ. Αλεξ Ρόντος, ο οποίος χαίρει άκρας εμπιστοσύνης. Μάλιστα υψηλόβαθμος πολιτικός είχε συστήσει σε πολιτικό παράγοντα του υπουργείου Εξωτερικών: «Βάλε μια τάξη στις ΜΚΟ αλλά μην πειράξεις τον Ρόντο. Είναι άνθρωπος του Γιώργου».
Η Ελλάδα την εποχή εκείνη, σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου, χρησιμοποιώντας ως αιχμή και τις ΜΚΟ, επιχειρεί να αναπτύξει την πολιτική της στα Βαλκάνια την οποία έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο κ. Ρόντος. Είναι γνωστές οι σχέσεις του με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ Μίλερ. Ανθρωπος ιδιαίτερα φιλόδοξος, με στενές σχέσεις με το πρωθυπουργικό περιβάλλον επί Ανδρέα Παπανδρέου, αφήνει τον πάγκο της λαϊκής για να κάνει πολιτική στα Βαλκάνια και να βοηθήσει και τον λαό του Λιβάνου, αφού και εκεί διοργανώνονται εκδηλώσεις αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες…
Ολα «έξω» πηγαίνουν καλά, οι πρώτες γκρίνιες όμως έχουν αρχίσει εντός υπουργείου Εξωτερικών. Ενα δημοσίευμα στον «Ριζοσπάστη» προκαλεί ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη και Αντώνη Σκυλλάκου. Ρωτάνε, στις 27 Μαΐου 2002, πώς γίνονται οι χρηματοδοτήσεις της συγκεκριμένης αλλά και των άλλων ΜΚΟ και τίθεται εν αμφιβόλω η διαφάνεια. Σε τηλεφώνημα του αρμόδιου υφυπουργού Ανδρέα Λοβέρδου προς την κυρία Κανέλλη για το τι συμβαίνει, εκείνη του εφιστά την προσοχή: «Πρόκειται για βρώμικη ιστορία». Είναι κοινό μυστικό ότι το επεισόδιο φρενάρει τις υπογραφές του κ. Λοβέρδου. Η μοναδική υπογραφή του άλλωστε ήταν τον Ιούλιο του 2003 και δεν υπογράφει πλέον για τη συγκεκριμένη οργάνωση. Για την εκταμίευση της κάθε δόσης απαιτείται η υπογραφή του επικεφαλής της ΥΔΑΣ Ρόντου, μονογραφή του αρμοδίου υφυπουργού και τελική υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών.
Η όλη υπόθεση έχει προβληματίσει και για άλλον λόγο τον τότε υφυπουργό Α. Λοβέρδο. Ταξίδι στον Λίβανο με δημοσιογράφους και τη συγκεκριμένη ΜΚΟ φέρνει στο προσκήνιο ψιθύρους από δημοσιογραφικές πηγές ότι η οργάνωση έχει σχέσεις με τον καταζητούμενο από την τότε εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα ντελ Πόντε, τον στρατηγό Μλάντιτς. Το υπουργείο ενημερώνεται και διατυπώνονται ενδοιασμοί μήπως μπλέξουν και εκτεθούν και απέναντι στο Διεθνές Δικαστήριο.
Οι καταθέσεις εγγράφων στη Βουλή αποκαλύπτουν χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ που έχουν ως έργο ασαφείς δράσεις, όπως η Ειρήνη στη Μεσόγειο (FAM Hellas), την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων στις παρευξείνιες χώρες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον εκδημοκρατισμό και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών της Μέσης Ανατολής (Αναπτυξιακή Αλληλεγγύη Αριστοτέλης, 126.000 ευρώ, δεύτερο εξάμηνο 2003) και άλλα προγράμματα.
Στη διάθεση του «Βήματος» υπάρχει και όλος ο κατάλογος των ΜΚΟ το 2004, όπου επίσης καταγράφονται οι μεγαλύτεροι χρηματοδοτούμενοι φορείς. Ανάμεσά τους είναι η Ανθρωπιστική Αναπτυξιακή Συνεργασία στην Αλβανία (ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός τετραώροφου σχολείου στο Ελμπασάν), το Βήμα Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας (300.000 ευρώ), το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαίδευσης Ευρωπαϊκή Προοπτική (350.000), η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών (350.000), η Ευρωπαϊκή Προοπτική στο Κοσσυφοπέδιο (380.000), ο διορθόδοξος Σύνδεσμος Ο Απόστολος Παύλος (100.000) και βεβαίως το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, που παίρνει 1,5 εκατ. ευρώ!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk