Η μεσαία τάξη απογειώνει τις αναπτυσσόμενες αγορές

Ανάκαμψη των Ταχέως Αναπτυσσομένων Αγορών (ΤΑΑ) κατά 4,7% το 2014 και άνω του 5% το 2015 προβλέπει η τελευταία έκθεση της Εrnst & Young με τίτλο: «Rapid-growth markets forecast (RGMF)».

Ανάκαμψη των Ταχέως Αναπτυσσομένων Αγορών (ΤΑΑ) κατά 4,7% το 2014 και άνω του 5% το 2015 προβλέπει η τελευταία έκθεση της Εrnst & Young με τίτλο: «Rapid-growth markets forecast (RGMF)».
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2022 θα υπάρχουν σχεδόν 200 εκατομμύρια νοικοκυριά της μεσαίας τάξης στις Ταχέως Αναπτυσσόμενες Αγορές (π.χ. Κίνα, Βραζιλία, Ινδία κ.ά.), σε σχέση με 94 εκατομμύρια το 2012.
Καθώς ο αριθμός των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης αυξάνεται, η ζήτηση για τις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά. Οι δαπάνες για υπηρεσίες όπως οι επικοινωνίες, ο πολιτισμός και η αναψυχή θα αυξηθούν με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τις δαπάνες για τρόφιμα.
Oπως αναφέρει η Ernst & Young, οι τάσεις στην αγοραστική δύναμη σε μερικές από τις σημαντικότερες ΤΑΑ αλλάζουν δραστικά.
Στην Κίνα ο αριθμός των νοικοκυριών με εισόδημα πάνω από 35.000 δολάρια θα τριπλασιαστεί σε πραγματικούς όρους φθάνοντας τα 80 εκατομμύρια ως το 2022. Η Κίνα θα έχει περισσότερα νοικοκυριά με τη συγκεκριμένη αγοραστική δύναμη σε σύγκριση με την Ιαπωνία.
Νέα καταναλωτικά πρότυπα


Η αλλαγή θα είναι πιο έντονη στην Κίνα, αλλά και σε όλες τις ΤΑΑ. Ως το 2022 θα υπάρχουν περισσότερα από 15 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βραζιλία και στη Ρωσία με αυτό το επίπεδο εισοδήματος, ενώ το Μεξικό, η Τουρκία και η Ινδία θα έχουν επίσης από 10 εκατομμύρια νοικοκυριά με αυτό το εισόδημα.
Στη Νιγηρία ο αριθμός των νοικοκυριών με εισόδημα πάνω από 10.000 δολάρια θα διπλασιαστεί φθάνοντας τα 11 εκατομμύρια το 2022 από 6 εκατομμύρια σήμερα.
Η διείσδυση των διαρκών καταναλωτικών αγαθών εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή σε πολλές από τις ΤΑΑ.

Ωστόσο, όταν τα εισοδήματα των νοικοκυριών προσεγγίζουν τα 10.000 δολάρια, η ζήτηση για αυτά τα αγαθά αυξάνεται.

Πριν από δέκα χρόνια μόνο το 28% των νοικοκυριών στην Ταϊλάνδη κέρδιζε πάνω από 10.000 δολάρια σε πραγματικούς όρους, ενώ σήμερα το ποσοστό φθάνει σχεδόν το 40%. Οι πωλήσεις ψυγείων έχουν διπλασιαστεί σε αυτό το διάστημα.
Στην Ινδονησία πέρυσι το 40% των νοικοκυριών είχε εισόδημα που ξεπερνούσε τα 10.000 δολάρια.
Ως το 2022, χάρη στις ευνοϊκές δημογραφικές τάσεις και στην αστικοποίηση, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 60%.
Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τα επόμενα 10 χρόνια οι δαπάνες για μη βασικά αγαθά θα αυξηθούν με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι οι δαπάνες για προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Οι κίνδυνοι


Αυξημένοι πολιτικοί κίνδυνοι ή αδύναμη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα κύμα αποστροφής του κινδύνου, οδηγώντας σε επανεξέταση των χαρτοφυλακίων των επενδυτών.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων που θα επηρεάσει χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία, οι οποίες εξαρτώνται από ροές χαρτοφυλακίου για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τους. Σε αυτό το σενάριο «φυγής» κεφαλαίων, η ύφεση θα ενισχυθεί από υψηλότερο πληθωρισμό, επιτόκια και αποπληρωμές του χρέους. Σε συνδυασμό με πτώση των τιμών των μετοχών και της αξίας των κατοικιών, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την αναπτυξιακή δυναμική στην πλειονότητα των ΤΑΑ.
Στο σενάριο αυτό, η αύξηση του ΑΕΠ στις ΤΑΑ θα υποχωρήσει σε 3,7% και 2,8% το 2014 και το 2015 αντίστοιχα. Αυτό με τη σειρά του θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης των προηγμένων οικονομιών.
Δημοσιεύτηκε στο HELIOS PLUS στις 19 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk