Τσίπρας: Δεν θα αναγνωρίσουμε νέα συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας

Εκδήλωση για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, με πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στο Ελληνικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην έναρξη της εκδήλωσης θα απευθύνει χαιρετισμό η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Δεν πρόκειται να αποδεχθεί ως προεκλογικό τετελεσμένο μια ενδεχόμενη συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης με την τρόικα, τόνισε την Πέμπτη το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσιπρας, κατά τον χαιρετισμό του σε διημερίδα που πραγματοποιείται στην Αθήνα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην «προεκλογική Ελλάδα», ενώ μεταξύ των άλλων σημείωσε πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές, η οποία ενδεχομένως να δεσμεύει την χώρα για πολλές δεκαετίες.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία για νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές και ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει αλλάξει και έχει υποστεί τα δεινά μίας πρωτοφανούς βάρβαρης πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση δίνει τις τελευταίες απέλπιδες μάχες οπισθοφυλακής για να κρατηθεί στην εξουσία».

Ο ίδιος έστειλε για μία ακόμη φορά μήνυμα προς την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουν πως σε ό,τι μας αφορά προεκλογικά τετελεσμένα δεν θα τα αποδεχθούμε» δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου να υπογράψει και να συμφωνήσει προεκλογικά σε συνέχιση της σημερινής πολιτικής.

Επαναφέροντας τη θέση του για ευρωπαϊκή διάσκεψη σχετικά με το χρέος, είπε ότι είναι η μόνη βιώσιμη λύση που μπορεί να δώσει προοπτική και να αναδείξει την αξία της αλληλεγγύης στην ΕΕ.

Υπό το πρίσμα αυτό, σημείωσε, ο Μάιος μπορεί και πρέπει να είναι ο Μάιος των λαών της Ευρώπης και γι’ αυτούς τους λόγους είναι κρισιμη η ψήφος των ευρωεκλογών.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε σενάρια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν ιδιαίτερη αξία γιατί επίσημα, μέχρι τώρα, η γερμανική κυβέρνηση απέκλειε κάθε πιθανότητα για διαγραφή χρέους.

Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, έχει σημασία και για το εσωτερικό της Ελλάδας γιατί κάποιος πρέπει να διεκδικήσει αυτήν τη λύση και η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν διεκδικεί αλλά δεν έχει και καμία πρόταση για το ελληνικό πρόβλημα.

Τέλος, αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε ότι οι εξελίξεις απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η τυφλή βία δεν αποτελεί λύση.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ο οποίος πήρε το λόγο στη συνέχεια, αναφέρθηκε κυρίως στα προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΕ την εποχή των μνημονίων. Ο κ. Χουντής τόνισε ότι οι λύσεις που θα δοθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης ή θα είναι δημοκρατικές ή δεν θα είναι λύσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς και συντονίστρια της συζήτησης, Γκάμπι Τσίμμερ, σε παρεμβάσεις της, συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα για λύση του ελληνικού προβλήματος σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Επίσης, σημείωσε την ανάγκη μεγαλύτερου ελέγχου στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και εξέφρασε τη διαφωνία της με δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς για διακυβερνητική διάσκεψη, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα δικό τους πλαίσιο που δεν θα λύσει τα προβλήματα.

Η κ. Τσίμμερ τάχθηκε υπέρ του μεγαλύτερου ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων δυνάμεων.

Η εκδήλωση

Εκδήλωση για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, με πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στο Ελληνικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Λ.Αμαλίας 8).

Στην εκδήλωση συμμετέχουν και θα μιλήσουν ευρωβουλευτές της Αριστεράς από Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Ισπανία και Πορτογαλία, πανεπιστημιακοί και πολιτικοί.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Πέμπτη

08:45 – 09:00 Εισήγηση : • Gabi Zimmer, ευρωβουλευτής και Πρόεδρος GUE/NGL

Ι. Οικονομική κρίση και προκλήσεις δημοκρατίας

09:00 – 10:15 •Νίκος Χουντής – ευρωβουλευτής GUE/NGL

• Γιώργος Κατρούγκαλος, Συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ακολουθεί συζήτηση – ερωτήσεις

Ελευθερία του Τύπου

10:15 – 11:00 •Patrick Le Hyaric, ευρωβουλευτής GUE/NGL και διευθυντής εφημερίδας

L’ Humanite

•Αγλαΐα Κυρίτση, δημοσιογράφος και υποψήφια Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

II. Ανεργία – ανεργία νέων

11:15 – 12:30 • Marisa Matias, ευρωβουλευτής – GUE/NGL

•Σάββας Ρομπόλης, Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο – Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Ακολουθεί συζήτηση – ερωτήσεις

III. Εργασιακά και εγγενή δικαιώματα (κοινωνική ασφάλιση-υγεία-συντάξεις)

15:00 – 16:30 •Γιώργος Γαβρίλης, μέλος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

•Λία Φράγκου, Οργανωτικός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πειραιά

•Thomas Handel, ευρωβουλευτής – GUE/NGL

Ακολουθεί συζήτηση – ερωτήσεις

IV. Δικαιώματα στέγασης

17:00 – 18:30 •Willy Meyer, ευρωβουλευτής – GUE/NGL

•Elena Cortes Jimenez, Υπουργός Δημοσίων Έργων και Στέγασης της Περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας – Ισπανία

•Ρένα Δούρου, Βουλευτής και υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής

Ακολουθεί συζήτηση – ερωτήσεις

Παρασκευή

V. Οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και κατάργηση της Τρόικα

08:30 – 10:30 •Alda Sousa , ευρωβουλευτής GUE/NGL

•Τάκης Χατζηγεωργίου, ευρωβουλευτής – GUE/NGL

•Αριστείδης Καζάκος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου ΑΠΘ

Ακολουθεί συζήτηση – ερωτήσεις

11:00 – 12:30 Συνάντηση με :

– Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

– Σύλλογος κατά της αυθαιρεσίας των Τραπεζών και της Δημόσιας Διοίκησης

– Κοινωνικό Ωδείο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk