Ο Αμερικανός Michael Aram αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στον τομέα των καλών τεχνών στην Ν. Υόρκη αποφάσισε να βιώσει την καλλιτεχνική αναζήτηση του στην Ινδία, όπου και ταξίδεψε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Εκεί ανακάλυψε την πλούσια παράδοση μεταλλουργίας.
 
Συνεργάστηκε με τεχνίτες οι απίστευτες δεξιότητες των οποίων θεωρούσε ότι δεν αξιοποιούνταν πλήρως γι’ αυτό και αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Νέο Δελχί και να δημιουργήσει το δικό του εργαστήριο ως βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της καλλιτεχνικής κληρονομιάς.


Κάθε κομμάτι στις συλλογές – με διακοσμητικά αλλά και χρηστικά αντικείμενα με βάση το μέταλλο – του Michael Aram τιμά την παραδοσιακή χειροποίητη διαδικασία την οποία τιμά με σεβασμό εδώ και 25 χρόνια.

H λέξη «Aram» στα Hindi, τη γλώσσα των Ινδών, σημαίνει «απαλά, με ειρήνη, αγάπη και φροντίδα». Πιστεύοντας προσωπικά σε αυτές τις αξίες, ο Michael Aram τις μεταδίδει στα έργα του προδίδοντας τους χαρακτηριστική κίνηση μέσα από τις φόρμες τους.

Τις συλλογές του Michael Aram διατίθενται σε γκαλερί και εξειδικευμένα καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα τα βρίσκετε στα καταστήματα Αβαξ.