Αλλάζουν εικόνα οι δρόμοι του Πειραιά από την Κυριακή

«Ταχύτερος Πειραιάς, καλύτερη ζωή» λέει το σλόγκαν του Δήμου Πειραιά για τις νέες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από αύριο, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, και περιλαμβάνουν κυρίως μονοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και στην Πειραϊκή (από τις 16 Μαρτίου).

«Ταχύτερος Πειραιάς, καλύτερη ζωή» λέει το σλόγκαν του Δήμου Πειραιά για τις νέες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από αύριο, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, και περιλαμβάνουν κυρίως μονοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και στην Πειραϊκή (από τις 16 Μαρτίου). Οι αλλαγές αυτές «επιβλήθηκαν» από την έλευση του τραμ και του μετρό – το πρώτο θα κάνει την εμφάνισή του το 2016 και δεύτερο το 2017. Ήδη οι κάτοικοι παίρνουν στα χέρια τους ενημερωτικό φυλλάδιο με αναλυτικούς χάρτες.
«Ο Πειραιάς πολύ σύντομα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο συγκοινωνιακό δίκτυο δημιουργώντας παράλληλα σημαντικές υποδομές για την πόλη (μετρό, τραμ, υπογειοποίηση ΗΣΑΠ, υπογειοποίηση Ομηρίδου Σκυλίτση, ελεγχόμενη στάθμευση), που καθημερινά θα εξυπηρετούν χιλιάδες επιβάτες» σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα του φυλλαδίου που υπογράφουν ο δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό κ. Χρήστος Τσίτουρας. Κάτοικοι της πόλης αλλά και έμποροι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων.
Οι αλλαγές στους δρόμους του Πειραιά θα έχουν δύο φάσεις. Η πρώτη, που αφορά αλλαγές σε δρόμους στο κέντρο του Πειραιά, αναμένεται να υλοποιηθεί ως την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και η δεύτερη στην Πειραϊκή στις 16 Μαρτίου.
Έτσι από την Κυριακή ο Πειραιάς θα αποκτήσει μια βασική οδική αρτηρία εισόδου (Ηρώων Πολυτεχνείου) και μια άλλη εξόδου (Γρ. Λαμπράκη) από την πόλη.
Για τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ σε πόλη της χώρας έκανε λόγο σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Πειραιά.
Οι μονοδρομήσεις των βασικών οδών είναι συγκεκριμένα: Φορά εξόδου προς Αθήνα θα έχει η Γρηγορίου Λαμπράκη από Μπουμπουλίνας ως Ελευθερίου Βενιζέλου (ο δρόμος που οδηγεί προς τον Προφήτη Ηλία) και η Βασιλέως Γεωργίου Α’ θα έχει φορά προς το λιμάνι από Γρ. Λαμπράκη ως Εθν. Αντιστάσεως. Η Βασιλέως Γεωργίου Α΄από την Γρηγορίου Λαμπράκη προς την Καστέλλα θα συνεχίσει να έχει δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση.
Η 34ου Συντάγματος θα έχει φορά εισόδου προς το κέντρο του Πειραιά από Ομηρίδου Σκυλίτση ως Ελευθερίου Βενιζέλου, το ίδιο (φορά εισόδου προς το κέντρο) και η Ηρώων Πολυτεχνείου από Ελευθερίου Βενιζέλου ως 2ας Μεραρχίας, ενώ η 2ας Μεραρχίας θα έχει φορά από Ακτή Μιαούλη προς Ακτή Μουτσοπούλου, από Πραξιτέλους ως Ακτή Μουτσοπούλου.
Παράλληλα θα γίνει αντιστροφή φοράς σε δρόμους που είναι ήδη μονόδρομοι, όπως η Ευαγγελίστριας, που πλέον θα έχει κατεύθυνση προς Γρ. Λαμπράκη, από Ομηρίδου Σκυλίτση ως Γρ. Λαμπράκη· η Ελευθερίου Βενιζέλου θα έχει φορά προς Εθνικής Αντιστάσεως από Γρ. Λαμπράκη ως Δημητρίου Γούναρη. Η Καραολή και Δημητρίου θα έχει κατεύθυνση προς Λαμπράκη από Δημητρίου Γούναρη ως Γρηγορίου Λαμπράκη και η Μπουμπουλίνας θα έχει κατεύθυνση προς το λιμάνι από Ακτή Μουτσοπούλου ως Ηρώων Πολυτεχνείου.
Έτσι κάποιος που ως τώρα χρησιμοποιούσε την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη για να κινηθεί προς Πασαλιμάνι πλέον θα οδηγεί μέσω των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και 2ας Μεραρχίας.
Αλλαγή συνηθειών και για όποιον έφευγε από το λιμάνι με κατεύθυνση προς Φάληρο και χρησιμοποιούσε είτε τη Βασιλέως Γεωργίου Α’ και στη συνέχεια την Ηρώων Πολυτεχνείου είτε τη Γρ. Λαμπράκη. Πλέον θα βλέπει «απαγορευτικά» στις δύο πρώτες οδούς και έτσι αναγκαστικά θα χρησιμοποιεί είτε την οδό Εθν. Αντιστάσεως (ο δρόμος δίπλα στο κτίριο του ΝΑΤ) είτε τον δρόμο δίπλα από τον σταθμό του ηλεκτρικού.
Βασικοί δρόμοι θα μονοδρομηθούν και στη δεύτερη φάση των αλλαγών, η οποία θα υλοποιηθεί στις 16 Μαρτίου: η 2ας Μεραρχίας από Ηρώων Πολυτεχνείου ως Πραξιτέλους θα έχει φορά από Ακτή Μιαούλη προς Ακτή Μουτσοπούλου. Θα γίνει επέκταση της μονοδρόμησης της Ηρώων Πολυτεχνείου με φορά εισόδου προς Πειραιά και κατεύθυνση το Χατζηκυριάκειο από 2ας Μεραρχίας ως Σαχτούρη. Η Χατζηκυριάκου θα έχει φορά εισόδου προς Πειραιά από Σαχτούρη ως Κλεισόβης, ενώ θα γίνει επέκταση στις οδούς Γεωργίου Θεοτόκη, Ακτή Θεμιστοκλέους και Ακτή Μουτσοπούλου ως τη Γρ. Λαμπράκη.
Έτσι κάποιος που κατευθύνεται προς τα μεζεδοπωλεία στην Πειραϊκή ή απλώς θέλει να κάνει βόλτα στην Ακτή Θεμιστοκλέους δίπλα στη θάλασσα θα πρέπει να εισέρχεται στον Πειραιά μέσω της Ηρώων Πολυτεχνείου και τη λεωφόρο Χατζηκυριάκου και στη συνέχεια μέσω Ακτής Θεμιστοκλέους και Ακτής Μουτσοπούλου θα φεύγει από το κέντρο της πόλης.
Οι αλλαγές αυτές φέρνουν και μεταβολές στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ. Νέες λεωφορειολωρίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους στην οδό Τσαμαδού, έναν από τους πιο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, από Εθν. Αντιστάσεως ως Γρ. Λαμπράκη, όπως και αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας τόσο στην Ηρώων Πολυτεχνείου από 2ας Μεραρχίας ως Τσαμαδού όσο στον άξονα Χατζηκυριάκου – Ηρώων Πολυτεχνείου από Κλεισόβης ως 2ας Μεραρχίας αλλά και στη 2ας Μεραρχίας από Ηρώων Πολυτεχνείου ως Ακτή Μιαούλη.
Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ενημερωθούν για τις αλλαγές στον Δήμο Πειραιά στο τηλέφωνο 1561 και στο www.pireasnet.gr ή στην Αττικό Μετρό ΑΕ, Υπηρεσία Επικοινωνίας (τηλ.: 2106792300, 2106792032, 2106792036, 2106792082, e-mail: info@ametro.gr).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk