ΥΠΕΚΑ: Πακέτο μέτρων 150 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των βιομηχανιών

Πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανικών δραστηριοτήτων ανακοίνωσε την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Τράτσα Μάχη
Πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανικών δραστηριοτήτων ανακοίνωσε την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Σε άτυπη συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης παρουσίασαν τα νέα μέτρα ενίσχυσης των ενεργοβόρων βιομηχανικών μέσης και υψηλής τάσης. Ειδικότερα, στα άμεσα υλοποιήσιμα έργα, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
– Εξίσωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (πρώην Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) της Μέσης Τάσης με την Υψηλή Τάση, έπειτα από σύμφωνη γνώμη και της Ρυμθιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
– Έναρξη της λειτουργίας της διακοψιμότητας (αφορά τον περιορισμό ή και την περικοπή της κατανάλωσης ενέργειας από τη βιομηχανία σε περιόδους που η ζήτηση είναι μεγάλη με αντάλλαγμα εκπτώσεις στο ρεύμα). Προϋποθέτει όμως έγκριση της τρόικας, με την οποία έχει οριστεί συνάντηση για τις 24 και 25 Φεβρουαρίου.
– Επιστροφή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ για το 2013 σε όλους τους πελάτες της εταιρείας.
– Μετακύληση της έκπτωσης, η οποία θα προκύψει από τη συμφωνία που αναμένεται με την Gazprom, αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2013, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και το 16%.
– Παράταση της ένταξης των Μεγάλων Πελατών Φυσικού Αερίου που σήμερα είναι επιλέγοντες πελάτες της ΔΕΠΑ ως τις 31.12.2015, ακόμη και αν δεν τηρούν πλέον τα κριτήρια (κατανάλωση αερίου) λόγω κρίσης. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα περιληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου.
– Διάθεση του υπόλοιπου προϋπολογισμού που είχε δεσμευθεί προκειμένου να διατεθεί για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης στις βιομηχανίες. Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης, από τα 40 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί τελικά, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, μόνο τα 5 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί.
Επίσης, προτάθηκε να αντισταθμιστεί το κόστος από το σύστημα εμπορίας ρύπων από τις ρυπογόνες βιομηχανίες, διότι η ελληνική βιομηχανία δεν είναι ανταγωνιστική με βιομηχανίες τρίτων χωρών, εκτός ΕΕ, όπου δεν εφαρμόζεται το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 15 με 20 εκατ. ευρώ και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του θα περιλαμβάνονται σε υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα.
Ακόμη, στο πακέτο «διάσωσης» της ελληνικής βιομηχανίας περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν την πλήρη κατάργηση από το φθινόπωρο των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) και από τον ερχόμενο Ιούνιο του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk