Είναι τριπλή η κρίση: κοινωνική, πολιτική και χρηματοπιστωτική

«Βλέπουμε την αρχή του τέλους του Γιανουκόβιτς ή το πρώτο στάδιο ενός εμφυλίου;» ρώτησε «Το Βήμα» δύο ειδικούς.

Είναι τριπλή η κρίση: κοινωνική, πολιτική και χρηματοπιστωτική | tovima.gr
«Βλέπουμε την αρχή του τέλους του Γιανουκόβιτς ή το πρώτο στάδιο ενός εμφυλίου;» ρώτησε «Το Βήμα» δύο ειδικούς. «Το χειρότερο σενάριο λέγεται Βοσνία» μας απάντησε ο Αλεξάντερ Τζ. Μότιλ, ουκρανοαμερικανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις ΗΠΑ. Ωστόσο θεωρεί απίθανο («αλλά όχι και αδιανόητο αν συνεχιστεί η αιματοχυσία») να ξεκινήσει εμφύλιος με εντατικό εξοπλισμό της αντιπολίτευσης.

«Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Γιανουκόβιτς είναι αναλώσιμος πλέον, και για τον Πούτιν. Θα φύγει. Αυτό μπορεί να γίνει αύριο το πρωί ή σε λίγους μήνες αλλά είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Το καθεστώς της κλεπτοκρατίας του καταρρέει. Με μια λέξη, η αντιπολίτευση εξαπλώνεται. Αν ο Γιανουκόβιτς κλιμακώσει τη βία με τον στρατό και τα όπλα, οι διαδηλωτές είναι πιθανόν να επιχειρήσουν αντεπίθεση σε όλη τη χώρα»
τονίζει ο Μότιλ.

«Ο Γιανουκόβιτς δεν ελέγχει πια τη μισή, τη Δυτική Ουκρανία»
μας λέει και ο δρ Τάρας Κούζιο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ουκρανικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά. «Ολο και περισσότεροι αστυνομικοί, στρατιωτικοί και δικαστές περνούν στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης από την περασμένη εβδομάδα. Η πρωτεύουσα τον μισεί. Το 50%-60% των Ουκρανών τον θεωρούν παράνομο. Λένε ότι έχει βάψει τα χέρια του με αίμα. Το 20% δηλώνουν ουδέτεροι. Και μόλις ένα 20% τον στηρίζει ακόμη στα προπύργιά του, στις περιοχές του Ντόνετσκ και της Κριμαίας, στα νοτιοανατολικά» τονίζει.

«Η Ουκρανία ζει τρεις παράλληλες κρίσεις: κοινωνική με τις εξεγέρσεις, πολιτική με την ανυπαρξία ισχυρής και ανεξάρτητης κυβέρνησης, αλλά και χρηματοπιστωτική. Το νόμισμα, η γρίβνα, είναι σε ελεύθερη πτώση και η οικονομία στα πρόθυρα χρεοκοπίας»
προσθέτει ο Κούζιο.
Την ώρα που το Κίεβο τυλιγόταν στις φλόγες, τα συναλλαγματικά αποθέματα στέρευαν. Μόνο μέσα στον Ιανουάριο αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει 8% εξ αυτών για τη στήριξη του νομίσματος. Και τα 18 δισ. δολάρια που έχουν απομείνει στα δημόσια ταμεία φτάνουν δεν φτάνουν για να καλύψουν εισαγωγές δύο μηνών. Η γρίβνα έπεσε στα 9 δολάρια, έχοντας χάσει το 10% της αξίας της στους τρεις μήνες που διαρκούν οι ταραχές.
Η αλήθεια είναι ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αποκοπούν από τη Ρωσία. Εκτός από το δάνειο που δίνει τώρα, ο Πούτιν ελέγχει τον ενεργειακό εφοδιασμό τους, κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους τους και έχει ισχυρούς δεσμούς με τις βιομηχανίες τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk