Ο αριθμολάγνος κ. Τρισέ

Πλήρης απογοήτευση. μπορεί η γαλλική γλώσσα να είναι εύηχη και πλούσια, ωστόσο η ομιλία του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ο αριθμολάγνος κ. Τρισέ | tovima.gr
Πλήρης απογοήτευση. μπορεί η γαλλική γλώσσα να είναι εύηχη και πλούσια, ωστόσο η ομιλία του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την περασμένη Δευτέρα, ήταν μάλλον φτωχή σε περιεχόμενο. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη δίωρη εκδήλωση ο γάλλος πρώην κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε δεκάδες φορές στη λέξη «κρίση», αλλά ούτε μία φορά στη λέξη «ανάπτυξη». Αναλώθηκε στην ανασκόπηση της περιόδου 2007-2011, αλλά δεν διατύπωσε ούτε μία κουβέντα για το μέλλον.
Από κάποιον που διαχειρίστηκε επί μακρόν τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης (από το 2003 ως το 2011) και πρωταγωνίστησε στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης του σύγχρονου καπιταλισμού θα περίμενε κανείς ότι θα μπορούσε να «αφηγηθεί», να μεταφέρει και να μεταδώσει μέρος της εμπειρίας και των παραστάσεων αυτών. Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ διέψευσε αυτές τις προσδοκίες. Οχυρωμένος πίσω από την ιδιότητα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απέφυγε ακόμη και να αγγίξει θέματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες, τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς της ευρωζώνης και αρκέστηκε να αναφερθεί σε ήδη γνωστά γεγονότα, κάνοντας περισσότερο μια ιστορική επισκόπηση και λιγότερο ανάλυση.
Ο εισηγητής του περίφημου δόγματος «η δημοσιονομική λιτότητα δεν αποκλείει την ανάπτυξη» έδειξε με τα λεγόμενά του πως ενδεχομένως ο ίδιος να πιστεύει στην αρχή αυτή περισσότερο ακόμη και από τους ίδιους τους Γερμανούς, οι οποίοι επέβαλαν την αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή στην περιφέρεια της ευρωζώνης με τα γνωστά υφεσιακά αποτελέσματα. Και η στάση του αυτή ομολογουμένως έχει μια συνέπεια, καθώς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ακόμη και την ίδια του τη χώρα, τη Γαλλία, για την οποία – δεν το κρύβει – θεωρεί πως πρέπει να προσαρμοστεί περαιτέρω για να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Ενδεχομένως στο λεξιλόγιο του κ. Τρισέ – και πολλών άλλων οικονομολόγων – ο όρος «ανταγωνιστικότητα» είναι συνώνυμος του όρου «ανάπτυξη». Στην ελληνική περίπτωση, πάντως, αυτό το «θεώρημα» ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί. Και σίγουρα δεν θα επιβεβαιωθεί, διότι η αποδυνάμωση του εγχώριου τραπεζικού τομέα και η αδυναμία του να χορηγήσει χρήμα στις επιχειρήσεις και στους πολίτες με ανταγωνιστικούς όρους κρατούν καθηλωμένη την ανάπτυξη, την κατανάλωση, ακόμη και τον πληθωρισμό. Αλλά ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θέλησε να κάνει καμία αναφορά στα σοβαρά αυτά προβλήματα. Δεν αναφέρθηκε ούτε στις αποπληθωριστικές πιέσεις, ούτε στις επιπτώσεις από την εν εξελίξει απομόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών σε Ελλάδα και ευρωζώνη, δεν μπόρεσε να απαντήσει πειστικά ούτε καν στο πώς θα αντιμετωπιστεί το πελώριο θέμα της ανεργίας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Αντί αυτών, επέλεξε να μιλήσει για το πώς ανέκαμψαν οι χώρες της Σκανδιναβίας και της Λατινικής Αμερικής από τις δημοσιονομικές κρίσεις που τις ταλάνισαν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 και προχώρησε στη διαπίστωση πως στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά οι οποίες ήταν δημοσιονομικά «ενάρετες», η ανεργία μάλλον μειώθηκε παρά αυξήθηκε την περίοδο της κρίσης, κάτι το οποίο αποσυνέδεσε από το γεγονός ότι αυτές οι χώρες βρέθηκαν να δανείζονται ακόμη και με αρνητικά επιτόκια από τις αγορές την προηγούμενη τριετία.
Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, η κατάσταση στην ευρωζώνη έχει βελτιωθεί διότι οι χώρες που αντιμετώπιζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν μετατρέψει τα ελλείμματά τους σε πλεονάσματα, διότι η οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη έχει βελτιωθεί σημαντικά, διότι τα κράτη της ζώνης του ευρώ εμβάθυναν την ενοποίησή τους και δεν διασπάστηκαν, αλλά και για τον λόγο ότι η ΕΚΤ σε κάθε φάση της κρίσης λάμβανε τις κατάλληλες αποφάσεις για να περιορίσει τη μετάδοση των προβλημάτων. Διαπιστώσεις ομολογουμένως αυταπόδεικτες.
Μεγαλύτερη, πάντως, έκπληξη προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο κ. Τρισέ σε ερώτημα σχετικό με τον διαρκώς αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και τις νέες ισορροπίες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εντός της Ευρωβουλής. Οπως τόνισε, οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να δώσουν αγώνα για την Ευρωπαϊκή Ενωση και διασταλτικά αγώνα απέναντι σε αυτούς που ζητούν την αποδόμηση της ΕΕ. Ωστόσο, δεν φρόντισε να δώσει κανένα επιχείρημα στους υπερασπιστές του ευρώ. Αντιθέτως, με την «ενοχλητική» εμμονή του στη λιτότητα και στην αριθμολαγνεία, μάλλον όπλισε με επιχειρήματα τους ευρωσκεπτικιστές.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk