Η Ελλάδα θα συμβάλλει με κάθε τρόπο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ

Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει το Βελιγράδι με κάθε τρόπο ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος που έχει θέσει η σερβική ηγεσία για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέχρι το 2018. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Ευ. Βενιζέλος μετά από τη συνάντησή του με τον σέρβο Πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών στα Δυτικά Βαλκάνια ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε όμως και η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και όπως όλα δείχνουν μεγάλο νικητή των προσεχών βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Σερβία στις 16 Μαρτίου Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση Βενιζέλου – Βούτσιτς εισήλθε σε θέματα στρατηγικής σημασίας που έφθασαν μέχρι και στον τομέα της ενέργειας. Και αυτό καθώς το Βελιγράδι, παρά την παραδοσιακή σχέση του με τη Μόσχα και την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, επιθυμεί κατά τα φαινόμενα τη διασύνδεσή του και με το σύστημα του Διαδριατικού Αγωγού (Trans Adriatic Pipeline – TAP), με την Ελλάδα να μπορεί να διαδραματίσει στο σημείο αυτό επιβοηθητικό ρόλο.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία με παρουσία στα Βαλκάνια και αυτή τη στιγμή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Σερβία (σσ. με επενδύσεις που ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ όπως σημείωσε ο κ. Ντάτσιτς). Επομένως, θέλει να διατηρήσει και να ενισχύσει την παρουσία αυτή, προωθώντας την ενταξιακή πορεία όλων των δυτικοβαλκανικών χωρών.

Άλλωστε, η Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ – Σερβίας πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου επί ελληνικής Προεδρίας και ο κ. Βενιζέλος υποσχέθηκε ότι η Αθήνα θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα διαπραγματευτικά κεφάλαια μέχρι και τον Ιούνιο. Θα συνεχίσει δε να στηρίζει ενεργά τη Σερβία στον ενταξιακό της δρόμο και μετά το πέρας της Προεδρίας. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μάλιστα ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Ελλάδος – Σερβίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάτσιτς επανέλαβε ότι ο στόχος της Σερβίας είναι να έχει ολοκληρωθεί όλη η τεχνική προετοιμασία μέχρι το 2018 ώστε η χώρα να είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ το 2020. Φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη των συνομιλιών με την Πρίστινα για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου. Υπενθυμίζεται ότι στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ Βελιγραδίου και Βρυξελλών στις 21 Ιανουαρίου, προβλέπεται ρητώς η διασύνδεση του θέματος της ομαλοποίησης των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου με διάφορα διαπραγματευτικά κεφάλαια πέραν του Κεφαλαίου 35, ενώ το αποτέλεσμα της σχετικής διαδικασίας αναφέρεται ως «ολοκληρωμένη» αντί «πλήρους» ομαλοποίησης ομαλοποίηση και συνεπάγεται τη σύναψη μίας «νομικά δεσμευτικής συμφωνίας».

Αναμένεται μάλιστα ότι το εν λόγω κεφάλαιο θα είναι και το πρώτο που θα ανοίξει επί ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου. Το ζήτημα θα απασχολήσει τον κ. Βενιζέλο και στις συναντήσεις του στην Πρίστινα με τον «Πρωθυπουργό» του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και τον «υπουργό Εξωτερικών» Ενβέρ Χοτζάι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk