Ράσμουσεν: Δεν πρέπει να εμπλακεί ο στρατός στην ουκρανική κρίση

Η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και στη Συρία και γενικότερα θέματα διεύρυνσης της Συμμαχίας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν με τον πρωθυπουργό.

Και οι δύο εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αιματοχυσία στο Κίεβο, ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις υποψήφιες υπό ένταξη χώρες, όπως η ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι «κάθε υποψηφιότητα αξιολογείται χωριστά».

«Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχει ένας oργανισμός που προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια όπως το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι με τον γενικό γραμματέα αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ζητήματα, ενόψει της συνοδού του Οργανισμού στην Ουαλία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ πρόσθεσε ότι συζήτησαν για την ολοκλήρωση της αποστολής στο Αφγανιστάν.

Θέλουμε σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά οι συνθήκες είναι δύσκολες, επισήμανε ο πρωθυπουργός. Οι συνθήκες και οι ανατροπές που επικρατούν στη Συρία και στη Μέση Ανατολή προβληματίζουν το ΝΑΤΟ, τόνισε και υπογράμμισε την αξιοποίηση του πολιτικού διαλόγου.

«Ο θεσμικός μηχανισμός πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένος και έτσι θα επιτευχθεί και η συνεργασία με το Ισραήλ» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ τόνισε: «Κάθε νέα υποψηφιότητα ένταξης αξιολογείται, υπάρχουν τα προενταξιακά στάδια και κάθε χώρα πρέπει να πληροί τα κριτήρια που θέτει η συμμαχία η οποία είναι μία κοινότητα διμοκρατικών αξιών».

Ο κ. Ράσμουσεν, από την πλευρά του, καταδίκασε την αιματοχυσία στην Ουκρανίας. «Καλώ όλα τα μέλη να σταματήσουν το σπιράλ της βίας» τόνισε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι ο διάλογος».

«Βρισκόμαστε στο λίκνο της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία είναι το θεμέλιο του ΝΑΤΟ. Η Δημοκρατία κινδυνεύει στην ευρύτερη γειτονιά. Η Ελλάδα έχει ενεργό συμμετοχή στη συμμαχία» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στην Ελλάδα και στον ρόλο της Ευρώπης, της οποίας έχει την Προεδρία.

«Θέλουμε Ευρώπη ισχυρή για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας» τόνισε ο κ. Ράσμουσεν, ενώ πρόσθεσε: «Γυρίζουμε σελίδα στην σχέση μας με το Αφγανιστάν».

Ο δανός αξιωματούχος βρίσκεται στην Αθήνα, όπου πραγματοποιείται η διήμερη άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

Οι υπουργοί Άμυνας συζητούν θέματα που αφορούν στις εν εξελίξει επιχειρήσεις της ΕΕ, με αιχμή τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, καθώς και για τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής το Δεκέμβριο του 2013.

Ωστόσο, τις εργασίες της πρώτης μέρας της Συνόδου επισκίασε η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

Το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας προς τους υπουργούς Άμυνας που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στη συνέχεια θα επαναληφθούν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της άτυπης συνόδου με αντικείμενο τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ.

Η άτυπη σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη συνέντευξη για τα αποτελέσματά της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk