Στα σκαριά τέσσερις γάμοι στην αγορά τηλεπικοινωνιών

Ετος… γάμων αναμένεται να είναι το 2014 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες της Ελλάδας.

Ετος… γάμων αναμένεται να είναι το 2014 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες της Ελλάδας. Η σταθεροποίηση της οικονομίας ενεργοποιεί τα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, οι οποίες οδηγούνται σε συγκέντρωση της αγοράς.

Ο λόγος είναι απλός. Η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών κατά 50% σε σχέση με την προ Μνημονίου εποχή και η ανάγκη εκτέλεσης επενδύσεων, προκειμένου οι εταιρείες να ακολουθήσουν την τεχνολογική εξέλιξη, βάζουν μπρος εξαγορές και συγχωνεύσεις. Μάλιστα, αυτές οι ζυμώσεις κινητοποιούν ημεδαπά και ξένα κεφάλαια, τα οποία βλέπουν ευκαιρίες για τοποθέτηση στη χώρα μας.
Olympia – Wind


Ενας «γάμος» ενδέχεται να έρθει από τον ιδρυτή της Olympia Development κ. Πάνο Γερμανό. Αυτές τις ημέρες η Wind και το επιτελείο του επιχειρηματία μετρούν τα «κουκιά» τής μεταξύ τους συμφωνίας, η οποία έχει διάρκεια 15 ετών και προβλέπει την αποκλειστική διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών Wind από το δίκτυο των εταιρειών του, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπορικές συνέργειες, έναντι δωρεάν παραχώρησης πακέτου μετοχών ως και 10% της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας ως το 2016, υπό την προϋπόθεση επίτευξης οικονομικών στόχων.
Από τις δύο πλευρές, οι οποίες βέβαια είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες, μεταδίδονται θετικότατα μηνύματα για τη συνεργασία, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας θα κριθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ετσι, είναι πιθανό σύντομα ο κ. Π. Γερμανός να επιστρέψει στα παλιά του λημέρια και να καταστεί μέτοχος της Wind.
Ωστόσο, υπάρχει και μια άκρως ενδιαφέρουσα πτυχή που μπορεί να φέρει τον «πελαργό». Η είσοδος της αμερικανικής Third Point στο μετοχικό κεφάλαιο της πολωνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play, συμφερόντων του κ. Γερμανού, αλλά και η έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου, ύψους 900 εκατ. ευρώ από την εταιρεία, έχουν προσελκύσει ευρύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από τον όμιλο του έλληνα επιχειρηματία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ξένα κεφάλαια διερευνούν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία μετοχικών αλλαγών, καθώς και ότι ο όμιλος του κ. Γερμανού μπορεί να ηγηθεί σχετικών οικονομικών συμμαχιών, να μοχλεύσει πόρους και να εμπλακεί ενεργότερα προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας ως πυρήνα στόχευσης τις τηλεπικοινωνίες.
Vodafone – HOL


Ενας άλλος «γάμος» προεξοφλείται από την ίδια την αγορά, η οποία έχει εκτοξεύσει τη μετοχή της Intracom Holdings, εν μέσω της διαπραγμάτευσης μεταξύ των μετόχων της και της Vodafone για την εξαγορά της hellas on line (HOL) από τον βρετανικό όμιλο. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, το «παζάρι» δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που να μπορεί να το ακυρώσει.
Οπως λένε, πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίσταση, αφού στο διοικητικό συμβούλιο της hol συμμετέχουν τόσο ο επικεφαλής της Vodafone κ. Γλαύκος Περσιάνης όσο και ο εμπορικός της διευθυντής κ. Νίκος Βλαχόπουλος και τυχόν εξαγορά θα αποτελέσει μια φυσική εξέλιξη, σε συνέχεια της εισόδου της Vodafone στο μετοχικό κεφάλαιο της hol, η κεφαλαιοποίηση της οποίας φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τη Vodafone να έχει εξασφαλίσει πόρους για συνολικές επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ για την επόμενη περίοδο, με στόχο την επέκταση των δικτύων, την εισαγωγή τεχνολογικών καινοτομιών, την αναβάθμιση της εμπορικής παρουσίας και τη χρηματοδότηση εξαγορών.
Cyta -Vodafone


Παράλληλα, ένας τρίτος «γάμος» αναμένεται μέσω Λευκωσίας, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Cyta, με βασικό διεκδικητή τη Vodafone. Ετσι, σε περίπτωση που αυτή η προσπάθεια καρποφορήσει, θα βρεθεί στα χέρια της Vodafone η θυγατρική της Cyta στην Ελλάδα, η οποία έχει συγκεντρώσει σημαντικό μερίδιο αγοράς, με βαρύ όμως οικονομικό τίμημα. Ετσι, διακρίνεται στον ορίζοντα ένα σχήμα Vodafone – hol – Cyta, το οποίο είτε θα συγχωνευθεί είτε εναλλακτικά θα λειτουργήσει μέσω εμπορικών συμφωνιών.
Η Forthnet


Ομως ο τέταρτος «γάμος» ίσως να καθορίσει και την «κηδεία». Εκεί που τα πράγματα μπλέκονται είναι στη Forthnet, στην οποία η Wind έχει αποκτήσει την καταστατική μειοψηφία, ενώ η Vodafone έχει πλασαριστεί με ποσοστό 6,51%. Η Forthnet, η οποία είναι βαριά χρεωμένη και συσσωρεύει ζημιές, έχει συγκεντρώσει μεγάλο πελατολόγιο και διαθέτει το «διαμάντι του στέμματος», δηλαδή τη Nova. H Wind και η Vodafone ετοιμάζονται να συγκρουστούν για την τύχη του ομίλου, καθώς ο νικητής θα είναι το αντίπαλον δέος απέναντι στον ΟΤΕ.
Στην αγορά οι απόψεις διίστανται γύρω από τον ποιον θεωρούν προτιμητέο αγοραστή οι μέτοχοι και οι πιστωτές της Forthnet. Μια οπτική τούς θέλει να νιώθουν άνετα από το «όνομα» και το αξιόχρεο της Vodafone. Μια άλλη ματιά, όμως, λέει ότι οι δανειστές της Forthnet θέλουν απλώς κάποιον να εγγυηθεί ότι θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους.
Μια άλλη πτυχή είναι τα «κουκιά» των συνδρομητών, στους οποίους μπορεί να γίνει cross-selling, αφού η μεν Forthnet έχει πελατειακή βάση 650.000, ενώ η Wind περίπου 450.000. Πρόκειται για μεγέθη που θα συνεκτιμηθούν σε περίπτωση που οι δύο «μονομάχοι» κάνουν την ίδια προσφορά. Πάντως, στη Wind δεν τους φοβίζει η εμπλοκή της Vodafone, καθώς θεωρούν ότι το μετοχικό της μερίδιο είναι αρκετό ώστε να ελέγξει τις εξελίξεις.


Oι «μικροί» δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα
Κλειδιά για την επόμενη ημέρα του κλάδου θα είναι οι υποδομές και η σύγκλιση των τεχνολογιών

«Για να πάρουν αξία οι μέτοχοι των εταιρειών πρέπει να υπάρξει συγκέντρωση» παραδέχεται στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος της αγοράς, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, και εξηγεί ότι με την ύφεση, τον σκληρό ανταγωνισμό και τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης οι «μικροί» δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.
«Οι μικροί θέλουν συγχωνεύσεις και οι μεγάλοι να γίνουν μεγαλύτεροι» εξηγεί και σημειώνει ότι μόνον έτσι θα υπάρξουν υγιής ανταγωνισμός και ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς η συγχώνευση λειτουργιών και δικτύων θα φέρει αυτονόητες συνέργειες, με εμφανή αποτελέσματα.
Αλλωστε, όπως παραδέχονται στην αγορά, μονάχα ένα σχήμα με ισχυρή συνδρομητική βάση, οικονομική στήριξη και τετραπλές υπηρεσίες μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον ΟΤΕ. Το πάλαι ποτέ κρατικό μονοπώλιο, από το οποίο το Δημόσιο ετοιμάζεται να αποχωρήσει εντελώς, διανύει ριζικές μεταβολές, έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τα χρηματοδοτικά του θέματα, επεκτείνεται όλο και περισσότερο και δρομολογεί επενδύσεις άνω του 1,2 δισ. ευρώ.
Στα επιτελεία των εταιρειών εκτιμάται ότι το 2014 θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης και σημειώνεται ότι η επόμενη ημέρα της αγοράς θα κινηθεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι οι υποδομές, όπου αναμένεται συγκέντρωση σε μεγάλους παίκτες που θα δραστηριοποιούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θα τοποθετούν μεγάλα κεφάλαια σε νέα δίκτυα.
Το δεύτερο είναι η σύγκλιση των τεχνολογιών (κινητή, σταθερή, Internet και τηλεόραση) και η παροχή των υπηρεσιών τους σε ένα συμβόλαιο, καθώς οι σύγχρονοι καταναλωτές ζητούν να είναι διασυνδεδεμένοι παντού. Ετσι, εκτιμάται στην αγορά ότι όποιος χάσει αυτό το τρένο, δεν θα έχει μέλλον.
Ειδικά οι επενδύσεις στην κινητή ευρυζωνικότητα θα είναι το βασικότερο όπλο για την ανάπτυξη στην αγορά, αφού οι χρήστες «καταναλώνουν» όλο και περισσότερα data. Ετσι, θεωρείται βέβαιο ότι οι πάροχοι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να δώσουν τα δίκτυα που απαιτούν οι κινητές εφαρμογές των smartphones και των tablets, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό για τη διανομή του «ψηφιακού μερίσματος» τον προσεχή Ιούλιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk