Θέμα νομιμότητας της λειτουργίας του κόμματος της Χρυσής Αυγής θέτουν εμμέσως οι ανακρίτριες κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου στο πορισματικό παραπεμπτικό τους προς τη Βουλή.

Υιοθετούν πλήρως αρθρογραφία, που τονίζει ότι «πρωταρχική προϋπόθεση για την υπόσταση και λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος είναι να εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος…». Επισημαίνουν, αναφερόμενες πάντα στην αρθρογραφία ότι «δεν μπορεί να προστατεύεται το κόμμα, που με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, έχει ως επιδίωξη τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, την εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής κ.λπ».

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα

Με καταθέσεις, έγγραφα και ντοκουμέντα από βίντεο και μηνύματα κινητών τηλεφώνων οι δύο ανακρίτριες, στις 190 σελίδες του παραπεμπτικού πορίσματός τους, περιγράφουν όλους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ως μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης με σαφή ρόλο, ιεραρχία και «καθετοποιημένη» διαδικασία, που κατευθύνουν και καθοδηγούν βίαιες και εγκληματικές ενέργειες σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Παράλληλα στη σελ. 11 του παραπεμπτικού, μέσω άρθρου δύο έγκριτων νομικών, εμμέσως αναφέρουν ότι «η οργάνωση υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος δεν μπορεί να προστατεύεται όταν έχει στόχο τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας…». Με τον τρόπο αυτό, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, οι δύο ανακρίτριες, με το αίτημα άρσης ασυλίας και για τους εννέα βουλευτές της Χρυσής Αυγής καλούν τη Βουλή να αποφασίσει αν ανταποκριθεί στο αίτημα δίωξης όλων των βουλευτών της ΧΑ.

Ειδικότερα αναφέρουν επί λέξει για τον ρόλο των βουλευτών στην οργάνωση:

«Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής φέρονται όχι μόνον ως επίσημοι εκφραστές των αρχών της Οργάνωσης αυτής, αλλά και υποστηρικτές των θέσεων των δράσεων των μελών της, που διοργανώνονται τόσον στην εκλογική τους περιφέρεια όσον και σε όλη την ελληνική επικράτεια… Φέρονται δηλαδή ως ενταγμένοι και διευθύνοντες την οργάνωση αυτή δίνοντας εντολές, ασκώντας έλεγχο και εποπτεία, με καθετοποιημένη διαδικασία κατευθύνοντας και καθοδηγώντας και εγκρίνοντας εκ των υστέρων βίαιες και εγκληματικές ενέργειες των μελών και στελεχών της σε τοπικό επίπεδο και ανά την Επικράτεια, οι οποίες εγκληματικές ενέργειες σκοπούν στην δια της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων της, όπως αυτές που περιγράφονται…».

Ζητούν επί της ουσίας:

1. την άρση της ασυλίας για τους βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, Νικόλαο Κούζηλο, Μιχαήλ Αρβανίτη, Αντώνιο Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αρτέμιο Ματθαιόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Δημήτριο Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο για να τους απαγγελθεί η κατηγορία για το κακούργημα της ένταξης και της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή (άρθρο 187παρ. 1 και 3 του ΠΚ). Αναφέρουν ότι προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις.

2. την άρση της ασυλίας των Νικολάου Μιχαλολιάκου, Ηλία Κασιδιάρη, Νικολάου Μίχου, Ιωάννη Λαγού, Γεωργίου Γερμενή, Ευσταθίου Μπούκουρα για την απαγγελία κατηγορίας για το κακούργημα της κατοχής πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον παράνομο ανεφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 15 παρ. 1 του ν. 2168/1993), του Νικολάου Μίχου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, του Ι. Λαγού περί φωτοβολίδων και του Χρήστου Παππά για απαγγελία κατηγορίας για παράβαση του νόμου για την προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το νομικό μέρος

Στο πρώτο μέρος του πορίσματος αναλύεται η έννοια της εγκληματικής οργάνωσης και τονίζεται ότι απαιτείται να υπάρχει δόλος για την τέλεση του εγκλήματος. «Ο δόλος», αναφέρουν χαρακτηριστικά, «μπορεί να είναι και επιγενόμενος και αποδεικνύεται με τη συμμετοχή σε πάσης φύσεως εκδηλώσεις της οργάνωσης και κυρίως με βάση τη γνώση γεγονότων που μαρτυρούν επιδίωξη χρήσης βίας και διάπραξης κακουργημάτων, την αποδοχή αυτών ως θεμιτών σκοπών, τη μη αποκήρυξη της βίας και τη μη αποχώρηση από την ομάδα…».

Το ιστορικό

Όπως αναφέρουν από τις 115 μαρτυρικές καταθέσεις που συγκεντρώθηκαν αλλά και τα κατασχεθέντα πειστήρια προκύπτει ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε το 1989 από τον Ν. Μιχαλολιάκο, ήδη κατηγορούμενο και κρατούμενο, και είχε τον χαρακτήρα ομάδας ιδεολογικής καθοδήγησης στον εθνικοσοσιαλισμό, με σαφείς αναφορές στο Τρίτο Ράιχ, στον Χίτλερ, στα Ες Ες, στους θεωρητικούς του εθνικοσοσιαλισμού και του φασισμού… Την ίδια χρονική περίοδο φαίνεται ότι συνετάγη και το καταστατικό στο οποίο εκτίθεται αναλυτικά η ιδεολογική κατεύθυνση. Σύμφωνα με το άρθρο 3, ο αρχηγός είναι ο Ανώτατος Άρχων της Χρυσής Αυγής… Σε σχετική ερώτηση στους Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη… είπαν ότι είναι ψευδεπίγραφο… Αναφέρονται και σε απόσπασμα της απολογίας Μιχαλολιάκου ότι «δεν αποδέχομαι τις προ 35ετίας αντιλήψεις…. Εντός της δεκαετίας του 1980, η Χρυσή Αυγή μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως πατριωτικός εθνικιστικός…».

Για τον Χρήστο Παππά αναφέρουν ότι δέχθηκε ότι ήταν ο γραφικός του χαρακτήρας στο κείμενο για τον όρκο της Χρυσής Αυγής με τις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού, αλλά είπε ότι «δεν αποδέχεται σήμερα αυτές τις αρχές…».

Ιεραρχία και κεντρική καθοδήγηση

Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει στην οργάνωση της Χρυσής Αυγής με την ιεραρχία και την κεντρική καθοδήγηση των μελών της, που καλούνται σε κάθε εκδήλωση. Μάλιστα παρατίθενται μηνύματα μέσω κινητού σε μέλη της ΤΟ Νίκαιας με διαβάθμιση εμπιστευτικότητας τον Ιούλιο του 2012…

Αναφορά γίνεται και στα βίντεο από εκδηλώσεις της οργάνωσης, όπου ο αρχηγός και οι βουλευτές χαιρετούν ναζιστικά· χαιρετισμό τον οποίον αρνούνται, όπως αναφέρουν οι ανακρίτριες, και τον αποκαλούν αρχαιοελληνικό. Επισημαίνουν ότι «ο χαρακτηρισμός της οργάνωσης αυτής (Χρυσή Αυγή) ως εγκληματικής ανεξάρτητα από την ιδεολογική της θέση και κοσμοθεωρία, που δεν αξιολογούνται ποινικά αποτελεί το επόμενο στάδιο, κατά το οποίο, όπως προκύπτει από το αποδεικτικό υλικό φαίνεται να εκφεύγει από τα όρια της νομιμότητας…»

Η κατάθεση του καθηγητή Πολιτικής Κοινωνιολογίας κ. Μιχαήλ Σπουρδαλάκη ότι πρόκειται για πολιτικό σχηματισμό, που έχει «χαρακτηριστικά στρατιωτικού κόμματος και ότι παρεμβαίνει για την επιβολή των απόψεων της δια της βίας» προβάλλεται επίσης από τις ανακρίτριες.

Επίσης αναφορά υπάρχει και στην κατάθεση του μάρτυρα κ. Κωνσταντίνου Παπαϊωάννου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ότι «η βία είναι σκοπούμενη, αναπόσπαστο κομμάτι της δημοσίας παρουσίας των μελών της Χρυσής… Υπάρχει η δημόσια βία, που συνιστά εκφοβισμό, εξύβριση απειλές… Τη βιντεοσκοπούν στο “Χυτήριο” και την αναρτούν στο Διαδίκτυο θεωρώντας την ταυτότητα-επίτευγμα της οργάνωσης… Υπάρχει και η κρυφή παρακολουθηματική βία, κυρίως της νύχτας, σε βάρος αδύναμων ομάδων, μεταναστών αντιφρονούντων…»

Και η ομιλία του Ν. Μιχαλολιάκου (2.7.2011) καταγράφεται: «Ακόμη και αν εκλέξουμε βουλευτές, στα παλιά μας τα παπούτσια. Η Χρυσή Αυγή είναι μια ακλόνητη εθνικιστική φάλαγγα που θα τσακίσει στο διάβα της όλους τους προδότες. Ο τελικός σκοπός δεν είναι να μπούμε στη Βουλή. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε τη Βουλή του ’65 με καρεκλιές. Αν είναι καλά παιδιά, δεν θα φάνε ξύλο. Ο πόλεμος είναι η κατάργηση του αμαρτωλού πολιτεύματος. Μόνο τη δύναμη θα σεβαστούν…»

Σε άλλη ομιλία του τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς θα πει για τη δημοκρατία της Βαϊμάρης: «Ξέρετε τι ακολούθησε μετά. Ε, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, δεν το κρύβουμε…» Για «σιχασιά και αηδία για το ρόλο του βουλευτή» έκανε λόγο και ο βουλευτής Στάθης Μπούκουρας.

Για το βίντεο των νέων μελών επισημαίνεται ότι χαιρετούν ναζιστικά ύστερα από κάθε ορκωμοσία ενώ παρατίθεται και κατάθεση του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Επαμεινώνδα Μαριά ότι «η Χρυσή Αυγή είναι μια παραστρατιωτικού τύπου νεοναζιστική οργάνωση…» Στην κατάθεση της βουλευτή της ΝΔ κυρίας Φωτεινής Πιπιλή καταγράφεται ότι «ένιωθα ανατριχίλα κάθε φορά που συνέπιπτε να εισερχόμαστε με βουλευτές της Χρυσής αυγής στο Κοινοβούλιο…»

Στην κατάθεση του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Παναγιώτη Ρήγα υπάρχει η εκτίμηση ότι «οι συμπεριφορές των μελών της Χρυσής Αυγής ήταν ένα είδος σινιάλου προς τους οπαδούς της ότι κανένας δεν μπορεί να τους θίξει, να τους αγγίξει και μπορούσαν να επιβάλλουν την άποψή τους… Η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιούσε το Κοινοβούλιο όχι για να λειτουργεί στα πλαίσια της δημοκρατικής νομιμότητας αλλά ως προκάλυμμα και ως χώρο δημοσιοποίησης της αντιδημοκρατικής της συμπεριφοράς…»

«Ναζιστικό κόμμα» χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή και ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Θανάσης Παφίλης επισημαίνοντας ότι «οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί, δηλαδή η ατομική βία και η τρομοκρατία, οι απειλές και οι δολοφονίες είναι συνυφασμένες με την ίδια ιδεολογία την οποία έχει, η οποία είναι ρατσιστική, αντιδραστική, σκοταδιστική και απάνθρωπη (θεωρία της Αρίας Φυλής)».

Και η βουλευτής του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη επισημαίνει: «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα, είναι εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα του κόμματος, τον οποίο επεδίωξε να ενδυθεί για να μπορεί να δρα υπό τις διευκολύνσεις, τις ασυλίες και τις δυνατότητες που παρέχει η κοινοβουλευτική ιδιότητα… Η προαναγγελία της επίθεσης κατά των μελών του ΠΑΜΕ έγινε από τον προφυλακισθέντα Γ. Λαγό με την ιδιότητα του βουλευτή…»

Χ. Αθανασίου: Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι παντελώς ανεξάρτητη

Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι «παντελώς ανεξάρτητη» και «δεν επηρεάζεται από κανέναν», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις δηλώσεις του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη μετά την απόφαση των αρμοδίων ανακριτριών να ζητήσουν την άρση ασυλίας και των υπολοίπων εννέα βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «τέτοιες δηλώσεις δεν αγγίζουν τη Δικαιοσύνη, αλλά χαρακτηρίζουν αυτούς οι οποίοι τις εκφέρουν» και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιες δηλώσεις από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δηλώσεις οι οποίες απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα, αλλά και τον νομικό και πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας».

Οι δε ανακριτικές και εισαγγελικές Αρχές, σημείωσε ο κ. Αθανασίου, που «έχουν επιφορτιστεί με τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων που έχουν διαπράξει τα μέλη της Χρυσής Αυγής, ενεργούν τα καθήκοντά τους με αμεροληψία και ψυχραιμία».

Τέλος, ο κ. Αθανασίου τόνισε: «Ο ελληνικός λαός είναι αρκετά γνώστης όλων των καταστάσεων και θα τους κρίνει όλους. Όλοι κρινόμαστε».