Βαρβιτσιώτης – ΠΝΟ για ανεργία, συμβάσεις και πλοίο ασφαλείας

Η ανεργία των ναυτικών, η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας για τον Οίκο Ναύτου, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η διάταξη για το πλοίο ασφαλείας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα τουριστικά σκάφη αποτέλεσαν τα βασικά θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η ανεργία των ναυτικών, η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας για τον Οίκο Ναύτου, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η διάταξη για το πλοίο ασφαλείας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα τουριστικά σκάφη αποτέλεσαν τα βασικά θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Σύμφωνα με το υπουργείο, «η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα συνεννόησης και παρά τις επιμέρους διαφωνίες διαπιστώθηκε κοινή προσέγγιση σε ζητήματα που απασχολούν τους έλληνες ναυτικούς».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι προσωπική του πολιτική προτεραιότητα είναι η τόνωση της απασχόλησης στους έλληνες ναυτικούς και πρόσθεσε «δεν είμαστε αντίπαλοι, ούτε εχθροί στο θέμα της ανεργίας. Πολιτικά αυτό με «καίει» και αυτή είναι η προτεραιότητά μου».
Ανέφερε επιπλέον ότι με αυτό γνώμονα ζητάει την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας στη ναυτιλία: «Θέλουμε περισσότερα πλοία στην ελληνική σημαία. Το έχω θέσει σε όλη την Ευρώπη, σε όλους τους τόνους, ότι περιφερειακές πολιτικές και πολιτικές υπερφορολόγησης θα διώξουν τα ευρωπαϊκά πλοία προς τα ασιατικά λιμάνια και θα χαθούν θέσεις εργασίας».
Πρόγραμμα «Νέαρχος» για ανέργους
Για τη διευκόλυνση των ανέργων νέων ναυτικών στην πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, επεσήμανε ότι το υπουργείο επανασχεδιάζει το πρόγραμμα «Νέαρχος», το οποίο με ευρωπαϊκούς πόρους θα τους δώσει μία διέξοδο στην αγορά εργασίας.
«Είναι κρίμα να υπάρχουν διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για την πρακτική άσκηση νέων ναυτικών και τη βελτίωση των επαγγελματικών τους προσόντων και να μην τα απορροφούμε. Οφείλουμε όλοι να συνεργασθούμε σε αυτό το θέμα» συμπλήρωσε.
Πλοίο ασφαλείας
Σχετικά με τη διάταξη για το πλοίο ασφαλείας ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν είναι απεργοσπαστική, αφού η στόχευση είναι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να κατέχει θεσμικά ένα εργαλείο στη διάθεσή του ώστε να εξυπηρετείται η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών σε έκτακτες ανάγκες. «Θέλω να εξυπηρετούνται οι νησιώτες, να μη βρίσκεται αποκομμένο ένα νησί σε επείγουσες καταστάσεις και το υπουργείο να κοιτάζει άπραγο» σημείωσε.
Συλλογικές συμβάσεις
Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ο υπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να μην αλλάξει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και κάλεσε την αντιπροσωπεία της ΠΝΟ «να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με ρεαλιστικές προτάσεις ώστε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση». Από την πλευρά τους τα μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ απέρριψαν οποιαδήποτε συζήτηση για ατομικές συμβάσεις εργασίας και είπαν ότι όταν δεν έχει συναφθεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις των προηγούμενων.
Παράλληλα είπε ότι στέκεται δίπλα στους ναυτικούς και υπενθύμισε ότι με δική του απόφαση καταβλήθηκαν χρήματα από το ΝΑΤ στους ναυτικούς του πλοίου «Πηνελόπη Α», ενώ αντίστοιχη διαδικασία ακολούθησε και με χθεσινή του απόφαση στους ναυτικούς του «Θησέας».

«Σας διαβεβαιώνω ότι το υπουργείο είναι απόλυτα συνεπές στις υποχρεώσεις απέναντι στους ακτοπλόους, ενώ όταν υπάρχουν κρούσματα εγκατάλειψης ναυτικών λαμβάνουμε αποφάσεις που τους προστατεύουν» τόνισε.
Οίκος Ναύτου
Για τον Οίκο Ναύτου και τις προωθούμενες αλλαγές στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου υγείας «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας», ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε στους εκπροσώπους της ΠΝΟ ότι θα μεταφέρει τις επιφυλάξεις στον αρμόδιο υπουργό Υγείας.
Παράλληλα τους κάλεσε σε διάλογο για την βελτιστοποίηση του τρόπου παροχής των προνοιακών επιδομάτων στους άνεργους ναυτικούς: «Σας καλώ να συγκροτηθεί μία επιτροπή που θα καταλήξει σε μία συγκεκριμένη πρόταση για τα προνοιακά επιδόματα. Μακροχρόνια άνεργοι πρέπει να εξυπηρετούνται και να καλύπτονται ασφαλιστικά για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη χωρίς προσκόμματα και γραφειοκρατικά εμπόδια».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk