Σε μια παλιά κατσαρόλα ή ένα τηγάνι ρίχνω 1 χούφτα φασκόμηλο, χονδροκομμένο, 1 χούφτα αποξηραμένο πορτοκάλι* και 5-6 χούφτες ψιλό πριονίδι από ένα ξύλο χωρίς ρετσίνι**.

Επάνω στην κατσαρόλα βάζω μια σχάρα, τοποθετώ 1 ολόκληρο κοτόπουλο (1½ κιλό) και το καλύπτω με αλουμινόχαρτο. Ρυθμίζω την ένταση της φωτιάς στο μέτριο και περιμένω μέχρι να αρχίσει να καπνίζει το πριονίδι. Το κοτόπουλο είναι έτοιμο σε περίπου 20 λεπτά, όταν έχει αποκτήσει ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Προσοχή, δεν πρέπει να βγαίνουν φλόγες, το πριονίδι καίγεται χωρίς να βγάζει φωτιά, μόνο καπνούς. Απομακρύνω το κοτόπουλο και το διατηρώ στο ψυγείο ή το μαγειρεύω αμέσως.

Σε μια κατσαρόλα, σε λίγο έ.π. ελαιόλαδο, σοτάρω σε χαμηλή φωτιά 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σαν μαρμελάδα. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω 1 πρέζα θυμάρι, 300 γρ. χωριάτικο ψωμί με προζύμι, σε κομμάτια, περίπου 1 ποτηράκι του κρασιού μπράντι και 20 αποξηραμένα βερίκοκα, σε κύβους. Ανακατεύω μέχρι το ψωμί να απορροφήσει το μπράντι, αποσύρω από τη φωτιά και με αυτό το μείγμα γεμίζω το κοτόπουλο, το αλείφω με λίγο βούτυρο και το βάζω στον φούρνο, στους 180°C, για 25-30 λεπτά. {{{ moto }}}

Σερβίρω επάνω σε πλιγούρι, που φτιάχνω όπως μαγειρεύω το ριζότο, μαζί με μπόλικη ψίχα από πορτοκάλι (υλικά για 4 άτομα).

* Αποξηραίνω φλούδες πορτοκαλιού είτε στον ήλιο είτε στον φούρνο, στους 80°C, για 2 ώρες. Αποξηραμένο πορτοκάλι διατίθεται επίσης έτοιμο σε φέτες.

** Πριονίδι θα βρείτε από κάποιον μαραγκό.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.