Δεν είναι μόνο οι έφηβοι που τρομοκρατούνται από αυτό το διαβόητο μικρόβιο: Στο πρώτο παράδειγμα ανθρώπινου μικροβίου που μεταπηδά στο βασίλειο των φυτών, ευρωπαίοι ερευνητές αναφέρουν ότι ο κύριος υπεύθυνος της ακμής προσβάλλει και τα αμπέλια.

Μικρόβια που ζουν μέσα ή πάνω στον άνθρωπο είναι γνωστό ότι μπορούν να μεταπηδήσουν σε ζώα, κυρίως οικόσιτα, η περίπτωση όμως του βακτηρίου της ακμής είναι μοναδική και προκαλεί έκπληξη, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση «Molecular Biology and Evolution».

Το προπιονοβακτήριο της ακμής, Propionibacterium acnes, αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος στους περισσότερους, αν όχι σε όλους τους ανθρώπους, και ζει βαθιά μέσα στους πόρους, όπου τρέφεται κυρίως με σμήγμα. Σε περιπτώσεις υπερπαραγωγής σμήγματος, για παράδειγμα στην εφηβεία, το βακτήριο μπορεί να πολλαπλασιαστεί υπέρμετρα και να προκαλέσει ακμή.

Και στους ιστούς του αμπελιού

Κι όμως, παρά την εξειδικευμένη του διατροφή, το προπιονοβακτήριο μπορεί να ζει μέσα στους ιστούς του καλλιεργούμενου αμπελιού, Vitis vinifera.

Το P.acnes βρέθηκε μέσα στον φλοιό, μέσα στο κέντρο του βλαστού, ακόμα και στο λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα, αναφέρουν οι ερευνητές του ιταλικού ιδρύματος Edmund Mach και του Αυστριακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας.

Φυλογενετικές και γενετικές αναλύσεις υποδεικνύουν ότι το μικρόβιο μεταπήδησε στο αμπέλι τη Νεολιθική Εποχή, όταν ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί το φυτό.

Στο αμπέλι, όμως, το βακτήριο δεν φαίνεται να προκαλεί σπυράκια ή άλλα προβλήματα.