Δήμαρχοι, διαφθορά και εκλογές

Είναι κυριολεκτικά εξωφρενικό, ότι μετά από πέντε χρόνια κρίσης…

Δήμαρχοι, διαφθορά και εκλογές | tovima.gr
Είναι κυριολεκτικά εξωφρενικό, ότι μετά από πέντε χρόνια κρίσης, μετά από μια όλο και αυξανόμενη απαξίωση του πολιτικού συστήματος αλλά και αξιωματούχων του δημοσίου τομέα, η διαφθορά εξακολουθεί όπως φαίνεται να ζει και να βασιλεύει.

Τα στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή από την Αρχή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τον πρόεδρο της κ.Νικολούδη, δείχνουν δυστυχώς ότι υπάρχουν ακόμα αρκετοί επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί που επιμένουν, παρά την κατακραυγή να φοροδιαφεύγουν και να διακινούν «μαύρο» χρήμα..

Είναι εντυπωσιακό επίσης ότι στην κορυφή της λίστας των προσώπων που κατηγορούνται βρίσκονται, εκτός από τους γιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ και οι δήμαρχοι. Η αίσθηση ότι στις τοπικές κοινωνίες υπήρχαν εστίες διαφθοράς, ήταν κοινή εδώ και αρκετό καιρό.

Τώρα όμως αποδεικνύεται και επισήμως ότι διαφθορά δεν υπάρχει μόνο στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, αλλά διακλαδώνεται σε πολύ ευρύτερους τομείς και επεκτείνεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο προσώπων, που αξιοποιούν προφανώς την εξουσία τους, δι ίδιον όφελος.

Δυστυχώς η αυτοδιοίκηση αναπαρήγαγε όλες τις παθογένειες του κομματικού συστήματος, υιοθέτησε τις ίδιες μεθόδους φαυλότητας αλλά και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Με την ανοχή και τη συνενοχή πολλές φορές των τοπικών κοινωνιών, που βολεύονταν, ορισμένοι επιδέξιοι τουλάχιστον, με αργομισθίες, εργολαβίες και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί δήμοι είναι υπερχρεωμένοι ακόμα και σήμερα, ότι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών τους.

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια ευκαιρία να ξεχωρίσει επιτέλους η ήρα από το στάρι. Γιατί οι πολίτες που ζουν στην καθημερινότητα τους τα προβλήματα, που γνωρίζουν ιδιαίτερα στις μικρότερες πόλεις πρόσωπα και πράγματα, πολύ καλύτερα από ότι μπορεί να διαπιστώσει ένας έλεγχος, μπορούν να επιλέξουν πρόσωπα που παρέχουν την εγγύηση ότι θα εργαστούν και θα αγωνιστούν για το καλό του τόπου τους και όχι για να γεμίσουν τις τσέπες τους.

Είναι σε τελευταία ανάλυση και δική μας ευθύνη να επιλέξουμε και να εκλέξουμε τους πιο άξιους, πέρα και ανεξάρτητα από κομματικές ταμπέλες και προτιμήσεις.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk