Μια εξέταση DNA θα μπορεί να δείξει ποιοι άνδρες αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη, αναφέρουν επιστήμονες. Ειδικοί του Ινστιτούτου για την Ερευνα στον Καρκίνο, στο Λονδίνο εκτιμούν ότι σύντομα θα μπορεί να προσφέρεται στους άνδρες γενετικός έλεγχος αντίστοιχος με εκείνον που υπάρχει για τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

«Ενοχες» 14 μεταλλάξεις

Οι βρετανοί ερευνητές έδειξαν ότι 14 διαφορετικές μεταλλάξεις αυξάνουν τις πιθανότητες επιθετικών καρκίνων του προστάτη – οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενός γενετικού τεστ που θα σώσει τη ζωή πολλών ανδρών, σημειώνουν.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο πολλοί ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου δεν χρειάζονται θεραπεία η οποία μάλιστα συνδέεται με πολλές παρενέργειες – και αυτό διότι η νόσος τους μπορεί να μην είναι καθόλου επιθετική με αποτέλεσμα τελικώς να πεθάνουν κάποια στιγμή από άλλα αίτια και όχι από τον καρκίνο. Ο εντοπισμός των ανδρών που πράγματι χρειάζονται θεραπεία, εκείνων δηλαδή που εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν την πιο επιθετική μορφή της νόσου, αποτελεί τεράστια πρόκληση για τους ειδικούς.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου για την Ερευνα στον Καρκίνο στο Λονδίνο έλαβαν δείγμα αίματος από 191 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και από τουλάχιστον τρία στενά μέλη της οικογενείας τους με το ίδιο πρόβλημα. Το κάθε δείγμα ελέγχθηκε για επικίνδυνες μεταλλάξεις όπως εκείνες στα γονίδια BRCA που εμπλέκονται στην επιδιόρθωση του DNA και έχουν ήδη συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «British Journal of Cancer», το 7% των ανδρών που εξετάστηκαν είχε μια από τις 14 μεταλλάξεις υψηλού κινδύνου. Οι συγκεκριμένοι άνδρες ήταν αυτοί που εμφάνιζαν τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη ο οποίος είχε αρχίσει να δίνει μεταστάσεις.

Σε δύο-τρία χρόνια η εξέταση

Μια εκ των ερευνητών, η δρ Σοφία Κότε-Ζαράι ανέφερε στο BBC: «Πιστεύω ότι σε δύο με τρία χρόνια θα μπορεί να προσφέρεται γενετικός έλεγχος στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη καθώς και σε όσους έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό της νόσου».

Η ειδικός τόνισε πάντως ότι ακόμη και αν κάποια ημέρα ο γενετικός έλεγχος δείχνει υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη σε έναν άνδρα, δεν θα είναι τόσο εύκολη η απόφαση για υποβολή του σε ριζική προστατεκτομή, όπως συμβαίνει σήμερα με πολλές γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και αποφασίζουν την άμεση μαστεκτομή. «Η μαστεκτομή αφορά ένα όργανο που η γυναίκα δεν χρειάζεται τόσο πολύ ενώ, ακόμη και μετά την επέμβαση, υπάρχει η δυνατότητα πλαστικής χειρουργικής για αποκατάσταση των μαστών η οποία δίνει εκπληκτικά αποτελέσματα. Η ριζική προστατεκτομή όμως συνδέεται με πολύ μεγάλες παρενέργειες όπως η υπογονιμότητα, τα προβλήματα στύσης και η ακράτεια ούρων».

Σε κάθε περίπτωση, το γενετικό τεστ δεν είναι ακόμη έτοιμο. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει μεγαλύτερη κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει 2.000 άνδρες και στην οποία ελέγχονται 192 γονίδια.