Και ξαφνικά το Κόμμα του Τσαγιού ενδιαφέρεται για τους φτωχούς

Και ξαφνικά το επονομαζόμενο «Tea Party» («Κόμμα του Τσαγιού»), η υπερσυντηρητική, ακροδεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου, πήρε μια ελαφρά κλίση προς τα… αριστερά κι άρχισε να νοιάζεται για τους φτωχούς.

Και ξαφνικά το επονομαζόμενο «Tea Party» («Κόμμα του Τσαγιού»), η υπερσυντηρητική, ακροδεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου, πήρε μια ελαφρά κλίση προς τα… αριστερά κι άρχισε να νοιάζεται για τους φτωχούς. Σε μια προσπάθεια να «επανεφεύρει» το προφίλ του προς το φιλολαϊκότερο, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάικ Λι από τη Γιούτα θέτει εαυτόν στην εμπροσθοφυλακή του Κόμματος του Τσαγιού του «για την καταπολέμηση της φτώχειας στις ΗΠΑ», όπως λέει.
Πρόκειται για φαινομενική απομάκρυνση από άκρως νεοφιλελεύθερες προηγούμενες απόψεις στελεχών του εν λόγω κινήματος, όπως ότι «οι φτωχοί φταίνε για την φτώχεια τους» και ότι «οι πλούσοι πρέπει να φορολογούνται ελάχιστα για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προσφέρουν θέσεις εργασίας».
Όπως σημειώνει σχετικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, «ο Λι κήρυξε πόλεμο κατά της φτώχειας ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με την οπτική του, η αμερικανική κυβέρνηση είναι αυτή που προκαλεί τη φτώχεια και δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Αυτό που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά είναι η δύναμη μιας ελεύθερης αγοράς-οικονομίας, υποβοηθούμενης από έναν εθελοντικό δημόσιο, τομέα, υψηλότερα ποσοστά γάμων και πιο εκλογικευμένες κρατικές δαπάνες».

«Υπάρχει ένα κενό εντός του κόμματος μου, το οποίο μπορεί να συμπληρώσει μια συντηρητική ατζέντα μεταρρυθμίσεων για αναπτυξιακές ευκαιρίες και την καταπολέμηση της φτώχειας στις ΗΠΑ με στόχο την ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης», είπε στη βρετανική εφημερίδα ο Λι. Η τελευταία του συνεισφορά προς αυτή τη κατεύθυνση υπήρξε η πρότασή του για την ενίσχυση του θεσμού των κουπονιών φαγητού (food stamps), ένα μέτρο που είχε πρώτη υιοθετήσει η κυβέρνηση του προέδρου Μπιλ Κλίντον το 1996.
Το μέτρο των food stamps εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας (SNAP) της αμερικανικής κυβέρνησης που απευθύνεται σε οικονομικά ασθενείς πολίτες και οικογένειες. Δικαιούχοι του SNAP για το 2013 ήταν περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 15% του αμερικανικού πληθυσμού.
Η αλλαγή πλεύσης του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή φάνηκε κι από άλλα, εξίσου ακανθώδη, ζητήματα: ο Λι πιέζει για μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ποινές εγκλεισμού όσων βρίσκονται στη φυλακή, με στόχο, όπως λέει ο Λι, «λιγότερη τιμωρία και περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνική επανένταξη».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk