Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα ίσως να μην χρειαστεί νέο πρόγραμμα

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 προσδιόρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες το χρόνο λήψης των αποφάσεων αναφορικά με ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας  ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί τελικά να μην χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα.

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 προσδιόρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες το χρόνο λήψης των αποφάσεων αναφορικά με ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί τελικά να μην χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Βουλής και αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε πως το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της χώρας ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014 και θα πρέπει στο δεύτερο εξάμηνο να εξετασθεί το εάν είναι απαραίτητο ένα νέο πρόγραμμα και σε τί ύψος θα ανέρχεται αυτό.

«Πιθανότατα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τελικά νέο πρόγραμμα. Υπάρχουν μερικά πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα που έρχονται από την Ελλάδα τα οποία υποδηλώνουν ότι είναι πιθανό να μην είναι τελικά απαραίτητο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα την Κυριακή και εξέφρασε την ελπίδα η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως διατίθενται χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και πως είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της Ελλάδας να έχει ισχυρές τράπεζες.

«Πέραν των προσδοκιών η κυπριακή οικονομία»

Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι σήμερα πολύ καλύτερη σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας σταθεροποιείται, επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών μπορεί το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, όπως είπε, έχουν αναληφθεί σημαντικές προσπάθειες στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Προσέθεσε ακόμη ότι από τις αξιολογήσεις της τρόικας προκύπτει πως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη του αναμενόμενου σε σχέση με εκείνη του 2013 (όταν αποφασίστηκε το πρόγραμμα), ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας σταθεροποιείται.

Απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή σχετικά με το ποιος είχε προτείνει την πρώτη απόφαση του Εurogroup, που απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη φορολόγηση των μικρών καταθετών, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι ο ρόλος του δεν του επιτρέπει και δεν δικαιούται να αποκαλύψει ποιος και τι είπε σε εκείνη τη συνεδρίαση.

«Έγινα μια πρόταση δεν προχώρησε και πολύ γρήγορα λήφθηκε μια άλλη απόφαση, επίσης πολύ σκληρή για την Κύπρο και τις τράπεζες της, εγώ στηρίζω το αποτέλεσμα και δεν αποκαλύπτω ποιος και τι, δεν έχω αυτό δικαίωμα», κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk