Εχουν δίκαιο οι αγρότες;

Σε αρκετές περιπτώσεις τα αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι υπερβολικά…

Εχουν δίκαιο οι αγρότες; | tovima.gr
Σε αρκετές περιπτώσεις τα αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι υπερβολικά, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη συμβολή τους στην Ελληνική οικονομία αλλά και το γεγονός ότι η δυσχερής κατάσταση που επικρατεί οδηγεί στον αφανισμό των μικρομεσαίων παραγωγών. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους η κατάσταση ακόμη και τους καλά στεκούμενους είναι τραγική, αφού οι περισσότεροι οδηγούνται στην πώληση των ζώων και κλείσιμο των εγκαταστάσεων.
Πολλοί λένε ότι οι παραγωγοί ζητάνε πολλά, την ώρα που η πλειοψηφία των κλάδων της οικονομίας πλήττεται και δεν αντιδρούν έντονα. Η αλήθεια είναι ότι διεκδικούν πολλά και στην πλειοψηφία μη επιτεύξιμα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κλάδος δεν πρέπει να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους άλλους. Και αυτό γιατί η Ελληνική παραγωγή πρέπει να διατηρηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο, αφού είναι ο κλάδος που έχει άμεση συνάρτηση με την σταθερότητα της Ελληνικής οικονομίας, ενώ αν εκλείψει θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα τροφοδότησης της κοινωνίας, αφού δεν είναι δυνατόν μια χώρα να εξαρτάται καθαρά από τις εξαγωγές. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της.
Ήδη το εμπορικό ισοζύγιο σε σχέση με τις εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων είναι απελπιστικό για τη χώρα μας, ενώ αυτή η κατάσταση θα επιβαρύνει κατά πολύ την οικονομία μας αν συνεχιστεί για τα επόμενα 3 χρόνια. Το 13% φορολογία επί του τζίρου, η ακριβή τιμή του Πετρελαίου, οι τιμές των ζωοτροφών και τα χρήματα που δεν αποδίδονται στην ώρα τους θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό του κλάδου αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, γιατί οι υπάρχουσες συνθήκες σε συσχετισμό με τα παραπάνω μετατρέπουν την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα ασύμφορη.
Η κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει την πολιτική της προς τους παραγωγούς για έναν και μόνο λόγο. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα θα φέρει στην Ελλάδα την πολυπόθητη αλλαγή κλίματος και την αειφόρο ανάπτυξη. Αν πετύχουμε την αυτάρκεια στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα θα έχουμε μια σταθερή βάση για την ανάπτυξη της χώρας. Γι’ αυτό η φορολογική ελάφρυνση, η πάταξη της γραφειοκρατίας και η απόδοση κινήτρων πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Εκτός αυτού θα έχουμε αισθητή μείωση της ανεργίας, ενδυνάμωση της υπαίθρου, διακοπή διαρροής συναλλάγματος και ενίσχυση της παραγωγής της χώρας.
Εκτός αυτών αν αλλάξει η ψυχολογία και το κλίμα σ’ αυτόν τον επιβαρυμένο κλάδο αυτομάτως θα επέλθει και αλυσιδωτή αλλαγή κλίματος και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Θα κινηθεί το εμπόριο, ο τουρισμός και γενικότερα θα φανεί ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Μπορεί κάποιος να θεωρήσει «λαϊκίστικη» την προσέγγιση, όμως είναι η πραγματικότητα. Η φύση της δουλειάς και οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα είναι τόσο διαφορετική από τις υπόλοιπες εργασίες, ακόμη και τις πιο σκληρές που κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο κλάδος αυτός είναι ευνοημένος.
Το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν εγκλήματα όσον αφορά τις επιδοτήσεις και τα πριμ δεν πρέπει να ισοπεδώνει τις καταστάσεις και να μετατρέπει όλους τους παραγωγούς σε υπόλογους. Στο κάτω κάτω τα δεδομένα υπάρχουν και όσοι δεν τήρησαν τις προδιαγραφές να λογοδοτήσουν. Στην Ελλάδα πληρώνουμε πρώτα την ατιμωρησία, την διαφθορά και στο τέλος που τα χλωρά καίγονται μαζί με τα ξερά…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk