Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της Eurobank

Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank μετά την ανακοίνωση των stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος με βάση τα αποτελέσματα της BlackRock.

Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank μετά την ανακοίνωση των stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος με βάση τα αποτελέσματα της BlackRock. Για τη διοίκηση του κ. Χρήστου Μεγάλου τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που γνωστοποίησε η κεντρική τράπεζα στους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την περασμένη Πέμπτη ήταν «στα αναμενόμενα πλαίσια». Ετσι η οριστική ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η οποία αναμένεται στις 28 Φεβρουαρίου ή στις 5 Μαρτίου (που είναι και η πιθανότερη ημερομηνία), θα είναι ο καταλύτης για να ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή η διοίκηση της τράπεζας σχεδιάζει να ανακοινώσει την προσεχή Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου τα οικονομικά αποτελέσματα του 2013.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση έχουν εκδηλώσει η Fairfax, το Αpollo Global Management και ένα consortium πέντε επενδυτικών κεφαλαίων με επικεφαλής το York Capital. Αυτοί αναφέρεται ότι θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, ενώ εκτιμάται ότι στην αύξηση θα συμμετάσχουν με μικρότερα ποσά και άλλα επενδυτικά κεφάλαια που «βλέπουν» ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά όπως η Fidelity και hedge funds που διαχειρίζονται οι μεγαλοεπενδυτές Τζον Πόλσον και Τζορτζ Σόρος.
Το νομοσχέδιο


Αγκάθι ωστόσο παραμένει το νομοσχέδιο για τις τράπεζες, το οποίο, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι έτοιμο, δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Στουρνάρας σχεδιάζει να το καταθέσει την επομένη της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της BlackRock από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο. Ωστόσο οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τις πολιτικές δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην ψήφισή του. Για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο φιλολαϊκές διατάξεις, όπως η περαιτέρω μείωση των μισθών των τραπεζιτών και ο αυστηρότερος έλεγχος.
Σε περίπτωση πάντως που δεν ξεπεραστεί ο σκόπελος του νομοσχεδίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εμφανίζεται να διαθέτει plan B, το οποίο προβλέπει να βάλει το ίδιο τα απαιτούμενα κεφάλαια και στη συνέχεια να προχωρήσει με placement στη διάθεση των μετοχών της τράπεζας στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η αύξηση της Eurobank τοποθετείται χρονικά στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου.
Η τρόικα


Εν τω μεταξύ στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων των εμπορικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος για την επικαιροποίηση των οικονομικών στοιχείων και τον τελικό προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών. Οπως σημειώνουν ανώτατα τραπεζικά στελέχη, οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν δεν θα καλυφθούν 100% με την έκδοση νέων μετοχών αλλά θα συνυπολογιστούν έσοδα που θα προέλθουν από την πώληση θυγατρικών και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Πάντως, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, θα αποτελέσει έκπληξη αν στην παρούσα φάση κάποια από τις συστημικές τράπεζες εκτός της Eurobank υποχρεωθεί να προβεί σε ενίσχυση των κεφαλαίων της με έκδοση νέων μετοχών.
Ταυτόχρονα με την έλευση της τρόικας τα βλέμματα της τραπεζικής αγοράς στρέφονται και στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης η αρμόδια διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε στους τραπεζίτες το ήπιο σενάριο εξέλιξης των «κόκκινων» δανείων, για τη χρήση του οποίου φέρεται πως έχει εξασφαλίσει την έγκριση της τρόικας. Με βάση αυτή την υπόθεση, οι συνολικές ζημιές για το σύστημα είναι διαχειρίσιμες καθώς διαμορφώνονται γύρω στα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν τη Eurobank.

Στα «μαλακά» από την Blackrock

Τραπεζικές πηγές που έχουν εικόνα των παρουσιάσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρουν ότι στην καλύτερη θέση, με βάση την έκθεση της BlackRock, βρίσκεται η Alpha Bank, η οποία μάλιστα εμφανίζει πλεόνασμα κεφαλαίων, ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με μικρό «άνοιγμα», το οποίο μπορεί να καλυφθεί από την επικαιροποίηση των στοιχείων της τράπεζας, ακόμη και να μετατραπεί σε πλεόνασμα, ενώ για την Εθνική ο λογαριασμός διαμορφώνεται περί τα 2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα για την Εθνική οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι με τη στρατηγική που έχει σχεδιάσει η διοίκηση του κ. Αλέξανδρου Τουρκολιά για εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μέσω της οργανικής κερδοφορίας και της ρευστοποίησης στοιχείων ενεργητικού η τράπεζα θα καλύψει το σύνολο των αναγκών που θα προκύψουν.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις διατυπώνονται υπό την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα δεχθεί το ήπιο σενάριο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες μπορεί να αυξηθούν σημαντικά. . Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πάντως ότι και στα προηγούμενα στρες τεστ τα στοιχεία στις πρώτες παρουσιάσεις που είχαν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν διέφεραν σημαντικά από τα τελικά νούμερα. Ως εκ τούτου εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα περάσουν και αυτή τη δοκιμασία αναίμακτα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk